luni

Nigella Sativa-Negrilica

Nigella Sativa-Negrilica
Nigella Damascena mix
Nigella Damascena Miss Jekyll Dark Blue

Denumire stiintifica: Nigella Sativa, familia Ranunculaceae
Denumiri populare: cernusca, cenusca, negrusca de cultura, chimen negru, nigeluta, negrosica, coriandrul roman, chimenul negru, seminte de ceapa neagra sau susanul negru.

Planta anuala face parte dintr-o familie cu putini reprezentanti in lumea aromata a plantelor condimentare - familia bujorului, dar cu multe rude decorative prin florile lor.
Ea insasi este o planta frumoasa, care poate sluji si ca ornament in gradina, iar o specie inrudita, Nigella Damascena - Negrilica de Damasc, este o planta floricola dintre cele mai apreciate.

Are radacina pivotanta, subtire. Tulpina este dreapta, scunda, usor pubescenta si ramificata, formand o tufa rotunjita, eleganta.
Frunzele sunt adanc divizate in fasii liniare, de un verde - cenusiu.
Florile care apar pe varful ramurilor sunt frumoase si mari, cu aspect stelat si petale de un alb, albastru palid, albastru ca cerul,roz.
Din ele iau nastere capsule mari cu pereti subtiri, umflate ca niste gogoase, pline cu seminte triunghiulare, negre ca funinginea.
Capsula este formata la interior din 5 pastai, fiecare cu un spin in varf care se deschid cand fructul este uscat, iar semintele se disperseaza

Plantele cu frunzisul lor fin, acicular, incarcate cu capsule pantecoase, au un aspect interesant, decorativ, chiar si in acesta faza.
Semintele de negrilica seamana la prima vedere cu cele de ceapa, dar sunt de un negru mai intens, mat, catifelat si au un interior uleios.
Frecate intre degete, emana o aroma foarte placuta, cu totul deosebita.
Intr-un gram intra circa 220 buc de seminte, iar facultatea lor germinativa dureaza 3 ani.

Originara din Orient, ea creste atat cultivata cat si in stare salbatica si suporta bine temperaturile ridicate si insolatia puternica.
Nigella sativa este o planta nepretentioasa care, semanata primavara, in aprilie - mai, de preferinta intr-un sol usor, cald, isi coace semintele prin august, fara sa reclame o ingrijire speciala, in afara de plivit si cateva udari.
Se pot face rasaduri ,ori semana direct in gradina la o adancime de 3-4 cm.
Rasadurile apar in 10-15 zile,se repica cand sunt suficient de mari si se planteaza la locul definitiv,distanta intre plate de 15-20 cm ,intr-o zona insorita.
Se pot face insamantari la intervale de 1-2 saptamani pentru a avea tot timpul plante cu flori,iar pentru a stimula inflorirea este bine sa taiem florile trecute .
Recoltarea semintelor se efectueaza cand 60-70% din plante au ajuns la maturitate, adica semintele sunt de culoare neagra.

Este mult cultivata si intrebuintata, atat pentru proprietatile tamaduitoare, cat si in arta culinara, in India, Egipt si tarile din Orientul Mijlociu, de peste 2000 de ani.
Specia Nigella sativa este cunoscuta si folosita inca din antichitate ca planta de leac. Egiptenii, persii si mai apoi evreii si arabii, utilizau semintele de negrilica in tratarea unei serii largi de afectiuni ca: lepra, malaria, muscaturile de serpi veninosi, boli pulmonare, parazitoze digestive etc.
Fitoterapia moderna, pe baza principiilor active izolate din semintele speciei, se foloseste de negrilica in tratarea mai multor afectiuni, multe din ele intuite cu exactitate de catre tamaduitorii antichitatii.

Intrebuintari culinare
Nigella sativa este populara mai ales in Turcia, Liban si Iran.
Din Iran, s-a raspandit in India de nord, mai ales in Punjab si Bengal.
Semintele de negrilica sunt utilizate cu preponderenta la mancarurile de legume.
Ca multe alte condimente indiene, negrilica isi dezvolta aroma si gustul mai bine dupa ce este prajita sau fripta in ulei.
In Bengal, Sikkim si Bangladesh este foarte popular amestecul de condimente panch phoron care are in compozitia sa, in parti egale: negrilica, schinduf, chimion, mustar negru si seminte de fenicul.
El se intrebuinteaza la asezonarea mancarurilor de carne si legume.
Panch phoron da o aroma subtila si armonioasa mancarurilor.
Amestecul este intotdeauna prajit in ulei inainte de utilizare.
Painea turceasca contine adesea ca ingredient, seminte de nigella.

