Urzica-Urtica dioica femela
Urzica-Urtica dioica mascul
Urzica are multi peri ascutiti atat pe suprafata frunzelor cat si a tulpinii.
Cu toate acestea urzica este o planta utilizata in bucatarie si totodata, are numeroase propritati medicinale.
Tulpina plantei este dreapta si poate ajunge pana la inaltimi de 1-2 metri in functie de specie.
Frunzele sunt opuse, asezate pe toata suprafata tulpinii.
Acestea sunt ovale si zimtate pe margini.
Frunzele urzicii pot avea intre 3-15 cm lungime.
Atat pe frunzele plantei cat si pe tulpina exista numerosi peri ascutiti.
La atingere, acestia provoaca inrosirea si inflamarea pielii in zona respectiva.
Senzatiile resimtite in urma intrarii in contact cu o urzica sunt de usturime si mancarime .
Florile sunt dioice (atat masculine cat si feminine, pe aceeasi tulpina).
Acestea cresc sub forma unui ciorchine, sunt mici si au culoarea alb-verzui.
Urzicile sunt considerate plante invadatoare.
Acestea se inmultesc si se extind repede pe suprafete destul de largi, daca nu sunt controlate.
Inmultirea urzicilor se face prin seminte.
Se insamanteaza toamna,ori primavara devreme ,la suprafata,se acopera cu un strat superficial de pamant,se mentine umed.
Se poate face rasaduri in timpul iernii si se transplanteaza in gradina primavara devreme.
Urzicile prefera locurile semi-umbroase si zonele cu climat umed.
Acestea au nevoie de multa umezeala pe toata durata anului, insa se adapteaza destul de bine si in zone mai secetoase.
Urzicile prefera in general solurile fertile, bogate in fosfor.
Utilizarea in medicina
Urzicile contin foarte multi aminoacizi si o cantitate mare de acid folic, motiv pentru care sunt recomandate gravidelor pe perioada sarcinii.
De asemenea, se spune ca urzica este un bun galactagog (stimuland secretia laptelui).
Urzicile sunt bogate in vitamine, acestea continand cantitati mari de vitamina A, vitamina C, vitamina E, si Vitamina K . Pe langa vitamine, urzicile mai constituie o sursa bogata in fier, minerale, calciu, fosfati si betacaroten.
Urzicile sunt benefice pentru intarirea sistemului imunitar,datorita aportului mare de vitamine si minerale.
Cercetarile au arat ca sucul de urzica este un bun diurectic si ajuta pacientii care au suferit atacuri de cord.
De asemenea, urzicile sunt benefice in tratarea si prevenirea bronsitelor si astmului.
Extractele de urzica (intalnite in farmacii sub forma de tincturi) pot fi folosite pentru a trata artritele, anemia, febra si problemele aparute la nivelul rinichilor.
De asemenea, extractele de urzica sunt utilizate la fabricarea sampoanelor de par, datorita proprietatilor lor de a face parul stralucitor si de a indeparta matreata.
Frunzele tinere de urzica sunt foarte hrănitoare și ușor de digerat cu un nivel ridicat de vitamine și minerale.
Urzicile au o aroma asemanatoare spanacului atunci cand sunt gatite.
Acestea sunt culese primavara cand sunt tinere.
Din urzici se prepara o mancare asemanatoare mancarii de spanac sau fierte în supe, tocane, pesto sau gnocchi.
Ele sunt un mare plus pentru omlete si chiar un topping pentru pizza.
Prin fierberea lor, perii de pe suprafata acestora sunt distrusi.
De asemenea, urzicile mai sunt utilizate la prepararea diferitelor sosuri precum pesto.
Frunzele pot fi uscate pentru iarnă și semințele pot fi utilizate ca un topping crocant sau amestecat cu iaurt.
Exista multe retete de bauturi alcoolice, in special in Insulele Britanice, preparate cu urzici pentru a da o aroma speciala.
Urzicile ajunse la maturitate erau in trecut utilizate pentru fabricarea fibrei textile.
Aceasta fibra era folosita cu acelasi scop precum panza, avand o textura asemanatoare.
Spre deosebire de bumbac, urzicile cresc mult mai repede si nu au nevoie de pesticide.
Din acest motiv, o companie din Germania a inceput de cativa ani sa produca fibre textile din urzici, in scop comercial.
Urzica este un ingrasamant verde,se poate tunde si folosi ca mulci,adaugat la compost,facut macerat.
Macerat de urzică: insecticid, fungicid, îngrăşământ
Aparent urzica este o plantă minune, un fel de Chuck Norris al plantelor. Zic asta, pentru că are o utlizare extrem de largă. Ceaiul de urzică este foarte sănătos și benefic organismului, recomandat pentru nenumărate boli și infecții iar samponul de urzică, poate fi preparat chiar și acasă și este foarte bun pentru eliminarea mătreții. Să nu uitam nici de mâncărurile preparate din urzică.
Bineînțeles motivul pentru care scriu despre urzică, este utilizarea ei în agricultură. Este parcă scoasă din reclamele de pastă de dinți, dar maceratul de urzică chiar este o soluție 3 în 1 deoarece este insecticid, fungicid și îngrășămînt deodată, deci o soluție minune bio. Am vrut sa scriu deja de demult despre asta, dar discuția de aici m-a determinat să mă apuc de treabă.
Cum se face macerat de urzică?
Prepararea maceratului de urzică este extrem de simplă:
se pune o mână bună de urzici într-o găleată cu apă (raportul este de 10kg la 100l de apă)
se acoperă și se lasă să fermenteze câteva zile
se amestecă din când în când
se obține o soluție extrem de urât mirositoare (semn că este gata maceratul)
soluția diluată 1/10 poate fi stropită pe plante
opțional poate fi amestecat cu purin, dacă este folosit ca și îngrășământ bio.
Mai multe detalii in pagina macerat-de-urzica-insecticid-fungicid-ingrasamant
urzica-detalii
urzica-detalii
Urzica-Urtica dioica - 50 sem - 2 lei
Urzica-Urtica dioica - planta la ghiveci - 5 lei
Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
Sarbatori fericite. Noul An sa va aduca in dar sanatate, vise implinite, bucurii , liniste si armonie sufleteasca, frumusete si belsug in gradina. LA MULTI ANI!
RăspundețiȘtergereLa fel iti urez si eu tie,intregii familii si tututror celor dragi,multa sanatate, putere de munca,bucurii nemasurate.
ȘtergereLa multi ani!