duminică

Vinete Black Beauty

Vinete
 Vinete udare cu sticle pet de 2,5 l foarte bun si economic

 Vinete Black Beauty
Vinete Black Beauty,soi semitimpuriu cu fructe ovoide/poşetuţă,
de culoare mov închis spre negru,cu o greutate fruct de 150-350g,
pulpa alba cu gust placut.
Vinetele Black Beauty sunt plante mari si viguroase,cultivare prin rasad.
Perioada de vegetaţie: 80 - 90 zile

Patlagelele vinete sunt originare din India.
In zona de origine sunt bienale sau perene, dar in conditiile din tara noastra se comporta ca plante anuale.
Fructele sunt apreciate datorita calitatilor gustative, avand multiple utilizari in arta culinara. Este necesara producerea de rasaduri repicate de vinete si plantarea pe terenuri cu expozitie sudica (care se incalzesc usor).
Daca sunt plantate pe terenuri reci, vinetele se prind greu si se vestejesc repede.
Terenul pe care il pregatim pentru a-l cultiva cu vinete trebuie ingrasat cu gunoi de grajd.
Dupa aceasta terenul se modeleaza in straturi inaltate.
Rasadurile de vinete se produc in spatii calde: sere, solarii sau rasadnite.
Semanarea se face intre 25 februarie - 5 martie.
Repicarea se face in cuburi nutritive.
Plantarea vinetelor se face la o adancime de 10-15cm si la o temperatura a solului de minim 15 gr. C.
Atunci cand plantati rasadurile de vinete, trebuie sa aveti grija ca distantele dintre randuri trebuie sa fie de 70-80 cm si intre plante trebuie sa lasati aproximativ 25-30 cm.
Mai multe detalii de cultivare in linkurile atasate

Vinetele se cultivă pentru fructele lor, care sunt consumate la diferite faze de maturare, în stare proaspătă sau conservată.
Vinetele se utilizeaza la prepararea diferitelor mancaruri iar in amestec cu alte legume sunt folosite in industria conservelor.
Fructele contin 7-10 % substanta uscatareprezentata de glucide 3,5%, protide 1-1,6% . Contin vitaminele C, 5-10mg, B 1, B 2, PP, P sisaruri minerale: potasiu 200-220 mg, fosfor25-40mg, calciu 15-20 mg, magneziu 16 mg, la 100 g produs proaspat.
Datorita continutului mai ridicat de celuloza si hemiceluloza, 1-2,5%, are efect
de reducere a colesterolului in organism.

Principalele beneficii ale vinetelor pentru organism:
Persoanele care tin dieta trebuie sa manance vinete pentru ca au putine calorii si un continut semnificativ de minerale, vitamine, fibre si proteine.
Doar 100 g vinete au 24-28 calorii.
Vinetele prajite nu sunt recomandate in curele de slabire pentru ca au capacitatea de a absorbi mult ulei, de aceea trebuie preparate pe gratar fara ulei. De asemenea vinetele prajite in ulei sunt greu digerabile.
Vinetele ajuta in tratamentul aterosclerozei si gutei.
Vinetele sunt indicate in alimentatia persoanelor care sufera de sindrom de colon iritabil si gastrita cronica.
Prin continutul de minerale si vitamine aceasta leguma este eficienta in combaterea anemiei.
De asemenea vinetele ajuta digestia.
Pectina din vinete absoarbe apa si grasimea din organism, stimuleaza digestia si scade colesterolul.
Femeile insarcinate pot manca vinete deoarece acestea contin cupru si fier – minerale importante pentru consolidarea sistemului imunitar si stimularea procesului de hematopoieza. Pentru a se pastra substantele nutritive aceste legume se pot coace sau prepara fierte sub forma de tocana.
Prin continutul de potasiu aceasta leguma imbunatateste functia cardiaca.
De asemenea vintele ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism.
Vinetele ajuta la intarirea oaselor, in combaterea osteoporozei si osteoartritei.
Sucul din vinete proaspete fara coaja (realizat cu ajutorul storcatorului de fructe) este un bun remediu pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau ateroscleroza. Sucul de vinete are un continut important de minerale si vitamine de aceea este recomandat pentru intarirea organismului, in tratamentul diferitelor boli si afectiuni ale stomacului si intestinului.
Prin congelarea vinetelor se pastreaza doar 70% din substantele minerale, iar prin conservare se retin doar 60% din aceste elemente componente.
In stare congelata vinetele se pot pastra doar 4-6 luni, apoi ele isi pierd proprietatile.