Semintele de negrilica nu au aroma, dar cand sunt macinate sau mestecate dezvolta un miros asemanator cu cel de oregano.
Gustul este amarui, iute si un pic afumat.Ele pot fi folosite intregi sau macinate.
Se zdrobesc foarte usor cu ajutorul unui mojar.
Ca adaos la pregatirea aluaturilor de prajituri se folosesc de obicei, macinate, impreuna cu semintele de mac sau cele de susan.
Faina de negrilica, adaugata la faina de grau, se utilizeaza la fabricarea biscuitilor si in patiserie.

La noi, cea mai veche si cunoscuta intrebuintare a semintelor de negrilica consta in aromatizarea branzei telemea.
Ele pot fi folosite cu succes si pentru alte branzeturi preparate in casa, pentru ceaiuri aromatice, diferite dulciuri - avand de preferinta in compozitia lor branza - carora le dau un parfum delicat, original si extrem de agreabil.
Impreuna cu coriandrul si tarhonul servesc la obtinerea unui otet aromatic pentru salate, cu un parfum de o nuanta deosebita, care se preteaza cel mai bine la condimentarea andivelor, untisorului si altor verdeturi.

Cateva seminte de negrilica adaugate supelor si soteurilor de legume le confera o aroma aparte, mai cu seama celor preparate sub forma de creme din stevie, macris, mangold, dovlecei, morcovi, gulii.
Deosebit de bine se potriveste aroma semintelor de nigella cu mancarurile de varza si conopida.
Macinate si amestecate in umplutura pentru carnati, in special din carne de oaie, dar si de porc, pot constitui, alaturi de coriandru si mustar, un fond aromatic delicat si original.

Iata cateva argumente care va vor determina sa va imprieteniti, in mod sigur, cu aroma de negrilica si va vor indemna sa folositi aceste seminte parfumate si in alte preparate culinare la care le veti gasi potrivite.

Intrebuintari medicinale

 Medicina universala recunoaste proprietatile vindecatoare ale nigellei sativa intr-o multime de afectiuni.
Asiaticii o folosesc pentru tratarea astmului bronsic, bronsitei, reumatismului, si a altor afectiuni inflamatorii.
A inceput sa fie folosita tot mai mult si in America si in Europa.
In scop medicinal se utilizeaza semintele.

Compoziţia chimica - semintele contin: glucide (glucoza), lipide (35,5 – 41,6 %), proteine, rezine, tanin, ulei volatil (1,5 %), glicozizi, alcaloizi, aminoacizi, triterpene, flavone, saponine, steroizi de tip ergostan (obtusifoliol) etc.

* Uleiul volatil este format din diferite terpene. S-a izolat in compozitia acestuia un compus specific carbonilat denumit nigelona si o chinona (timochinona). Nigelona este substanta care imprima semintelor de negrilica proprietati antihistaminice, diminuand spasmele bronhiale si laringiene de natura autoimuna specifice in special astmului, dar si pe cele de: tonic aperitiv, emenagog, vermifug, carminativ, bronhodilatator, vasodilatator cerebral, antitumoral, antiplegic si galactogog (stimulent al lactatiei).

* In compozitia semintelor s-au identificat si o multime de alte elemente benefice organismului, cum ar fi: omega 3 si omega 6, acizi grasi esentiali, cantitati importante de minerale si vitamine etc. Acestea sunt absolut necesare pentru a forma prostaglandinele E1, care intaresc organismul impotriva infectiilor, alergiilor, a bolilor cronice si-l apara impotriva invaziei virusurilor si a formarii de tumori.

* Pentru ca este absorbit pe cale limfatica, impiedica formarea de litiaze.

* Una din cele mai complexe cercetari s-au facut asupra uleiului extras 100% din Nigella sativa in urma caruia s-a dovedit efectul benefic in vindecare fara nici o reactie adversa. S-a demosntrat ca stimuleaza regenerarea maduvei osoase si inhiba cresterea tumorilor. Acest efect se obtine prin stimularea formarii de interferoni.

* Cercetatorii au mai observat ca are proprietati antibacteriene si antimicotice si ca poate scadea valorile de glicemie in bolile de diabet.

* Conform ultimelor cercetari asupra infectiilor HIV, s-a demonstrat o stimulare a apararii celulare, obtinandu-se rezultate surprinzatoare in echilibrarea nivelului de limfocite T.

* Experimentele medicilor au demonstrat ca 70% din bolile alergice, ca astmul sau alergiilor dermice cedeaza la administrarea acestui ulei din Nigella sativa.

