marți

Tomate Cream Sausage


Tomate Cream Sausage ,un soi cu crestere determinata cu fructe alungite de culoare galben-pal.
Tomatele Cream Sausage sunt foarte productive,fructele sunt carnoase si foarte gustoase.
Greutatea medie pentru o rosie este de 75-85 gr.
Pot fi plantate in gradina sau in sera.
Plantare ianuarie-mai
Recoltare-iunie-octombrie
Vegetatie 70-75 zile
Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 45 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu in octombrie.

Tomate cultivare

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432 
 

 Tomate Cream Sausage- 5 sem - 2 lei 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

duminică

Iarba grasă-Portulaca oleracea

Iarba grasă-Portulaca oleracea
 Iarba grasă-Portulaca oleracea Golden
Iarba grasă-Portulaca oleracea, este o plantă anuală, comestibilă și medicinală, din familia Portulacaceae-lor, originară din cea mai mare parte a Lumii Vechi, dinspre Africa de Nord, spre Orientul Mijlociu și India, Europa de Sud și Bazinul Mediteranean, unde crește atât cultivată, cât și sălbatică, în apropierea râurilor, în zonele cu nisip si pietriș, dar și pe marginea drumurilor, prin curți și grădini, pe soluri mai grase ori mai sărace, pe pământ mai afânat ori mai bătătorit.
În România, Iarba grasă-Portulaca oleracea este supranumită și grășiță, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului.
Iarba grasă-Portulaca oleracea este o plantă erbacee, anuală, cu tulpini suculente și cilindrice, atât târâtoare cât și erecte, adesea cu tente roșiatice, de până la 40 de cm lungime.
Frunzele sunt groase, cărnoase, spatulat-alungite, îngustate spre bază și cu limbul rotunjit, lucioase, fără pețiol, de culoare verde închis.
Ele sunt dispuse altern, în clustere de forma unor rozete, pe toată lungimea tulpinilor, mai rare la bază și din ce în ce mai dese și mai „adunate” spre vârf.
Rădăcinile sunt pivotante, ramificate și fibroase, formând în sol o rețea densă care ajută la propagarea plantei, care crește invaziv, acoperind solul sub forma unor covoare dese și extinse.
Florile, care apar solitar în vârful tulpinilor, sunt mici, cu câte 5 petale și cca 6 mm în diametru, de obicei de culoare galbenă, mai rar portocalii sau roșiatice.
Fructul este o capsulă sferică, de 5-8 mm în diametru, cu numeroase semințe extrem de mici, de culoare cenușie, într-un gram încăpând peste 2000 de semințe.
Se coc în lunile septembrie – octombrie și își păstrează proprietățile germinative pentru 3 – 4 ani.
Perioada de înflorire este la sfârșitul verii, începutul toamnei.
Deși, cel mai adesea,Iarba grasă-Portulaca oleracea este considerată o buruiană care invadează grădinile sau straturile de legume, ea este o plantă comestibilă, gustoasă și sănătoasă, potrivită ca adaos în nenumărate preparate, atât crudă, cât și gătită.
Cunoscută mult mai bine și cultivată ca mirodenie în Bazinul Mediteranean și pe însoritele meleaguri asiatice, la noi, iarba-grasă a căzut în uitare, deși strămoșii noștri o cunoșteau bine (dacii numind-o „lax”) iar bătrânii, cu doar o generație – două în urmă, o recomandau ca plantă de leac.

Astăzi, sunt puțini cei care care o cunosc după numele ei bătrânești, populare și care o recunosc ca plantă culinară și medicinală, deși sunt mulți cei care o folosesc și o recomandă ca „meniu” excelent pentru păsările de curte și pentru proci, care se desfată cu nesaț din tulpinile și frunzele ei suculente, fragede și crocante, cu accente acrișoare, de citrice.
Dar cam aici se oprește moștenirea noastră etnobotanică, iar cei care mai întrebuințează încă iarba-grasă în dieta lor, o recoltează, de obicei, din flora spontană, la fel cum procedăm, cel mai adesea, cu urzicile, ștevia și untișorul.