Nu este bine sa se consume vinetele excesiv de coapte deoarece ele au in compozitie un alcaloid numit solanina care are efect toxic si poate da simptome foarte neplacute de greata, varsaturi, diaree, crampe, colici abdominale sau intestinale si probleme respiratorii. Pentru a scapa de astfel de probleme si a elimina solanina din corp se bea multa apa curata sau lapte.
De asemenea inainte de a fi consumate vinetele se taie in felii si se pun sa stea in apa sarata, sau se presara sare pe ele, se lasa timp de 30 minute, apoi se clatesc cu apa rece pentru a se elimina tot gustul amar din ele.
Prin aceasta metoda se elimina solanina din leguma.
Vanata care nu contine solanina va avea un gust mai dulce si mai placut.
 Afla-totul-depre-vinete-ce-proprietati-are-aceasta-leguma-ce-este-util-si-nociv-la-ea

Ingradinamariei-cultivare vinete

Gradinuca.-Copilirea-la-vinete

Vinete-in-gradina-cultivare

Gradina-mirela-conasii-ardei-si-vinetele-bio

Gradina-mirela.-vinetele-si-acidul-boric.-avortarea florilor

Vinetele-sau-patlagelele-vinete-cultura-proprietati


Vinete Black Beauty  - 15 sem - 2 lei 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Vinete Luiza

 Vinete udare cu sticle pet de 2,5 l foarte bun si economic
Vinete Luiza
Vinete Luiza,soi semitimpuriu cu fructe ovoid alungite,
de culoare mov închis spre negru,cu o greutate fruct de 200-300g,
pulpa alba cu gust placut.
Planta este mare si viguroasa,cultivare prin rasad.
Perioada de vegetaţie: 80 - 90 zile 

Patlagelele vinete sunt originare din India.
In zona de origine sunt bienale sau perene, dar in conditiile din tara noastra se comporta ca plante anuale.
Fructele sunt apreciate datorita calitatilor gustative, avand multiple utilizari in arta culinara. Este necesara producerea de rasaduri repicate de vinete si plantarea pe terenuri cu expozitie sudica (care se incalzesc usor).
Daca sunt plantate pe terenuri reci, vinetele se prind greu si se vestejesc repede.
Terenul pe care il pregatim pentru a-l cultiva cu vinete trebuie ingrasat cu gunoi de grajd.
Dupa aceasta terenul se modeleaza in straturi inaltate.
Rasadurile de vinete se produc in spatii calde: sere, solarii sau rasadnite.
Semanarea se face intre 25 februarie - 5 martie.
Repicarea se face in cuburi nutritive.
Plantarea vinetelor se face la o adancime de 10-15cm si la o temperatura a solului de minim 15 gr. C.
Atunci cand plantati rasadurile de vinete, trebuie sa aveti grija ca distantele dintre randuri trebuie sa fie de 70-80 cm si intre plante trebuie sa lasati aproximativ 25-30 cm.
Mai multe detalii de cultivare in linkurile atasate 

Vinetele se cultivă pentru fructele lor, care sunt consumate la diferite faze de maturare, în stare proaspătă sau conservată.
Vinetele se utilizeaza la prepararea diferitelor mancaruri iar in amestec cu alte legume sunt folosite in industria conservelor.
Fructele contin 7-10 % substanta uscatareprezentata de glucide 3,5%, protide 1-1,6% . Contin vitaminele C, 5-10mg, B 1, B 2, PP, P sisaruri minerale: potasiu 200-220 mg, fosfor25-40mg, calciu 15-20 mg, magneziu 16 mg, la 100 g produs proaspat.
Datorita continutului mai ridicat de celuloza si hemiceluloza, 1-2,5%, are efect
de reducere a colesterolului in organism.

