vineri

Tomate negre Nyagous

Tomate negre Nyagous, sunt un soi traditional,vechi (heirloom),
foarte gustos si aspectuos,de culoare rosu-brun.
Planta este mediu timpurie (in functie de conditiile de mediu) –80-85 zile,crestere nedeterminata.
Tomate negre Nyagous are fructul de dimensiunea unei mingi de tenis, cu coaja neteda, fara crapaturi, de aproximativ 90-120 gr.
Tomate negre Nyagous este o tomata foarte productiva,ciorchini de 3-6 fructe.
Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 35 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu, in octombrie.

Tehnologie-de-cultura-pentru-tomate

Tomatele cultivare


Tomate negre Nyagous -  5 sem - 2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

joi

Tomate White Princess

 
Tomate White Princess ,un soi extrem de productiv.
Tomatele White Princess are fructele carnoase cu putine seminte,
de culoare alb - galbui,dulci si aromate.
Greutate peste 500g.
Tomatele White Princess au crestere nedeterminata.
Maturarea -80-85 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 25 - 35 cm
Spatierea intre randuri - 40 - 50 cm

Tomate_cultivare

Tomate White Princess - 5 sem -2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

duminică

Mazare Kelvedon Wonder


Mazarea Kelvedon Wonder 
Soi timpuriu cu perioada de vegetatie 45-55 zile.
Inaltimea plantei 45-55 cm,cu pastai de 7-8 cm, cu 6-8 boabe.
Boabe mijlocii de culoare verde inchis,cu gust foarte bun.
Semanatul se face primavara devreme, imediat ce se poate lucra pamantul,
mazarea fiind o planta destul de rezistenta la frig.
Pamantul trebuie afanat, dar nu se ingrasa cu gunoi de grajd.
Semintele de mazare nu necesita vreun tratament, inainte de insamantare.
Sunt 2 modalitati de semanare: 
Direct in gradina, de preferinta intr-o zona insorita, in martie si aprilie.
Evitati semanarea in zonele in care solul este umed sau rece, sau in cele pe care ati aplicat balegar proaspat.
Puteti imbunatati solul folosind humus.
Pentru a grabi germinarea se pot tine semintele in apa calduta timp de 24 ore,ori 3-4 zile si vor aparea radacini cam de 1 cm,apoi se vor semana.
Astfel, recoltarea se va face cu o saptamana mai devreme.
Semanat la interior.
Incepand cu luna februarie-martie se pune o samanta in fiecare ghiveci,in care se foloseste compost.
Se acopera cu un strat de cel mult 3 cm, presand usor si stropit cu apa.
Ghivecele se tin la temperatura camerei, la lumina.
Daca cresc prea repede se muta intr-o camera mai racoroasa,cu o temperatura de 10-12 grade,se uda cat sa nu se usuce pamantul.
Ghivecele se tin la distana unul de celalalt,in asa fel incat frunzele sa nu se atinga.
Se muta afara incepand cu prima parte a lunii martie, dupa ce au fost aclimatizate lasandu-le vreme de 5 zile, afara, la umbra, cu o ora mai mult in fiecare zi.
Rasadurile se planteaza cand au 12-14 cm inaltime, la o distanta de 10 cm intre ele si 70 cm intre randuri.
Folositi doua tije pentru catarare, intre care intindeti un gard de sarma acestea urmand sa se agate de suportul creat.
Indicat gardul de sarma sa fie facut inainte de a semana.
In perioada secetoasa se uda mai mult si se curata de buruieni pentru o dezvoltare buna.
Mazarea se recolteaza atunci cand boabele sunt vizibile prin pastaie,cu atentie pentru a evita deteriorarea plantei.
Daca vrem sa obtinem pastai verzi in toamna, se poate semana in iunie.
Mazarea proprietati nutritive
• Bogata in fibre, vitamina A, B3, B6, C, K, folati, fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, proteine.
• Continutul de fibre o face utila in „curatarea” intestinelor. Contine beta-caroten si luteina, benefice pentru sanatatea ochilor.
• Eficienta in anemie, datorita fierului.
• Combate oboseala, contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Ajuta la protejarea sistemului osos, a inimii si a vaselor sanguine. 
Mai mult, mazarea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. 
Daca va simtiti obositi, o portie de mazare va va repune pe picioare, garantat, gratie nutrientilor care produc energie.
Trebuie stiut insa ca mazarea este total nerecomandata persoanelor care sufera de enterita sau de guta.