Cu toate acestea,Iarba grasă-Portulaca oleracea poate fi cultivată, în orice colț al grădinii, cu condiția să fie unul însorit,ori in ghivece,jardiniere.
Semințele se seamănă la începutul primăverii, în luna martie, perioada de germinație fiind de aproximativ 2 săptămâni, după care ar trebui să apară și primele plante.
Întâia recoltare se poate realiza după cca 2 luni și se realizează prin ruperea tulpinilor, cu frunze cu tot, de la bază, cu grijă, astfel încât să nu smulgem și rădăcinile.
Iarba-grasa este o plantă robustă, cu o mare putere de refacere, astfel încât, în scurt timp, va crește din nou, reacoperind solul ca un covor,se autoinsamanteaza.

De la grășiță se pot consuma atât tulpinile cu frunze, cât și bobocii și florile.
Gustul este unul proaspăt, un pic sărat și acrișor, datorat conținutului de acid malic; acesta este semnificativ mai accentuat la începutul zilei (de până la 10 ori mai mare decât î restul timpului).
Se pot consuma crude, în salate, combinate cu alte legume sau cu brânză, în special cu cea de oaie sau capră, sotate cu unt, sare și zeamă de lămâie, opărite și asezonate cu smântână, maioneză sau sosuri pe bază de iaurt și mirodenii, frecate cu unt, sub formă de pastă, adăugate în omlete, plăcinte sau alte produse de patiserie, gătite laolaltă cu spanacul, ștevia, untișorul, urzicile, adăugate în ciorbe acre etc.

Iarba-grasă are proprietăți mucilaginoase (asemenea bamelor), motiv pentru care este folosită în supe și tocănițe, pentru a le da consistență.
În Orientul Mijlociu, grășița, combinată cu alte legume verzi și cu iaurt, este servită ca garnitură pentru carnea friptă; în Turcia este folosită la prepararea tocănițelor de miel și a produselor de patiserie, în Mexic este adăugată în preparatele din carne de porc, iar în zona Mediteranei este utilizată la prepararea supelor.

În Grecia este folosită pentru prepararea unei salate tradiționale, numite „horiatiki”, alături de brânză feta, roșii, oregano, ceapă, usturoi și ulei de măsline.
În Albania este gătită similar spanacului, la fel și în Pakistan, eventual alături de linte, iar în Portugalia este un ingredient popular în supe.
Frunzele acrişoare, zemoase şi plăcut aromate mai pot fi folosite pentru ceai.

Frunzele de iarbă grasă au cel mai mare conținut de Omega-3, comparativ cu toate celelalte legume verzi (depășit doar de nuci, migdale, alune etc) motiv pentru care consumul de grășiță poate preveni atacurile de cord și întări sistemul imunitar.
De asemenea, conţine de la zece la de 20 de ori mai multă melatonină decât oricare alt fruct sau legumă, melatonina fiind recunoscută pentru proprietățile sale anti-mutagene, eficientă fiind, deci, în combaterea și prevenirea cancerului.

În afară de acestea, iarba-grasă mai conține: vitaminele C, A, B, E, pigmenți cu efecte anti-oxidante, precum carotenul și beta-cianinele (vizibile în culoarea roșiatică a tulpinilor), minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu, potasiu, seleniu, mangan, sodiu), fibre, carbohidrați (diferite tipuri de glicozide, celuloză, amidon), proteine, acizi grași și acizi oxalici.
Iarba grasă-Portulaca oleracea are proprietăți antibacteriene, antiscorbutice, diuretice, emoliente, depurative, vermifuge și febrifuge.
Sucul de grășiță poate fi utilizat ca remediu împotriva durerilor de gât (faringite, laringite, amigdaite), iar frunzele zdrobite se aplică pe răni, arsuri, abcese, afecțiuni dermatologice, mușcături de insecte.
Ceaiul este folosit pentru ameliorarea durerilor de cap și de stomac; semințele au efecte tonice și vermifuge.