Principalele beneficii ale vinetelor pentru organism:
Persoanele care tin dieta trebuie sa manance vinete pentru ca au putine calorii si un continut semnificativ de minerale, vitamine, fibre si proteine.
Doar 100 g vinete au 24-28 calorii.
Vinetele prajite nu sunt recomandate in curele de slabire pentru ca au capacitatea de a absorbi mult ulei, de aceea trebuie preparate pe gratar fara ulei. De asemenea vinetele prajite in ulei sunt greu digerabile.
Vinetele ajuta in tratamentul aterosclerozei si gutei.
Vinetele sunt indicate in alimentatia persoanelor care sufera de sindrom de colon iritabil si gastrita cronica.
Prin continutul de minerale si vitamine aceasta leguma este eficienta in combaterea anemiei.
De asemenea vinetele ajuta digestia.
Pectina din vinete absoarbe apa si grasimea din organism, stimuleaza digestia si scade colesterolul.
Femeile insarcinate pot manca vinete deoarece acestea contin cupru si fier – minerale importante pentru consolidarea sistemului imunitar si stimularea procesului de hematopoieza. Pentru a se pastra substantele nutritive aceste legume se pot coace sau prepara fierte sub forma de tocana.
Prin continutul de potasiu aceasta leguma imbunatateste functia cardiaca.
De asemenea vintele ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism.
Vinetele ajuta la intarirea oaselor, in combaterea osteoporozei si osteoartritei.
Sucul din vinete proaspete fara coaja (realizat cu ajutorul storcatorului de fructe) este un bun remediu pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau ateroscleroza. Sucul de vinete are un continut important de minerale si vitamine de aceea este recomandat pentru intarirea organismului, in tratamentul diferitelor boli si afectiuni ale stomacului si intestinului.
Prin congelarea vinetelor se pastreaza doar 70% din substantele minerale, iar prin conservare se retin doar 60% din aceste elemente componente.
In stare congelata vinetele se pot pastra doar 4-6 luni, apoi ele isi pierd proprietatile.

Nu este bine sa se consume vinetele excesiv de coapte deoarece ele au in compozitie un alcaloid numit solanina care are efect toxic si poate da simptome foarte neplacute de greata, varsaturi, diaree, crampe, colici abdominale sau intestinale si probleme respiratorii. Pentru a scapa de astfel de probleme si a elimina solanina din corp se bea multa apa curata sau lapte.
De asemenea inainte de a fi consumate vinetele se taie in felii si se pun sa stea in apa sarata, sau se presara sare pe ele, se lasa timp de 30 minute, apoi se clatesc cu apa rece pentru a se elimina tot gustul amar din ele.
Prin aceasta metoda se elimina solanina din leguma.
Vanata care nu contine solanina va avea un gust mai dulce si mai placut.
 Afla-totul-depre-vinete-ce-proprietati-are-aceasta-leguma-ce-este-util-si-nociv-la-ea

Ingradinamariei-cultivare vinete

Gradinuca.-Copilirea-la-vinete

Vinete-in-gradina-cultivare

Gradina-mirela-conasii-ardei-si-vinetele-bio

Gradina-mirela.-vinetele-si-acidul-boric.-avortarea florilor

Vinetele-sau-patlagelele-vinete-cultura-proprietati


Vinete Luiza  - 15 sem - 2 lei 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

luni

Nigella Sativa-Negrilica

Nigella Sativa-Negrilica
Nigella Damascena mix
Nigella Damascena Miss Jekyll Dark Blue

Denumire stiintifica: Nigella Sativa, familia Ranunculaceae
Denumiri populare: cernusca, cenusca, negrusca de cultura, chimen negru, nigeluta, negrosica, coriandrul roman, chimenul negru, seminte de ceapa neagra sau susanul negru.

Planta anuala face parte dintr-o familie cu putini reprezentanti in lumea aromata a plantelor condimentare - familia bujorului, dar cu multe rude decorative prin florile lor.
Ea insasi este o planta frumoasa, care poate sluji si ca ornament in gradina, iar o specie inrudita, Nigella Damascena - Negrilica de Damasc, este o planta floricola dintre cele mai apreciate.

Are radacina pivotanta, subtire. Tulpina este dreapta, scunda, usor pubescenta si ramificata, formand o tufa rotunjita, eleganta.
Frunzele sunt adanc divizate in fasii liniare, de un verde - cenusiu.
Florile care apar pe varful ramurilor sunt frumoase si mari, cu aspect stelat si petale de un alb, albastru palid, albastru ca cerul,roz.
Din ele iau nastere capsule mari cu pereti subtiri, umflate ca niste gogoase, pline cu seminte triunghiulare, negre ca funinginea.
Capsula este formata la interior din 5 pastai, fiecare cu un spin in varf care se deschid cand fructul este uscat, iar semintele se disperseaza

Plantele cu frunzisul lor fin, acicular, incarcate cu capsule pantecoase, au un aspect interesant, decorativ, chiar si in acesta faza.
Semintele de negrilica seamana la prima vedere cu cele de ceapa, dar sunt de un negru mai intens, mat, catifelat si au un interior uleios.
Frecate intre degete, emana o aroma foarte placuta, cu totul deosebita.
Intr-un gram intra circa 220 buc de seminte, iar facultatea lor germinativa dureaza 3 ani.