De la mazare se recolteaza pastaile, care contin boabele folosite ca atare sau conservate. Bogata in proteine, glucide, vitamine si saruri minerale, mai ales substante azotoase, este o leguma ieftina, usor de gatit si se prepara in multe feluri: supa, mancare, salate sau ca pateu, amestecata cu usturoi. 
Mazarea uscata este mai bogata in substante hranitoare decat cea proaspata.
Pentru preparare, mazarea uscata se tine cateva ore la inmuiat in apa rece, apoi se fierbe in apa fara sare, la foc domol; se sareaza la sfarsit. 
Mazarea verde se fierbe in apa clocotita cu sare, pe foc viu, in oala descoperita. 
Ca sa-si pastreze culoarea, se scurge imediat si se stropeste cu apa rece, pana se raceste. Mazarea congelata este preferata celei de la conserva, intrucat e mai aromata, isi pastreaza mai bine culoarea si proprietatile nutritive, are un continut mai mic de sodiu. 
Cea din conserve se scurge de zeama si se clateste bine cu apa rece. 
Cand leguma este foarte tanara, se poate consuma cu tot cu pastai.
 Mazarea-de-gradina-cultivare

Mazarea-sfaturi cultivare-intretinere

Ghid nutritie.mazare


Mazare Kelvedon Wonder - 100 sem - 2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

sâmbătă

Praz gigant Bulgarian

Prazul (Allium porum)este o planta erbacee, bienala,este inrudit cu ceapa, usturoiul, arpagicul, usturoiul rusesc, arpagicul chinezesc si leurda
Praz gigant Bulgarian este un soi semi-timpuriu,culoare verde foarte deschis și interior alb,tulpină de lungime 40 cm înălțime, de formă cilindrica și diametru de 5 cm.
Se cultiva prin rasad sau in ghivece, prin semanare , la sfarsitul lunii martie sau inceputul lui aprilie.
Are nevoie de cca. 120 de zile pentru a se maturiza.
In zonele nordice trebuie plantat primavara, devreme, pentru a putea fi recoltat la mijlocul verii (praz de vara).
In zonele sudice este sadit la sfarsitul verii pentru a fi recoltat la inceputul iernii (praz de iarna).
Prazul trebuie plantat la o distanta de cate 15 cm pe rand, distanta intre randuri fiind de 30 cm.
Daca alegi metoda prin semanare directa adancimea de plantare trebuie sa fie de circa 2 cm.
Dupa ce prazul a format 2-3 frunzulite, plantele trebuie rarite.
Firele scoase pot fi replantate sau folosite la gatit.
Prazul are nevoie de multa apa si lumina ca sa se dezvolte corespunzator.
Prazul se ingrijeste ca ceapa, prin prasile si ingrasare suplimentara (ca la ceapa).
Plantele se musuroiesc pentru a favoriza albirea si fragezirea bazei tulpinilor.
De altfel, partea cea mai valoroasa a plantei este baza alba a tulpinilor, astfle ca este de dorit ca aceasta sa fie cat mai lunga.
Desi temperatura ideala pentru vegetatie este de circa 20 C, prazul poate face fata cu brio temperaturilor scazute, minima tolerata fiind de aproximativ -7 C.
Pentru consum in timpul verii, recolteaza prazul la sfarsitul lunii iulie, iar pentru consum in timpul iernii il poti recolta toamna tarziu, in luna noiembrie.
Se poate pastra peste iarna in pivnite, prin ingroparea radacinilor si o parte din tulpina in nisip.