Din cauza conținutului de oxalați (acizi oxalici), se recomandă ca persoanele cu afecțiuni renale sau reumatice să nu o consume în exces.

Utilizări terapeutice:
Malnutriţie
Îmbunătăţeşte capacităţile congnitive
Ajută la formarea eritrocitelor
Afecţiuni ale aparatului urinar, cistite, dureri la urinare, litiaze urinare
Diaree şi dizenterie, alături de alte plante medicinale
Diabet, scade nivelul zahărului din sânge şi favorizează secreţia insulinei
Hemoragii, are acţiune coagulantă (de exemplu sângerări din nas)
Hemoroizi
Artrită, diverse dureri, are acţiune antiinflamatoare şi analgezică
Impotenţă
Parazitoze intestinale (alături de alte plante medicinale)
Afecţiuni ale pielii: arsuri, abcese, ulcere, plăgi, infecţii streptococice, diverse iritaţii. Frunzele proaspete au efect răcoritor, calmant, antiiritant, analgezic şi antiinflamator asupra pielii. Pot fi aplicate sup forma de cataplasmă.
Muşcături de insecte
Discomfort termic în timpul verii (are efect răcoritor)

În gradina poate fi utilizată ca mulci pentru a păstra uminiditatea si afanarea solului în jurul altor plante.

plantepedia.plante-comestibile-din-flora-spontana-iarba-grasa-portulaca-oleracea

portulaca-oleracea-iarba-grasa-o buruiana minune

medicina-populara-iarba-grasa

Iarba grasă-Portulaca oleracea               - 100 sem - 2 lei

Iarba grasă-Portulaca oleracea Golden   - 100 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

Ardei iute Aji Limo






Ardeii iuti sunt plante anuale excelente pentru a fi plantate atat vara in gradina cat si ca plante ornamentale in interiorul locuintelor
Ardei iute Aji Limo,un ardei iute din specia Capsicum Chinense,iute mediu 30000-50000 SHU,de culoare galbena.
Maturarea -90-100(+) zile de la germinare
Germinarea - 21 -36 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 21(+) grade
Adancimea de plantare - 0.6 cm
Spatierea intre plante - 60 cm
Fiți foarte atenți când manevrați acesti ardei și semințele lor.  
Purtarea de mănuși de plastic este recomandat.
Utilizarile ardeilor de foc depasesc bucataria mexicana si isi gasesc aplicatii in medicina la medicamente, cele mai frecvente intrebuintari ale ardeiului iute sunt tratamentele sau curele de slabire.
Studiile au aratat ca ardeiul iute intensifica procesul de ardere a caloriilor.
Ardeiul iute, chili, paprika, pepperoni, tabasco sunt de fapt varietati ale aceleasi legume, iar popoarele care-o folosesc cel mai mult au denumit-o fiecare in felul sau. Isi are originea in America Centrala si de Sud, fiind un ingredient de nelipsit din bucataria mexicana, maghiara, italiana sau romaneasca.


Clasificarea-ardeilor-iuti

Picanterii_in_gradina__ardeii_iuti-cultura

Ardeiul iute proprietati terapeutice

Ardei iute Aji Limo - 5 sem - 10 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Salata minerului-Claytonia Perfoliata