Originara din Orient, ea creste atat cultivata cat si in stare salbatica si suporta bine temperaturile ridicate si insolatia puternica.
Nigella sativa este o planta nepretentioasa care, semanata primavara, in aprilie - mai, de preferinta intr-un sol usor, cald, isi coace semintele prin august, fara sa reclame o ingrijire speciala, in afara de plivit si cateva udari.
Se pot face rasaduri ,ori semana direct in gradina la o adancime de 3-4 cm.
Rasadurile apar in 10-15 zile,se repica cand sunt suficient de mari si se planteaza la locul definitiv,distanta intre plate de 15-20 cm ,intr-o zona insorita.
Se pot face insamantari la intervale de 1-2 saptamani pentru a avea tot timpul plante cu flori,iar pentru a stimula inflorirea este bine sa taiem florile trecute .
Recoltarea semintelor se efectueaza cand 60-70% din plante au ajuns la maturitate, adica semintele sunt de culoare neagra.

Este mult cultivata si intrebuintata, atat pentru proprietatile tamaduitoare, cat si in arta culinara, in India, Egipt si tarile din Orientul Mijlociu, de peste 2000 de ani.
Specia Nigella sativa este cunoscuta si folosita inca din antichitate ca planta de leac. Egiptenii, persii si mai apoi evreii si arabii, utilizau semintele de negrilica in tratarea unei serii largi de afectiuni ca: lepra, malaria, muscaturile de serpi veninosi, boli pulmonare, parazitoze digestive etc.
Fitoterapia moderna, pe baza principiilor active izolate din semintele speciei, se foloseste de negrilica in tratarea mai multor afectiuni, multe din ele intuite cu exactitate de catre tamaduitorii antichitatii.

Intrebuintari culinare
Nigella sativa este populara mai ales in Turcia, Liban si Iran.
Din Iran, s-a raspandit in India de nord, mai ales in Punjab si Bengal.
Semintele de negrilica sunt utilizate cu preponderenta la mancarurile de legume.
Ca multe alte condimente indiene, negrilica isi dezvolta aroma si gustul mai bine dupa ce este prajita sau fripta in ulei.
In Bengal, Sikkim si Bangladesh este foarte popular amestecul de condimente panch phoron care are in compozitia sa, in parti egale: negrilica, schinduf, chimion, mustar negru si seminte de fenicul.
El se intrebuinteaza la asezonarea mancarurilor de carne si legume.
Panch phoron da o aroma subtila si armonioasa mancarurilor.
Amestecul este intotdeauna prajit in ulei inainte de utilizare.
Painea turceasca contine adesea ca ingredient, seminte de nigella.

Semintele de negrilica nu au aroma, dar cand sunt macinate sau mestecate dezvolta un miros asemanator cu cel de oregano.
Gustul este amarui, iute si un pic afumat.Ele pot fi folosite intregi sau macinate.
Se zdrobesc foarte usor cu ajutorul unui mojar.
Ca adaos la pregatirea aluaturilor de prajituri se folosesc de obicei, macinate, impreuna cu semintele de mac sau cele de susan.
Faina de negrilica, adaugata la faina de grau, se utilizeaza la fabricarea biscuitilor si in patiserie.

La noi, cea mai veche si cunoscuta intrebuintare a semintelor de negrilica consta in aromatizarea branzei telemea.
Ele pot fi folosite cu succes si pentru alte branzeturi preparate in casa, pentru ceaiuri aromatice, diferite dulciuri - avand de preferinta in compozitia lor branza - carora le dau un parfum delicat, original si extrem de agreabil.
Impreuna cu coriandrul si tarhonul servesc la obtinerea unui otet aromatic pentru salate, cu un parfum de o nuanta deosebita, care se preteaza cel mai bine la condimentarea andivelor, untisorului si altor verdeturi.

Cateva seminte de negrilica adaugate supelor si soteurilor de legume le confera o aroma aparte, mai cu seama celor preparate sub forma de creme din stevie, macris, mangold, dovlecei, morcovi, gulii.
Deosebit de bine se potriveste aroma semintelor de nigella cu mancarurile de varza si conopida.
Macinate si amestecate in umplutura pentru carnati, in special din carne de oaie, dar si de porc, pot constitui, alaturi de coriandru si mustar, un fond aromatic delicat si original.

Iata cateva argumente care va vor determina sa va imprieteniti, in mod sigur, cu aroma de negrilica si va vor indemna sa folositi aceste seminte parfumate si in alte preparate culinare la care le veti gasi potrivite.

Intrebuintari medicinale

 Medicina universala recunoaste proprietatile vindecatoare ale nigellei sativa intr-o multime de afectiuni.
Asiaticii o folosesc pentru tratarea astmului bronsic, bronsitei, reumatismului, si a altor afectiuni inflamatorii.
A inceput sa fie folosita tot mai mult si in America si in Europa.
In scop medicinal se utilizeaza semintele.