Proprietati medicinale

Prazul este bogat in vitaminele A, B, C PP, B, fier, calciu si magneziu.
Prazul este un tonic al sistemului nervos, laxativ, diuretic cu eliminare de acid uric, antiseptic, expectorant, emolient, antihelmitic.
Curata arterele de depuneri, distruge foarte multi germeni patogeni si ajuta la tulburarile digestive.
Fiind un bun diuretic si laxativ, prazul este recomandat pentru afectiunile renale si hepatice,
stimuleaza functionarea bilei si a stomacului,poate preveni cancerul,foarte bun in curele de slabire, pentru prevenirea celulitei.
Poate fi folosit si pentru uz extern, se aplica pe intepaturi sau muscaturi de insecte, frunza de praz fiind un bun cicatrizant si antiseptic in cazul ranilor sau plagilor.

Utilizari culinare
Prazul are o aroma mai fina si mai rafinata decat cea a cepei.
Frunzele de praz pot fi consumate ca atare in salate.
In general, este bine sa adaugi prazul la sfarsitul procesului de gatire, pentru a ca acesta sa nu-si piarda aroma.
Alege prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase, de peste 3-4 cm, au o textura fibroasa.


Prazul-proprietati-cultivare


Praz gigant Bulgarian - 50 sem -2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Fasole pitica fideluta







Fasolea - Phaseolus vulgaris - reprezinta o valoroasa cultura pentru legumicultori.
Exista doua mari varietati de fasole cultivata: fasolea cu crestere determinata (numita oloaga sau pitica) si fasolea cu crestere nedeterminata (urcatoare).
Ambele varietati se seamana la sfarsitul lunii aprilie.
De la fasole se pot consuma atât păstaia tânără, cât și bobul uscat.
Fasolea este o planta de zi scurta, dar foarte pretentioasa fata intensitatea luminii.
Are cerinte mari fata de umiditate, mai ales de la insamantare pana la rasarire si de la inflorire pana la formarea pastailor si semintelor.
Seceta reduce perioada infloririi si determina scaderea productiei.
Totodata, excesul de apa din sol provoaca aparitia putregaiurilor si a altor boli.
Fasolea se seamana atunci cand temperatura in sol la adancimea de 5 cm se mentine la 10-12 grade Celsius.
Aceasta perioada corespunde calendaristic sfarsitului lunii aprilie si inceputului de mai, in functie de an.
Fasolea pitica (oloaga) se seamana in randuri la 50 cm sau in cuiburi la 40/40 cm, cate 3-4 seminte la cuib.
Recoltarea pastailor incepe la 15-20 zile de la inflorire.
Culesul se repeta la cateva zile, pentru ca pastaile sa nu imbatraneasca pe planta si sa devina atoase.
Daca se intarzie recoltarea, plantele nu mai leaga alte pastai iar productia scade.
Fasolea pitica se poate semana si in iulie-august pentru productia de toamna.
Boabele au o mare valoare alimentară.
Ele constituie un aliment bogat în proteine (25 – 28%) și vitamine foarte nutritive și este foarte ieftin.
Tulpinile de fasole rămase după treierat (vrejurile), împreună cu păstăile, sunt, de asemenea, bogate în proteine și reprezintă un bun furaj mai ales pentru oi.
Se cultivă bine lângă morcovi, porumb, mazăre, ridichi şi rozmarin.
Nu e recomandat să fie cultivat lângă usturoi şi ceapă.
Vara, cultura de fasole se prășește și se udă, în caz de secetă.
Perioada critică pentru apă a fasolei începe cu înflorirea plantelor (aprox. 15 iunie) și se încheie la umplerea boabelor.
În acest interval se fac 1 – 3 udări, în funcție de precipitațiile căzute.
Fasolea este un substituent foarte bun al cărnii în dietele vegetariene, având o cantitate mare de proteine.
Se remarcă prin principiile nutritive din boabele uscate: protide, fosfor, potasiu, fier, calciu; vitaminele B,C, acid uric 45 mg la 100 g cu proprietăţi energetice, nutritive, reparatorii ale sistemului nervos. In fitoterapie se folosesc păstăile.
Conține și o cantitate mare de fibre, cu rol în menținerea unui tranzit intestinal normal, este hrănitoare și are un conținut caloric redus, plus indice glicemic foarte scăzut.
Fasolea pastai verde / galbena este o mâncare sățioasă și se poate fierbe scăzut sau doar opări.
Fasolea boabe poate fi consumată în mâncăruri, sub forma de pateu și în salate.
Fasolea pastai verde / galbena este folositoare persoanelor care suferă de diabet zaharat, ajută la scăderea colesterolului, ajută la formarea depozitelor de receptori ai insulinei.
Are proprietatea de a lupta împotriva cancerului, diminuează riscul unui atac de cord cu aproximativ 40%
Fibrele din fasole reduc apetitul pentru alimente grase și periculoase.
Efecte benefice: diuretic, scade zahărul din sânge, puternic depurativ, antiseptic renal, adjuvant în tratamentul diabetului etc.
Fasole pitica fideluta verde si galbena
Fasole cu păstaie rotundă,verde/galbena,fără aţe,de 15-17 cm lungime și cu un diametru de 8/9 mm,destinat consumului în stare proaspătă,conservată sau congelată.
Boabele sunt albe de formă ovoidală.
Înălţimea plantei 50 - 70cm.
Perioada de vegetaţie: 50 - 51 zile.
Pentru cultura de vara se seamana in aprilie,
pentru cultura de toamna se seamana in august.