Salata minerului-Claytonia Perfoliata, cunoscută și sub denumirea de grășița de iarnă este o plantă erbacee anuală, din familia Montiaceae-lor, nativă de pe coastele muntoase din vestul Americii de Nord și din sudul Alaskăi, acum naturalizată în cea mai mare parte a Europei, unde apare în flora spontană, cel mai adesea primăvara, pe solurile umede și însorite, adesea după câte o ploaie puternică.
Salata minerului-Claytonia Perfoliata este o plantă erbacee târâtoare, ce atinge o înălâime de maxim 40 de cm, cu tulpini subțiri, erecte și suculente, de culoare verde, arareori cu irizații purpurii.
Acestea apar, în număr mare, din centrul unei rozete de frunze bazale, de 3-4 cm lungime, cu un pețiol lung, de până la 20 de cm lungime.
Florile sunt mici, de culoare albă sau roz și apar primăvara devreme, când temperaturile încep să crească (februarie – martie), în grupuri de până la 40, deasupra câte unei perechi de frunze unite în jurul tulpinii; adesea, aceste frunze sunt confundate cu florile.
Acestea sunt foarte mici, au câte 5 petale, de până la 6 mm lungime, iar înflorirea durează până la începutul verii.
Salata minerului-Claytonia Perfoliata se înmulțește foarte usor prin semințe, care pot fi sădite primăvara,
prima recoltă putând fi culeasă peste vară, sau toamna, pentru recolta de iarnă,se poate insamanta direct in gradina,ori in containare.
Semintele se insamanteaza la suprafata ,acoperite cu un strat subtire de pamant,se mentine umed substratul.
După cum sugerează și numele, salata-minerului este o plantă care rezistă bine peste iarnă, daca gerul nu este năprasnic,- 15 gr.C
Altfel, frunzele rezistă în zăpadă și pot fi culese pe toată durata sezonului rece, în locul lor crescând altele. Chiar dacă primăvara putem întâlni colonii de Salata minerului-Claytonia Perfoliata în locurile însorite, este util să nu uităm că ea preferă climatele răcoroase; astfel, dacă o plantăm la soare, există riscul ca, o dată cu venirea verii și creșterea temperaturii, frunzele ei să capete tente roșiatice și să se usuce.
Cel mai bine este să o plantăm la poalele pomilor sau arborilor – astfel, pe durata iernii și la începutul primăverii va beneficia de soare, iar pe perioada verii se va bucura de umbră.
Vara trebuie udată constant, salata-minerului fiind o plantă iubitoare de umiditate, motiv pentru care, în flora spontană nu o vom descoperi decât pe soluri reavene, pe marginea apelor sau în zone mlăștinoase.
Salata minerului-Claytonia Perfoliata se autoinsamanteaza daca sunt lasate cateva plante sa faca seminte.
Denumirea populară de “salata minerului” provine din timpul celebrei goane dupa aur din California, cand minerii o consumau pentru a se feri de scorbut,planta fiind bogată în vitamina C.
Salata minerului-Claytonia Perfoliata nu are aroma,gustul este de verdeata proaspata, asemanator cu cel al spanacului.
Frunzele, tulpinile tinere si florile sunt excelente pentru salate, mai ales iarna, cand alte verdeturi nu se gasesc.
Merge foarte bine cu macris, creson, nasturel, urda-vacii, hasmatuchi, ruccola (voinicica), menta etc.
Planta are cel mai bun gust cand este mancata imediat dupa ce este culeasa.
Salata minerului-Claytonia Perfoliata in stare proaspata se poate pastra 1-2 zile in pungi de plastic, in frigider.

gradina-de-iarna-salata-minerului-alias-grasita-de-iarna-claytonia-perfoliata

Salata minerului detalii

plant-of-month-february-miners-lettuce

 Salata minerului-Claytonia Perfoliata  - 50 sem - 3 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.  