Compoziţia chimica - semintele contin: glucide (glucoza), lipide (35,5 – 41,6 %), proteine, rezine, tanin, ulei volatil (1,5 %), glicozizi, alcaloizi, aminoacizi, triterpene, flavone, saponine, steroizi de tip ergostan (obtusifoliol) etc.

* Uleiul volatil este format din diferite terpene. S-a izolat in compozitia acestuia un compus specific carbonilat denumit nigelona si o chinona (timochinona). Nigelona este substanta care imprima semintelor de negrilica proprietati antihistaminice, diminuand spasmele bronhiale si laringiene de natura autoimuna specifice in special astmului, dar si pe cele de: tonic aperitiv, emenagog, vermifug, carminativ, bronhodilatator, vasodilatator cerebral, antitumoral, antiplegic si galactogog (stimulent al lactatiei).

* In compozitia semintelor s-au identificat si o multime de alte elemente benefice organismului, cum ar fi: omega 3 si omega 6, acizi grasi esentiali, cantitati importante de minerale si vitamine etc. Acestea sunt absolut necesare pentru a forma prostaglandinele E1, care intaresc organismul impotriva infectiilor, alergiilor, a bolilor cronice si-l apara impotriva invaziei virusurilor si a formarii de tumori.

* Pentru ca este absorbit pe cale limfatica, impiedica formarea de litiaze.

* Una din cele mai complexe cercetari s-au facut asupra uleiului extras 100% din Nigella sativa in urma caruia s-a dovedit efectul benefic in vindecare fara nici o reactie adversa. S-a demosntrat ca stimuleaza regenerarea maduvei osoase si inhiba cresterea tumorilor. Acest efect se obtine prin stimularea formarii de interferoni.

* Cercetatorii au mai observat ca are proprietati antibacteriene si antimicotice si ca poate scadea valorile de glicemie in bolile de diabet.

* Conform ultimelor cercetari asupra infectiilor HIV, s-a demonstrat o stimulare a apararii celulare, obtinandu-se rezultate surprinzatoare in echilibrarea nivelului de limfocite T.

* Experimentele medicilor au demonstrat ca 70% din bolile alergice, ca astmul sau alergiilor dermice cedeaza la administrarea acestui ulei din Nigella sativa.

Dintre alte beneficii ale uleiului obtinut din semintele de Nigella sativa, se pot enumera urmatoarele:

- proprietati antimicrobiene, antivirale si antimicotice;
- proprietati anticancerigene;
- dilatator al cailor respiratorii;
- echilibreaza glicemia sangvina;
- energizant;
- impiedica bolile vasculare;
- creste potenta sexuala;
- faciliteza metabolismul;
- detoxifiaza organismul;
- creste viteza de cicatrizare si stimuleaza reinnoirea celulara;
- impiedica alergiile;
- echilibreaza sistemul imunitar;
- echilibreaza secretia hormonala si imbunatateste starea de spirit.

* Materia prima recoltata de la Nigella sativa, care poarta numele de Nigellae Semen, combate viermii intestinali - in special limbricii si teniile, meteorismul, anorexia, migrena, colicile intestinale si bolile eruptive ale pielii. Mai prezinta, de asemenea, efecte afrodisiace.

* In plus, semintele de negrilica poseda proprietatea de a stimula aparitia fluxurilor menstruale intarziate, precum si lactatia la lauze.

* Ca adjuvant, preparatele pe baza de seminte de negrilica, se administreaza pacientilor care au suferit paralizii.

* Prin administrarea semintelor de negrilica cu miere, are loc o scadere importanta a nivelul nitrozaminelor, precum si a oxizilor anorganici de azot din corpul omului, substante ce se comporta ca radicali liberi vehementi. Se reduce astfel, stresul oxidativ si cacinogeneza.

* Negrilica se recomanda a fi administrata, ca adjuvant, in cancer, preventiv si curativ - in toate formele cu localizare abdominala in special in cazul tumorilor pancreasului.

* In ascaridioza si in teniaza, se recomanda administrarea de faina de negrilica plamadita in zeama de varza (3 lingurite de faină, care se macereaza peste noapte in 1 litru de suc de varza). Se beau, dupa strecurare, treptat 5 pahare din acest extract, primele 2, dimineata pe stomacul gol, la 3 ore distanta intre portii. Doar la 30 de minute de la administrarea celui de-al doilea pahar, se poate manca.

* Faina de negrilica, amestecata cu faina de susan (1 parte faina de negrilica, 3 parti faina de susan), se administreaza (cate 1 lingurita de 2 ori / zi) in cazul afectiunilor cutanate eruptive.