Fasole-in-gradina.-cultivare

Cultivarea-fasolei-pentru-pastai

Fasole pitica fideluta verde - 50 sem - 2 lei
Fasole pitica fideluta verde - 300 sem - 10 lei


Fasole pitica fideluta galbena - 50 sem - 2 lei
Fasole pitica fideluta galbena - 300 sem - 10 lei



Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

joi

Hamei -Humulus lupulus

Hamei -Humulus lupulus
Plantă erbacee agățătoare cu flori galbene-verzui, ale cărei inflorescențe femele aromatice și amare se întrebuințează la fabricarea berii.
Se cultivă ca plantă tehnică sau decorativă.
În scopuri medicinale se folosesc conurile (conurile femele recoltate când au culoare galben-verzuie, la sfârșitul lunii august).
Lăstarii porniţi în vegetaţie, precum şi frunzele foarte tinere, se pot utiliza în alimentaţie.
Crește în zăvoaie, lunci, tufișuri, crânguri, pe garduri; se găsește aproape în toate zonele
Hameiul din flora spontană a fost cunoscut și utilizat din antichitate la prepararea unor băuturi (conurile) și în alimentație (lăstarii tineri porniți din butuc)
În flora spontană a României, hameiul creşte în zonele umbroase de pe lângă apele curgătoare, la marginea pădurilor, prin crânguri, mai ales la deal şi prin depresiuni sau în luncile umbrite de la şes.
Se întâlneşte în Transilvania, mai ales în judeţele, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Sibiu şi Braşov, în Moldova (Nemţ, Suceava), Muntenia (Dealurile subcarpatice), Dobrogea (Delta Dunării).
Hameiul este o plantă specifică climatului temperat mai umed şi mai rece, preferând zonele joase sau medii (până la 800 m altitudine).
Zona hameiului începe acolo unde se termină zona viţei de vie
Înflorirea are loc în lunile iulie-august.
Sfârşitul lunii august şi începutul de septembrie înseamnă perioada recoltei pentru cultura de hamei.
Corzile se transportă cu remorci speciale, apoi culegătoare speciale adună planta din câmp. În scopuri terapeutice şi de aromatizare a băuturilor se recoltează conurile (inflorescenţele femele) în timpul înfloririi, alegând zilele însorite din lunile august şi septembrie, când devin verzui sau galbene.
Uscarea se face în locuri umbrite şi aerisite (încăperi, poduri sau magazii), aşezate în straturi foarte subţiri, fără a fi întoarse.
În acest mod se păstrează produsul de calitate cu o culoare verzuie, fără brunificări şi cu miros aromatic pătrunzător şi gust amar.
Pulberea care cade din conuri nu se aruncă, ci se colectează în pungi de hârtie.
Se va evita păstrarea în grămezi sau în saci de plastic, deoarece substanţele active se degradează repede, prin oxidare în contact cu aerul.
După uscare, conurile sunt măcinate fin şi se păstrează în borcane de sticlă, închise ermetic, puse în rafturi întunecate şi reci.
Aici se pot menţine numai 2 săptămâni, întrucât uleiul volatil se evaporă foarte rapid.
Hameiul este folosit in industria alimentară, industria berii, farmaceutică, medicină, industria furajeră etc.
Hameiul este utilizat în diverse tratamente, ajutând la reglarea tulburărilor nervoase, la vindecarea unor afecţiuni gastrice şi reumatismale.
Curele cu infuzie de hamei previn instalarea osteoporozei.
Frunzele tinere de hamei, recoltate primăvara, sunt delicioase, pretându-se la salate.
În plus, ele conţin multă rutină, substanţă cu acţiune favorabilă asupra organismului (rutina întăreşte vasele de sânge şi are acţiune anticancerigenă).
Lăstarii se pot găti ca şi spanacul ori ca brocolli.