Crizantema sălbatică-Tanacetum cinerariifolium







Crizantema sălbatică-Tanacetum cinerariifolium este o plantă perena cu flori frumoase, ale cărei frunze sunt foarte bune ca furaje pentru animale. 
Florile recoltate de la Crizantema sălbatică-Tanacetum cinerariifolium pot fi folosite de agricultori ca insecticid BIO pentru culturile ecologice, fie prin măcinarea lor și stropirea culturilor BIO, fie prin pulverizarea infuziei obținute.
„Puțini știu că, la construcția Canalului Panama, au fost probleme serioase cauzate de miile de insecte care trăiau în zonă și că lucrările au fost influențate pozitiv de importul și utilizarea unei cantități impresionante de flori de crizantemă dalmată ca „armă” împotriva acelor insecte care transmiteau boli și din cauza cărora au muri mii de oameni”, explică, mândru, Tomi Marinelic.
Crizantema sălbatică crește din abundență, astfel încât nu este nevoie de lucrări sau amenajări speciale.
Ceea ce face specială Crizantemă sălbatică sunt florile sale care conțin o substanța numită piretrină, un puternic insecticid.
Complet inofensivă pentru oameni și animale, piretrina obținută din florile de Crizantema sălbatică-Tanacetum cinerariifolium produce moartea insectelor prin paralizie.
Gândacul de Colorado, păduchii de frunză, păduchii lânoși, tripsii și cicadelele sunt doar câteva exemple de insecte dăunătoare culturilor agricole care sunt distruse rapid de extractul de piretrină.
Trebuie reținut și faptul că vremea influențează direct calitatea insecticidului.
Dacă plouă în perioada de recoltare, calitatea insecticidului bio scade semnificativ.
Avantajele sunt că, prin utilizarea acestui insecticid bio, dăunătorii nu devin rezistenți la substanța activă și că nu există efecte secundare asupra oamenilor sau animalelor care intră în contact cu aceasta.
Crizantemele care cresc in zona montana contin un procent ridicat de piretrina.
Ea este complet inofensiva pentru oameni si animale, de aceea este din ce in ce mai utilizata ca insecticid destinat apartamentelor.
Crizantema sălbatică-Tanacetum cinerariifolium se inmulteste prin seminte insamantate la interior in februarie-mai,ori august-octombrie,se acopera cu un strat fin de pamant,se mentine substratul umed ,germineaza in 30-60 zile la o temperatura de 13 gr.C.
Răsadurile se transplantează primăvara sau toamna la locul definitiv,intr-o zona insorita cu un sol bogat in humus,bine drenat.
Crizantema sălbatică-Tanacetum cinerariifolium este o planta sanitar in gradina,respinge insectele daunatoare din gradina, afide,acarieni, leafhoppers, capuse, pickleworms ,viermi de varză,etc.
Florile se culeg in zile insorite cand sunt deschise,se pun la uscat intr-un loc cald bine aerisit.
Florile uscate se macina fin ,se poate pudra plantele afectate,ori se face o solutie/spray doua lingurite de pudra macerate in 4 cesti de apa fierbinte timp de 3 ore,apoi se strecoara si la lichidul rezultat se adauga 1 lingurita de detergent de vase lichid.
Se pulverizeaza plantele atacate imediat,ori in termen de 12 ore de la preparare,dupa acest timp ingredientele active nu mai sunt active.

povestea-fermierului-care-exporta-crizantema-salbatica-cel-mai-puternic-insecticid-bio

Crizantema sălbatică-Tanacetum cinerariifolium  - 15 sem - 4 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.  

sâmbătă

Smirna-Myrrhis odorata


Smirna-Myrrhis odorata este o plantă erbacee perenă, din familia Apiaceae–lor, fiind singura specie a genului Myrrhis.
Este nativă din zonele montane ale Europei Centrale și de Sud, de la Munții Pirinei până la Munții Caucaz. De-a lungul timpului a fost introdusă și naturalizată în majoritatea colțurilor lumii, pentru proprietățile sale medicinale și aromatice.
În solurile fertile poate fi cultivată cu ușurință din semințe, iar toamna planta poate fi înmulțită prin divizarea tufei.
Smirna este este o plantă ierboasă înaltă, cu tulpina erectă și ramificată, atingând o înălțime de până la 2 m, dacă are condiții optime de dezvoltare.
Frunzele sunt asemănătoare celor de ferigă, penate, fin divizate, de aproximativ 50 de cm lungime.
Sunt foarte dulci, astfel încât, atunci când le mesteci, poți avea senzația că au fost presărate cu zahăr (același lucru este valabil și în cazul tulpinilor).
Întreaga plantă este acoperită de un puf fin si emană o aroma foarte asemănătoare anasonului.
Florile, de 2-4 cm în diametru, de culoare alb spre crem, sunt dispuse în inflorescențe umbeliforme și apar în lunile mai – iunie.
Fructele constau în niște păstăi subțiri, de 1-2 cm lungime și 3-4 mm lățime, care conțin semințele, intens aromate.