* Pentru celelalte recomandari, faina de negrilica se ia cu apa sau mai bine amestecata cu miere (un varf de cuţit, de 2 ori / zi).

* Semintele de negrilica fierte in vin se folosesc contra bolilor de stomac. Se pun 1—2 lingurite de seminte macinate la un litru de vin, se fierb 5-10 min, apoi se lasa la infuzat si se strecoara. Se consuma inainte de mesele principale, cate un paharel. Are efect si in astm, ameteli, stimularea poftei de mancare, ca afrodisiac etc.

Precautii:
* In doze de 90-270 de bucati pe zi (0,8-1,6 g), semintele de negrilica se pot dovedi a fi relativ toxice.
* Din cauza toxicitatii, aceste seminte nu se administreaza in cazul copiilor.
* Deoarece principiile din seminte stimuleaza contractiile uterului, negrilica este contraindicata in sarcina.
* Pentru evitarea oricaror neplaceri, se recomanda utilizarea in cantitate mica, in scopuri condimentare a semintelor de negrilica si prajirea lor inainte de intrebuintare pentru ca astfel se elimina substantele toxice.

Precizare:
Specii asemanatoare,de la toate soiurile se folosesc semintele 
1/ Negrilica sau negrusca de cultura (nigella sativa)
Negrilica sau negrusca de cultura (nigella sativa) - imagini
2/ Negrusca sau negrilica salbatica (nigella arvensis)
Negrusca sau negrilica salbatica (nigella arvensis) - imagini
3/ Chica voinicului (nigella damascena)
Chica voinicului (nigella damascena) - imagini


Negrilica -Chimen negru- cultivare - proprietati - retete

Ierburiuitate-negrilica

Negrilica_negrusca_de_cultura.

Barba-imparatului-nigella-damascene-nigella-sativa-flori-pentru-borduri-straturi-ronduri-cultivare-sfaturi-utile-inmultire

Chimenul-negru-negrusca-negrilica-remediul-pentru-orice-in-afara-de-moarte

Nigella-sativa-diverse produse

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432


Nigella Sativa-Negrilica                                     - 50 sem - 2 lei

Nigella Damascena-Negrilica de Damasc mix - 30 sem - 2 lei

Nigella Damascena Miss Jekyll Dark Blue          - 50 sem - 3 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

vineri

Castravete Lemon

 




Castravetii Lemon produc din abundenta castraveti in forma de mar,de culoarea lamaii. Castravetii Lemon au o aroma dulce/picant,niciodata amara.
Castravetele este o planta anuala careia ii place caldura.
Insamantati-i in interior sau intr-o sera, incepand cu mijlocul lunii aprilie.
Rasadurile de castravetii se planteaza in solar sau in gradina, numai cand nu mai exista riscul de inghet, iar temperaturile pe timpul noptii sunt de cel putin 15 grade.
Castravetii sunt plante cataratoare si au nevoie de suport pentru catarare,cu o inaltime de cel putin 3 metri.
Se indeparteaza primele flori si lastarii laterali, pana cand tulpina princilpala are cel putin 7 frunze mari.
Pentru a se dezvolta bine pe verticala se rup mereu lastarii laterali si imediat ce ating o inaltime de peste 2m se taie varful pentru a se dezvolta bine fructele.
Castravetii Lemon produc flori de gen feminin, iar fructele se vor dezvolta fara a fi necesara polenizarea.
Pe fiecare tulpina se vor dezvolta zeci de castraveti.
Pentru o productie buna se uda bine zilnic.
In timpul verilor mai racoroase, pentru a incuraja dezvoltarea, indepartati fructele mici, lasandu-le pe cele mari sa creasca.
Recoltati-i cand sunt inca mici, pentru a incuraja o noua inflorire.
Astfel, in locul celor culesi se vor dezvolta altii si veti avea o recolta bogata.
Castravetii Lemon cresc ca un castravete obisnuit, insa mai compact,deci nu ocupa mult spatiu.
Castravetii Lemon se pot pastra in frigider pana la 2 saptamani.
Sunt foarte sanatosi, continand vitamina B si C, precum si potasiu si acid folic.
Sunt nemaipomeniti in salate mixte, sau amestecati cu marar, otet si sirop de mere sau de ghimbir.
Puteti sa faceti un tzatziki delicios din castraveti rasi, iaurt si usturoi.
Folisiti-i in sandvisuri, sau alaturi de orice fel de mancare cu carne.
Sunt foarte gustosi murati.