Praful format din grăunciorii de lupilină poate fi adăugat în compoziţia pâinii (conservant natural), cu menţiunea că va rezulta un produs mai aromat şi uşor amar.
În scop medicinal se utilizeaza conurile de hamei (Lupuli strobuli).
Uleiul volatil din conuri de Hamei imprimă un efect calmant, sedativ, sistemului nervos.
Substanțele amare dau conurilor însușirile tonice, stomahice, stimulează secrețiile gastrice, mărind pofta de mâncare. Ceaiul de conuri de hamei are proprietăți anafrodisiace. Conurile de hamei se utilizează în compoziția ceaiurilor sedative, hipotensive și calmante ale sistemului nervos, în afecțiuni renale și ca materie primă pentru obținerea unui extract sedativ folosit în industria de medicamente.
Aplicații în alte boli: în reglarea tulburărilor nervoase, insomnie, nevroze, stări de excitaţie, ameţeli, depresie psihică, stări de nelinişte şi de panică, fobii, melancolie, anxietate, delirium tremens, Parkinson, tulburări emoţionale legate de pubertate şi de maturizare sexuală; în bolile aparatului digestiv – gastrite, steatoză hepatică, insuficienţă biliară, indigestii, crampe stomacale, balonări cu gaze intestinale, lipsa poftei de mâncare şi paraziţi intestinali; în bolile genitale şi renale, hameiul intervine benefic în cazurile de vaginită, leucoree, blenoragie, spermatoree, poluţiuni nocturne, cicluri menstruale dureroase, hiperexcitaţii sexuale, incontinenţă urinară (enurezis) la copii şi bătrâni, bufeuri de căldură la debut de menopauză.
După instalarea menopauzei, curele succesive de câte 3 săptămâni cu infuzie de hamei contribuie la prevenirea osteoporozei, fiind un fitoestrogen extrem de eficient.
Împiedică formarea calculilor renali şi a infecţiilor la nivelul vezicii şi a canalelor urinare.
Prin efectul antispastic, ajută la dilatarea căilor de evacuare a calculilor renali.
La bolile pulmonare acţionează contra tusei spastice, bronşite şi, mai ales, tuberculoză, distrugând bacteria Mycobacterium tuberlosis; contra reumatismului şi poliartrozelor, hameiul acţionează ca un puternic antiinflamator articular, cu efecte similare cu ibuprofen – un antiinflamator de sinteză destul de nociv, folosit contra durerilor articulare.
Prin calmarea sistemului nervos central se reduce senzaţia de dureri la bolnavii de reumatism şi gută.
Tot pentru tratamente interne, hameiul poate fi folosit în scopul de a combate alcoolismul, obezitatea, anemia, atonia generală, avitaminozele (îndeosebi scorbutul), rahitismul şi starea de convalescenţă.
În uz extern este eficace în tratarea diferitelor afecţiuni dermatologice (dermatoze, acnee, eczeme, herpes, pecingine, seboree, cancer de piele), precum şi în masaje în caz de dureri reumatice şi gută.
După recoltarea conurilor, frunzele și coardele de hamei tocate amestecate cu porumb constituie un furaj bogat în proteine (2,42%) și amidon (9,82%), fiind recomandat în hrana vacilor, deoarece conduce la sporirea producției de lapte.
În parfumerie, hameiul este utilizat pentru compoziţii de tip tabac, fougere şi chypre.
În zootehnie şi medicină veterinară, conurile (5 pumni pe zi) se administrează în hrana cabalinelor bolnave de icter. Mugurii servesc la hrana bovinelor cu indigestie sau balonări.
Frunzele şi lăstarii tineri, tocaţi şi amestecaţi cu porumb, constituie un furaj bogat în proteine şi amidon şi se folosesc în hrana oilor şi a caprelor, pentru a combate sterilitatea.

