joi
Andiva-Cicoare Witloof
Andiva (Cichorium inthybus var. foliossum) se mai numeste cicoare de vara, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare salbatica. Este o planta bienala, de la care sunt consumate frunzele inalbite, sub forma de salate.
Andiva-Cicoare Witloof este o leguma aparte, in sensul ca apare pe piata in sezonul rece, din luna noiembrie pana in primavara.
Este cultivata din antichitate, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride.
Andivele nu exista in stare salbatica, ci se obtin prin fortarea unei plante, denumita cicoare, sa creasca intr-o obscuritate totala.
De la cicoare in trecut se foloseau numai frunzele tinere, mai putin amare, pentru salate, iar restul plantei, inclusiv radacina, era destinata animalelor.
De-a lungul timpului, cicoarea s-a transformat in doua varietati: una care furnizeaza frunze pentru salate si alta care se cultiva doar pentru radacina destinata producerii binecunoscutului inlocuitor de cafea.
100 de grame de andive proaspete contin: 1,25 g proteine, 0,20 g lipide, 3,35 g glucide, 3,1 g fibre vegetale, 52 mg calciu, 0,83 mg fier, 15 mg magneziu, 28 mg fosfor, 314 mg potasiu, 22 mg sodiu, 0,79 mg zinc, 6,5 mg vitamina C.
Ca aspect, andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub forma de rozeta.
Forma lor variaza intre cele cu marginile dantelate si cele cu marginea usor ondulata, variatii intalnite in functie de soi.
Tulpina florala apare in cel de al doilea an, inalta pana la 1 metru si jumatate, in varful careia se afla o inflorescenta de culoare albastru-deschis.
Radacina andivei este pivotanta, ingrosata.
Contine substante amarui precum inulina, proprietate datorita careia radacina se poate usca si macina, putand fi astfel folosita ca inlocuitor al cafelei.
Andiva este rezistenta la temperaturile scazute.
Germineaza la 10 grade Celsius, iar plantele apar la doua saptamani dupa semanat.
Semanatul se face dupa jumatatea lunii mai, pana in iunie, destul de tarziu pentru o planta rezistenta la temperaturi scazutea.
Practica a demonstrat insa ca semanatul inainte de aceasta luna duce la iarovizarea plantelor, acestea emit tije florale inca din primul an iar productia este compromisa.
In ceea ce priveste cerinta de apa a plantei, ea nu trebuie udata foarte des, deoarece radacina poate putrezi. De aceea solul potrivit este unul usor, nisipos.
Plantele tinere trebuie protejate de temperaturi sub 5 grade Celsius si au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta
Cultivarea andivelor se face in doua etape:
Etapa 1: producerea radacinilor tuberizate
Semanatul: intre lunile mai-iunie, pe teren plan sau straturi inaltate
Intretinerea culturii: prasitul este foarte important, mai ales in primele stadii de vegetatie. cand plantele au 3-4 frunze adevarate, se face un rarit, lasand 10-15 cm distanta intre plante
Recoltarea: are loc toamna incepand cu luna octombrie, pana permite timpul.
Radacinile se sorteaza si sunt pastrate cele care au grosimea de cel putin 3-4 cm la nivelul coletului
Etapa 2: fortarea radacinilor
Fortarea radacinilor se poate face in santuri incalzite, in sere, rasadnite sau alte adaposturi calde, la intuneric. In primele zile, temperatura se mentine la 12 grade Celsius, dupa care creste treptat la 18 grade, timp de 20 de zile.
Recoltarea papusilor de andive se face dupa 3-4 saptamani, cand acestea au minim 10-12 cm lungime. Papusile se taie manual, pastrand o bucata mica din radacina, si se pot pastra inchise in folii de plastic la frigider, invelite cu hartie care sa nu permita trecerea luminii (pentru a fi pastrate etiolate).
Care sunt beneficiile andivelor
Cu 15 kcal la 100 g, andivele sunt un aliment putin energetic.
Impreuna cu telina, spanacul si varza, fac parte din randul legumelor cu calorii negative, adica organismul consuma cu digestia lor mai multa energie decat cea rezultata din asimilarea lor. In sezonul rece esti mai predispus la consumul de produse hipercalorice, de aceea andivele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta in aceasta perioada.
Andivele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale.
Ca si cicoarea din care provin, contin inulina, o fibra solubila bine tolerata chiar de un sistem digestiv delicat. Inulina stimuleaza dezvoltarea florei intestinale, fiind considerata un prebiotic.
Andivele aduc un aport ridicat de potasiu, mineral cu rol in reglarea presiunii arteriale.
Contin, de asemenea, cantitati deloc de neglijat de betacaroten, un antioxidant cu proprietati benefice pentru organism.
Cum se prepara andivele
Inainte de folosire, se indeparteaza frunzele exterioare deteriorate si se spala.
De obicei, o simpla spalare este suficienta pentru ca nu cresc in pamant.
Gustul amar al andivelor tinde sa se diminueze treptat, ca urmare a cultivarii selective de hibrizi mai putin amari.
Totusi, preventiv, se pot taia 2-3 cm din conul bazal, care concentreaza substantele amare.
De asemenea, amareala scade daca sunt tinute timp de 20 minute in apa rece inainte de folosire.
Lejere si usor de preparat, andivele se pot consuma atat crude in salate, cat si gatite la vapori, tigaie, cuptor, sotate, etc.
Se preteaza foarte bine si la frigerea pe gratar.
In salate, singure sau in amestec cu alte ingrediente, sunt delicioase.
Datorita modului specific de cultivare, andivele prezinta avantajul ca nu au nevoie de tratamente cu pesticide. Iarna, este de preferat sa inlocuiesti cu andive, macar partial, salata verde a carei cultura in acest anotimp necesita cantitati mari de pesticide.
Andive proprietati-cultivare
cultura-de-andive.
tehnologia-de-cultivare-a-andivelor
Andive -Cichorium intybus var. foliorum - Bischoff-cultivare
andive-cultivare
foto-normale-la-culture-de-l-endive
http://youtu.be/KFTk20UF6Ig
Andiva-Cicoare Witloof - 50 sem - 2 lei
Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Va rog puneți andiva cicoare witloof în comanda la Bucătaru Mihaela.
RăspundețiȘtergerede unde cumparam? o adresa va rugam
RăspundețiȘtergere