Rapsodie-in-galben

Muraturi

Lemon_cucumbers

Cum-sa-cultivi-castraveti

Castravete Lemon  - 6 sem - 3 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Conopida mov

Conopida de culoare mov, Purple cauliflower, are un aspect mult mai frumos si mai deosebit decat conopida alba.
Conopida mov totodata, este si mai hranitoare decat cea alba, datorita compusilor care ii dau o culoare unica.
Substantele numite antociani, substante ce fac parte din compozitia acestei conopide, sunt compusi chimici care dau florilor, frunzelor, tulpinii si radacinilor acestora, pigmentul de rosu stralucitor, albastru sau violet.
Conopida mov este foarte buna pentru sanatate.
Antocianii sunt antioxidanţi naturali, scad colesterolul,previn apariţia cancerului si pentru imbunatatirea starii generale de sanatate.
Conopida mov se poate consuma in stare cruda ori gatita.
Aroma sa este mult mai usoara decat a celei albe si necesita un timp mai scurt de gatire. Conopida, indiferent de soi, este bogata in vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu, potasiu, seleniu si contine o mare cantitate de fibre care, impreuna cu vitamina C, stimuleaza sistemul imunitar.

Cultura se face prin rasad,semintele se insamanteaza intre 10-20 ianuarie pentru cultura timpurie si in 25 mai-10 iunie pentru cultua tarzie.



Conopida mov - 25 sem. -2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

marți

Bame

 
Seminte bame
Bame Clemson  
 Bame Jing Orange 

 Bame Steaua lui David
Bame Cow Horn
Bamele - Hibiscus esculentus, plante legumicole aduse din Africa.
Iubitoare de caldura si rezistente la seceta.
Sunt cultivate atit pentru fructe cit si seminte.
Incep a da roade in luna iulie.
Bamele pot fi cultivate atat in ghiveci, cat si direct in solul din gradina.
Radacinile, patrunzind in sol pina la 80 – 90 cm, fac planta rezistenta la seceta.
Dar oricum “specialistii recomanda” udatul plantelor pentru a avea fructe fragede si carnoase.
Are nevoie de lumina pe toata perioada zilei (iubeste lumina).
Creste bine pe solurile usoare. Tolereaza solurile argiloase.
Incepe prin a inmuia semintele de bame intr-un vas de apa si a le lasa peste noapte, inainte de a le plasa in pamant.
Ziua urmatoare, sadeste-le la o adancime de 1-2 cm.
Germinarea semintelor de bame are loc intre 6 zile si cateva saptamani.
Semanatul se face cint temperatura medie depaseste +15°C.
Temperatura optima pentru fructificare +35°C.
Distanta de plantare: 70cm intre rinduri, iar intre plante 30cm pentru soiuri pitici si 60cm – pentru giganti.
Perioada de vegetare 3 – 5 luni.
Plantele infloresc dupa 2 luni de la semanat.
Fructele de 3-5 zile, se culeg regulat, pina sa ajunga la maturitate.
Ating lungimea de 4-8 cm (dar depinde de soi, pot fi si mai lungi).
Pot fi conservate,uscate sau pastrate in congelator – pina iarna tirziu, fara a-si pierde calitatile.
Semintele verzi inlocuiesc cu usurinta mazarea verde.
Iar din semintele uscate se preparara cafea naturala de bame, fara cofeina.
Frunzele pot fi folosite la îngroşarea supelor.
Bamele comestibile sunt de obicei culese înainte să se coacă; numai aşa se pot folosi ca legume fragede.
Fructul necopt este gătit exact ca fasolea păstăi.
Cele mai populare mâncăruri de bame sunt supele de legume cu bame, bame cu roşii, şi lecho de bame.
Bamele sunt foarte bune şi crude sau făcute uşor pe grătar şi consumate cu mujdei de usturoi. Trebuie numai spălate. Nu este necesar să le curăţaţi de coajă.

În afară de varianta gătită, bamele pot fi marinate sau uscate cu uşurinţă.
Se pot păstra şi la congelator.
Pot fi opărite un minut, clătite în jet de apă rece şi uscate.
Fiecare tulpină se taie pe lung şi se aşează în punga frigorifică.
Bamele sunt excelente murate, prepararea se face exact ca pentru gogosarii in otet (otet, un pic de sare si zahar sau miere), asa sunt cele mai delicioase.