Ierburiuitate-Hameiul

Hameiul-cultivare


Hamei -Humulus lupulus - 5 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

sâmbătă

Loboda

De unde vine loboda?
Originea acestei plante se pierde undeva intre Europa si Asia.
Cert este ca a fost gatita si de greci, si de daci, si de romani.
Initial a existat un singur stramos, loboda salbatica - Atriplex ritens.
Din ea fermierii au obtinut, de-a lungul mileniilor de agricultura si selectie, cele trei varietati cunoscute astazi sub numele de loboda de gradina.
* Atriplex hortensis var. viridis - are frunzele de culoare verde

* Atriplex hortensis var. suber - frunzele sunt colorate rosu-violaceu

* Atriplex hortensis var. luteus - frunzele sunt usor galbui (mai putin intalnita)
Cum se cultiva loboda?
Desi seamana oarecum cu stevia, spre deosebire de aceasta loboda este o planta anuala. Loboda este foarte rezistenta, nepasatoare fata de diferentele de temperatura.
Fiind cultivata din cele mai vechi timpuri, loboda este perfect adaptata la conditiile din tara noastra.
Loboda este imuna fata de cei mai multi daunatori si rezistenta la boli.
Nu o afecteaza temperaturile scazute, asa ca se poate semana fie primavara, fie toamna.
Frunzele de loboda au forma caracteristica, triunghiulara, si cresc dispuse pe o tulpina care poate ajunge pana la doi metri.
Florile apar in varful tulpinii si din ele se dezvolta fructele care adesea sunt confundate cu semintele.
In realitate, semintele de loboda sunt foarte mici si se gasesc incapsulate in aceste fructe denumite achene.
Semintele isi pastreaza viabilitatea maxim doi ani.
Se recolteaza planta intreaga, prin smulgere, cand inca este tanara si frageda (lunile aprilie si mai, chiar iunie in primaverile reci).
Frunzele se pot conserva peste iarna in borcane, asezate strat peste strat, peste care presara sare de bucatarie.
Legata manunchiuri si presata in pungi, loboda se poate pastra si in congelator, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare.