De la această plantă aromatică se pot consuma atât frunzele, cât și tulpinile, semințele și rădăcina. Smirna are un miros intens, asemănător cu cel al lemnului dulce și al anasonului, si un gust dulce (în special frunzele și tulpinile). Atât mirosul, cât și gustul, sunt mai intense la planta crudă (frunze, semințe, tulpini); prin uscare, aroma se va pierde în mare parte.
Când smirna este cultivată în scopul recoltării frunzelor, este bine ca tulpinile florale să fie tunse înainte de înflorire, altfel, pe măsură ce planta se maturizează și formează semințe, frunzele își vor pierde aroma specifică.
Frunzele se pot consuma crude, în salate, sau preparate asemănător spanacului, ori adăugate în omlete, sosuri, supe, compoturi, siropuri, dulcețuri, compoturi, tarte de fructe, etc, dar și infuzate sub formă de ceai.
Ele pot fi și uscate, dar, în această variantă, aroma lor nu va mai fi la fel de intensă.
Tulpinile reprezintă un bun substitut celor de țelină.
Rădăcina, atâta vreme cât nu este prea bătrână (situație în care devine fibroasă), poate fi și ea consumată – crudă sau fiartă, adăugată în salate, sosuri, mâncăruri gătite.
Se spune că aceasta este delicioasă atunci când este opărită (sau fiartă) și asezonată cu ulei, sare și oțet.
Rădăcina mai poate fi folosită pentru aromatizarea vinurilor.
Semințele, crude (preferabil, pentru un plus de aromă) sau uscate, pot fi folosite ca mirodenie pentru diferite preparate – salate de fructe, creme, înghețate etc, cărora le conferă o aromă deosebită și o textură ca de nucă; se asortează foarte bine cu deserturile din mere.
De asemenea, pot fi măcinate și amestecate cu alte condimente, pentru asezonarea fripturilor și preparatelor din carne.
Bobocii sunt comestibili și pot fi folosiți ca ornamente pentru prăjituri și salate.
Păstăile tinere pot fi consumate ca atare, ca desert, fiind aromate și dulci.
În pofida aromei sale intense, Smirna nu pare să mai aibă o importanță deosebita în bucătăria contemporană. Fiind rezistentă la temperaturi reci este folositoare însă locuitorilor Scandinaviei (unde este frecvent întâlnită ca plantă de grădină), care se bucură de aroma sa pe tot timpul anului, chiar și în zonele extrem de reci, precum Islanda și Insulele Feroe – aceasta, datorită faptului că Smirna produce frunze proaspete de la sfârșitul iernii, până la începutul iernii viitoare.
Datorită gustului dulce, fructele de Smirnă sunt un bun substituent al anasonului, feniculului si chiar al lemnului dulce; frunzele pot înlocui hasmatuchi-ul și se asortează bine cu amestecul de ierburi aromate “fines herbes”, tipic bucătăriei franceze.
În Scandinavia, Smirna este adesea folosită la aromatizarea compoturilor de fructe și pentru economisirea zaharului, frunzele si tulpinile plantei fiind dulci.
Smirna-Myrrhis odorata poate fi folosită ca adaos în preparatele din fructe în scopul reducerii acidității lor specifice; în acest sens, se potrivește bine cu rubarba, coacăzele și agrișele.
Smirna-Myrrhis odorata are proprietăți carminative (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), expectorante și aperitive (favorizează pofta de mâncare).
Este utilă în tratarea tusei și flatulenței, este un stimulent gentil al digestiei, iar rădăcina are proprietăți antispetice; pe vremuri, aceasta era folosită, sub formă de unguent sau decoct (preparat cu apă, vin sau coniac), pentru a trata guta, rănile infectate, mușcăturile de șarpe și câini turbați.