Lunguieţe şi verzi ca nişte castraveţi, bamele sunt vegetale foarte nutritive.
Pe lângă faptul că sunt sărace în calorii, sunt bogate în vitamine şi minerale: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu şi vitamina B6.
Întrucât conţin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarelor mame, acidul folic ajutând la dezvoltarea tubului neural al fătului.
Fibrele superioare, regăsite în bame, ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal.
Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi, graţie proprietăţilor laxative, curaţă intestinul gros. Şi nu e tot, fibrele din bame menţin sănătatea intestinului gros.
Precum un panaceu, bamele consumate frecvent vindecă întregul organism.
Astfel, tratează inflamaţia plămânilor şi calmează simptomele de intestin iritabil.
Datorită conţinutului de vitamina C, bamele au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, care le recomandă în dieta bolnavilor de ateroscleroză, iar câteva studii arată că bamele previn cataracta.
Mai multe detalii Bame-un-medicament-atotvindecator

Bame-valoarea-nutritiva-proprietati-preparare

Bame cultivare

Cum-sa-cultivi-bame-in-gradina

Cultura-de-bame

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis 
 


Bame Clemson                - 5 sem - 3 lei

Bame Jing Orange          - 5 sem - 3 lei

Bame Steaua lui David   - 5 sem - 3 lei

Bame Cow Horn              - 5 sem - 3 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

luni

Gaillardia pulchella Sundance Bicolor

Gaillardia este un gen de plante anuale si perene, rezistente la seceta ce provin din America de Sud si Nord.
Gaillardia pulchella Sundance Bicolor,plante stufoase anuale,are flori în formă de glob,atractive,duble,bicolor roșu și portocaliu. și va acoperi planta pe tot parcursul sezonului de crestere.
Gaillardia pulchella Sundance Bicolor este usor de crescut.
Prefera soluri uscate si soare din belsug.
Plantele pot avea performante scazute in soluri argiloase si grele.
Indepartati florile moarte pentru a incuraja o noua inflorire si curatati planta.
Daca inflorirea are un declin pe parcursul verii, tundeti plantele pentru a incuraja o inflorire de toamna.
Semintele se seamana in februarie-aprilie,la suprafata,se mentine substratul umed,
se tin la o temperatura de 20-22 grade
Perioada de germinare: 10 - 14 zile
Inaltimea: 35-40 cm
Plantare: din Mai
Loc: sol calcaros bogat in humus la loc insorit uscat
Inflorire: Iunie - Octombrie
Caracteristici speciale: floare taiata proaspata, atractiv pentru albine si fluturi.
Gaillardia pulchella Sundance Bicolor o planta excelenta pentru ronduri,stancarie,jardiniere,etc...

Gaillardia pulchella Sundance Bicolor - 25 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

duminică

Ardei iute Christmas Bell


Ardeii iuti Christmas Bell-Capsicum baccatum var. pendulum,sunt plante anuale excelente pentru a fi plantate atat vara in gradina cat si ca plante ornamentale in interiorul locuintelor.
Ardeiul iute Christmas Bell ,cunoscut si sub denumirile de Ubatuba Cambuci,Bishops Crown,Balloon, Pimenta Cambuci, Campane, Peri Peri, Nepali Bell, Aji Flor.
Ardeiul iute Christmas Bell are o forma neobisnuita,fructele atarna sub forma de clopotei,cu 3-4 aripioare evazate,de culoare verde iar la maturitate sunt rosiu aprins,
Ardeiul iute Christmas Bell creste peste 1 m, produce peste 40 de ardei,fructele sunt mediu iuti.
Maturarea - 70-90 zile de la germinare
Germinarea - 10 - 21 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 21(+) grade
Adancimea de plantare - 0.6 cm
Spatierea intre plante - 60 cm

Clasificarea-ardeilor-iuti

Ardeiul-iute-o-picanterie-sanatoasa

Picanterii_in_gradina__ardeii_iuti

ardei-iute-de-cayenne-cultivare

sapte-proprietati-medicinale-dovedite-ale-ardeiului-iute-cayenne

Ardei iute Christmas Bell - 5 sem - 4 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

miercuri

Tomate Rio Grande

Tomate Rio Grande
Planta este viguroasă,cu crestere determinata, cu înălţimea de 50 - 70 cm,
perioada de vegetaţie 115 - 125 zile.
Soi de mare productivitate, rezistenta la boli.
Tomate Rio Grande cu fructe de culoare rosu intens,forma ovoidala cu 3 - 4 loji seminale,
greutate cuprinsa intre 90-120gr,
Tomatele Rio Grande au gust dulce si aromat, pulpa groasa,foarte bun pentru conservare.
Rezistent la transport si pastrare .
Distanta de semanat: 80 cm intre randuri si 30-35 cm pe rand

Tehnologie-de-cultura-pentru-tomate

Tomatele cultivare

Tomate Rio Grande -  10 sem - 2 lei
Tomate Rio Grande -  50 sem - 7 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.