Din păcate,Loboda este folosită prea puţin în raport cu proprietăţile sale terapeutice.
Spre exemplu, Loboda conţine mai multă vitamina C: cu 120-140 mg de vitamina C la 100 de grame, este de aproape 2 ori mai concentrata decat kiwi si lamaia in aceasta vitamina. , cantităţi importante de fier şi de vitamina K - ce creşte rezistenţa vaselor sangvine şi reduce riscul de accident vascular. În plus, puţină lume ştie că planta are proprietăţi diuretice.
Pentru a valorifica bine acest continut bogat de vitamina C, va recomand sa folositi Loboda mai mult in salate si mai putin la ciorbe.
- Pigmentii continuti in Loboda incetinec procesul de imbatranire si faciliteaza regenerarea celulara.
- Are proprietati diuretice accentuate, un usor efect laxativ si curata sangele. Prin toate aceste caracteristici Loboda este foarte utila in curele de detoxifiere.
- Contine pigmenti antioxidanti care ajuta organismul sa se regenereze.
- Este un bun remineralizant.
- În amestec cu oţet, miere şi sare tratează gâtul inflamat
- Consumul regulat de Lobodă este eficient în ameliorarea sau tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor, ea având un excelent efect mineralizant şi vitaminizant.
Din acest motiv, Loboda este utilă şi pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat şi a gutei
- Sub formă de infuzie planta este utilă în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac, iar sub formă de cataplasmă ajută la vindecarea bubelor şi rănilor.


Loboda-apara-de-accident-vascular

Loboda-de-gradina

Mancam-sanatos-loboda


Loboda verde - 30 sem - 2 lei

Loboda rosie  - 30 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
  



joi

Nemesia strumosa

Nemesia strumosa mix

 Nemesia strumosa Fire King
Nemesia strumosa Danish Flag
Denumire ştiinţifică: Nemesia strumosa
Denumire populară: Măcăleandru
Nemesia strumosa are origini din Africa de sud.
Nemesia strumosa mix este o planta anuala cu flori deosebite,
delicate,ca niste fluturasi colorati,cu o inaltime de 30-60 cm.
Nemesia strumosa mix pot avea culori de galben,portocaliu,roșu,alb,lila,roz.
Semintele se seamana din martie pana in aprilie,
imprastiindu-se egal, se acopera cu un strat fin de sol si se stropesc.
Infloreste din iunie pana in septembrie.
Nemesia strumosa mix se dezvoltă bine în sol uşor,în plin soare,
dar si semiumbros,protejat de vant,se uda regulat.
Folosiți un îngrășământ lichid standard la fiecare două săptămâni,
ori adăugați compost,gunoi de grajd atunci când plantati.
Nemesia strumosa mix se planteaza in gradina,ghivece,jardiniere.
Floare de vara indragita la florarii pentru buchete mici.

Nemesia strumosa mix -            25 sem - 2 lei

Nemesia strumosa Fire King  -     25 sem - 4 lei

Nemesia strumosa Danish Flag - 25 sem - 4 lei - nu este in stoc


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

miercuri

Clarkia double mix

Clarkia unguiculata double mix este o planta anuala cu inflorire puternica,produce flori duble din abundenta, de-alungul intregului sezon.
Este o planta ce prefera solul bine drenat si soare din plin.
Clarkia double mix creste pana la o inaltime de 45cm si o raspandire de 38cm.
Este ideala pentru taiat, foarte potrivita pentru delimitarea spatiilor din gradina sau pentru ghivece.
Mixul contine flori de mai multe nuante: roz, lavanda si albe.
Clarkia double mix prefera locurile insorite.
Utilizare: gradini, rondouri, jardiniere, parcuri, flori taiate.
Se insamanteaza in martie-mai.
Este de preferat sa fie sadite direct in gradina pentru ca rasadurilor nu le prea place sa fie transplantate.
Se insamanteaza in sera doar daca doriti sa infloreasca mai devreme, dar atentie la transplantare.
Insamantarea se face cu 6 saptamani inainte de transplantare.
Semintele se acopera usor cu pamant si pamantul trebuie mentinut umed atat in timpul germinarii cat si dupa germinare.
Germineaza usor.
Transplantarea in gradina se face dupa data medie a ultimului inghet din primavara.
Rasadurile se raresc cand pot fi manuite, lasand o distanta de 15-22 cm intre cele ramase.
Clarkia double mix are flori toată vara (primăvara, dacă este semănată toamna)

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis 



Clarkia double mix -  50 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.