Dintre alte beneficii ale uleiului obtinut din semintele de Nigella sativa, se pot enumera urmatoarele:

- proprietati antimicrobiene, antivirale si antimicotice;
- proprietati anticancerigene;
- dilatator al cailor respiratorii;
- echilibreaza glicemia sangvina;
- energizant;
- impiedica bolile vasculare;
- creste potenta sexuala;
- faciliteza metabolismul;
- detoxifiaza organismul;
- creste viteza de cicatrizare si stimuleaza reinnoirea celulara;
- impiedica alergiile;
- echilibreaza sistemul imunitar;
- echilibreaza secretia hormonala si imbunatateste starea de spirit.

* Materia prima recoltata de la Nigella sativa, care poarta numele de Nigellae Semen, combate viermii intestinali - in special limbricii si teniile, meteorismul, anorexia, migrena, colicile intestinale si bolile eruptive ale pielii. Mai prezinta, de asemenea, efecte afrodisiace.

* In plus, semintele de negrilica poseda proprietatea de a stimula aparitia fluxurilor menstruale intarziate, precum si lactatia la lauze.

* Ca adjuvant, preparatele pe baza de seminte de negrilica, se administreaza pacientilor care au suferit paralizii.

* Prin administrarea semintelor de negrilica cu miere, are loc o scadere importanta a nivelul nitrozaminelor, precum si a oxizilor anorganici de azot din corpul omului, substante ce se comporta ca radicali liberi vehementi. Se reduce astfel, stresul oxidativ si cacinogeneza.

* Negrilica se recomanda a fi administrata, ca adjuvant, in cancer, preventiv si curativ - in toate formele cu localizare abdominala in special in cazul tumorilor pancreasului.

* In ascaridioza si in teniaza, se recomanda administrarea de faina de negrilica plamadita in zeama de varza (3 lingurite de faină, care se macereaza peste noapte in 1 litru de suc de varza). Se beau, dupa strecurare, treptat 5 pahare din acest extract, primele 2, dimineata pe stomacul gol, la 3 ore distanta intre portii. Doar la 30 de minute de la administrarea celui de-al doilea pahar, se poate manca.

* Faina de negrilica, amestecata cu faina de susan (1 parte faina de negrilica, 3 parti faina de susan), se administreaza (cate 1 lingurita de 2 ori / zi) in cazul afectiunilor cutanate eruptive.

* Pentru celelalte recomandari, faina de negrilica se ia cu apa sau mai bine amestecata cu miere (un varf de cuţit, de 2 ori / zi).

* Semintele de negrilica fierte in vin se folosesc contra bolilor de stomac. Se pun 1—2 lingurite de seminte macinate la un litru de vin, se fierb 5-10 min, apoi se lasa la infuzat si se strecoara. Se consuma inainte de mesele principale, cate un paharel. Are efect si in astm, ameteli, stimularea poftei de mancare, ca afrodisiac etc.

Precautii:
* In doze de 90-270 de bucati pe zi (0,8-1,6 g), semintele de negrilica se pot dovedi a fi relativ toxice.
* Din cauza toxicitatii, aceste seminte nu se administreaza in cazul copiilor.
* Deoarece principiile din seminte stimuleaza contractiile uterului, negrilica este contraindicata in sarcina.
* Pentru evitarea oricaror neplaceri, se recomanda utilizarea in cantitate mica, in scopuri condimentare a semintelor de negrilica si prajirea lor inainte de intrebuintare pentru ca astfel se elimina substantele toxice.

Precizare:
Specii asemanatoare,de la toate soiurile se folosesc semintele 
1/ Negrilica sau negrusca de cultura (nigella sativa)
Negrilica sau negrusca de cultura (nigella sativa) - imagini
2/ Negrusca sau negrilica salbatica (nigella arvensis)
Negrusca sau negrilica salbatica (nigella arvensis) - imagini
3/ Chica voinicului (nigella damascena)
Chica voinicului (nigella damascena) - imagini


Negrilica -Chimen negru- cultivare - proprietati - retete

Ierburiuitate-negrilica

Negrilica_negrusca_de_cultura.

Barba-imparatului-nigella-damascene-nigella-sativa-flori-pentru-borduri-straturi-ronduri-cultivare-sfaturi-utile-inmultire

Chimenul-negru-negrusca-negrilica-remediul-pentru-orice-in-afara-de-moarte

Nigella-sativa-diverse produse

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432


Nigella Sativa-Negrilica                                     - 50 sem - 2 lei

Nigella Damascena-Negrilica de Damasc mix - 30 sem - 2 lei

Nigella Damascena Miss Jekyll Dark Blue          - 50 sem - 3 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Un comentariu:

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.