sâmbătă

Loboda

De unde vine loboda?
Originea acestei plante se pierde undeva intre Europa si Asia.
Cert este ca a fost gatita si de greci, si de daci, si de romani.
Initial a existat un singur stramos, loboda salbatica - Atriplex ritens.
Din ea fermierii au obtinut, de-a lungul mileniilor de agricultura si selectie, cele trei varietati cunoscute astazi sub numele de loboda de gradina.
* Atriplex hortensis var. viridis - are frunzele de culoare verde

* Atriplex hortensis var. suber - frunzele sunt colorate rosu-violaceu

* Atriplex hortensis var. luteus - frunzele sunt usor galbui (mai putin intalnita)
Cum se cultiva loboda?
Desi seamana oarecum cu stevia, spre deosebire de aceasta loboda este o planta anuala. Loboda este foarte rezistenta, nepasatoare fata de diferentele de temperatura.
Fiind cultivata din cele mai vechi timpuri, loboda este perfect adaptata la conditiile din tara noastra.
Loboda este imuna fata de cei mai multi daunatori si rezistenta la boli.
Nu o afecteaza temperaturile scazute, asa ca se poate semana fie primavara, fie toamna.
Frunzele de loboda au forma caracteristica, triunghiulara, si cresc dispuse pe o tulpina care poate ajunge pana la doi metri.
Florile apar in varful tulpinii si din ele se dezvolta fructele care adesea sunt confundate cu semintele.
In realitate, semintele de loboda sunt foarte mici si se gasesc incapsulate in aceste fructe denumite achene.
Semintele isi pastreaza viabilitatea maxim doi ani.
Se recolteaza planta intreaga, prin smulgere, cand inca este tanara si frageda (lunile aprilie si mai, chiar iunie in primaverile reci).
Frunzele se pot conserva peste iarna in borcane, asezate strat peste strat, peste care presara sare de bucatarie.
Legata manunchiuri si presata in pungi, loboda se poate pastra si in congelator, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare.

Din păcate,Loboda este folosită prea puţin în raport cu proprietăţile sale terapeutice.
Spre exemplu, Loboda conţine mai multă vitamina C: cu 120-140 mg de vitamina C la 100 de grame, este de aproape 2 ori mai concentrata decat kiwi si lamaia in aceasta vitamina. , cantităţi importante de fier şi de vitamina K - ce creşte rezistenţa vaselor sangvine şi reduce riscul de accident vascular. În plus, puţină lume ştie că planta are proprietăţi diuretice.
Pentru a valorifica bine acest continut bogat de vitamina C, va recomand sa folositi Loboda mai mult in salate si mai putin la ciorbe.
- Pigmentii continuti in Loboda incetinec procesul de imbatranire si faciliteaza regenerarea celulara.
- Are proprietati diuretice accentuate, un usor efect laxativ si curata sangele. Prin toate aceste caracteristici Loboda este foarte utila in curele de detoxifiere.
- Contine pigmenti antioxidanti care ajuta organismul sa se regenereze.
- Este un bun remineralizant.
- În amestec cu oţet, miere şi sare tratează gâtul inflamat
- Consumul regulat de Lobodă este eficient în ameliorarea sau tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor, ea având un excelent efect mineralizant şi vitaminizant.
Din acest motiv, Loboda este utilă şi pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat şi a gutei
- Sub formă de infuzie planta este utilă în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac, iar sub formă de cataplasmă ajută la vindecarea bubelor şi rănilor.


Loboda-apara-de-accident-vascular

Loboda-de-gradina

Mancam-sanatos-loboda


Loboda verde - 30 sem - 2 lei

Loboda rosie  - 30 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
  



Un comentariu:

  1. Buna. Eu din pacate cred ca am pierdut o raritate de loboda. Nu stiu nici cum s-ar numi, poate alba, dar era foarte groasa in frunza, neteda la contur, galbuie spre vedre pal ca marul, mai mica frunza, foarte inalta planta,faceam sufleu din ea, era ca untul inauntru de grasa, parca altoita, cine ne-a adus-o prin 1987 ne-a spus ca este o rarite de calitate de loboda, o matusa batrana ce azi nu mai este, era matusa bunicii. Caut acest sortiment si nu il stie nimeni pe net. Casa va faceti o idee ce este pe net si in piata arata ca pastaile late ce-s subtiri in interiorul lor, fara "carne" fata de pastaile untoase, grase. Imi aduc aminte ca o puneam pe final in supa de gaina de casa....apoi faceam un sufleu din cea ce nu lasam in supa; puneam si fierte in supa la congelator pt a avea iarna. Nu se compara cu ce se ofera azi.Cum de nu mai este oare? S-a pierdut ca si mararul romanesc pt placinte cu branza?

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.