plantepedia.smirna-myrrhis-odorata-detalii

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Humusil , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432 

Smirna-Myrrhis odorata - 5 sem - 6 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

vineri

Lingureaua-Cochlearia officinalis


Lingureaua-Cochlearia officinalis este o planta perena originara din Asia si Europa,din familia Brassiacaceae sau Brasicacee.
Lingureaua-Cochlearia officinalis creste inalta de pana la 30 cm, are radacina pivotanta si frunzele bazale ovale, verzi, carnoase, cu petiol lung de culoare inchisa.
Florile sunt albe, hermafrodite, fiecare cu patru petale albe si patru sepale, grupate in mici inflorescente dense.
Fructele sunt lungi, in forma de pastai, contin seminte sferice.
Inmultirea plantei se face prin seminte.
Ele germineaza destul de repede, in 2-3 saptamani, trebuie mentinute la temperatura de 15ºC si cultivate la inceputul primaverii.
Au nevoie de lumina sau umbra partiala, de sol argilos, nisipos, acid si neutru, bine drenat.
Lingureaua-Cochlearia officinalis poate fi recunoscuta dupa mirosul sau ascutit ca de mustar (mai ales atunci cand este presata intre degete) si gustul proaspat ca de hrean sau macris.
Frunzele sunt comestibile, suculente, pot fi folosite pe tot parcursul anului.
Se consuma crude in diferite salate, pentru a da un plus de aroma.
Cel mai bine este sa fie recoltate in lunile de primavara sau la inceputul verii.
Pot fi uscate, intinse pe coli de hartie in strat subtire, in locuri curate si bine aerisite, la umbra, spre a fi utilizate mai tarziu.
Frunzele nu trebuie consumate in cantitati mari pentru ca poate afecta intestinul, stomacul si rinichii. Elementele componente ale plantei sunt: substante flavonoide, taninuri, elemente amare, tropine, minerale, acid ascorbic sau vitamina C, ulei volatil si substante glucosinolate (ce dau gustul iute-amar din mustar).
Lingureaua-Cochlearia officinalis era folosita in medicina traditionala inca din vremuri de demult de marinari in lungile calatorii pe mare, impotriva scorbutului cauzat de deficienta de vitamina C.
De la aceasta planta se folosesc in special mugurii si frunzele fragede care au un continut semnificativ de vitamina C (asemanator celor din portocalele proaspete dupa cum spun specialistii).
Frunzele si mugurii sunt apreciati pentru proprietatile lor usor laxative, dezinfectante, antiscorbutice, diuretice, astringente, antiseptice, de calmare a durerilor, de stimularea a digestiei si crestere a poftei de mancare.
Lingureaua-Cochlearia officinalis este folosita in homeopatie.
Are bun efect in tratamentul reumatismului si gutei.
Prin proprietatile sale astringente si antiseptice frunzele de Lingureaua-Cochlearia officinalis ajuta la vindecarea ranilor sangerande, prin aplicarea sub forma de cataplasme locale.
In cosmetica este folosit sucul din frunze pentru indepartarea petelor si eliminarea cosurilor.
Ceaiul din frunze de lingurea este un bun digestiv, ajuta in tratamentul durerilor de gat, amigdalitei si bronsitei. Ca apa de gura poate trata aftele datorita efectului antiseptic al frunzelor.
Primavara ceaiul este recomandat in detoxifierea organismului si remineralizarea lui.

lingureaua-efecte-terapeutice 
 
lingurea-cochlearia-officinalis-planta-bogata-in-vitamina-c

Lingureaua-Cochlearia officinalis   - 50 sem - 4 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.