marți

Isop - Hyssopus officinale

Isop albastru
Isop roz 
Isop alb
Isopul (Hyssopus officinale) este una din plantele perene, ale carei frunze ramân verzi tot timpul anului si ale carei flori de culoare albastru închisa, violet, roz ori albe, emana o aroma deosebita, inconfundabila.
De origine mediteraneeana, isopul era cunoscut înca din vechime ca fiind o planta cu virtuti tamaduitoare si sacre, însasi numele hyssopus în greaca sau hesob în ebraica, însemnând „planta sfânta".
Pe lânga aceste calitati, isopul era folosit într-o gama larga de afectiuni si probleme de sanatate, fiind binecunoscut ca planta medicinala.
Isopul este un mic subarbust ce formeaza tufe foarte compacte, de 30-50 cm inaltime.
Are rizom scurt si radacini verticale.
Din rizomul multicapitat se dezvolta tulpini, ramificate de la nivelul solului, cu aspect tufos, care sunt lignificate la baza si ierboase la partea superioara
Se preteaza a fi cultivat prin insamantare directa in camp, prin despartirea tufei sau butasi, care se inradacineaza usor. Cultura de isop reuseste bine pe terenurile cu fertilitate scazuta, fixand coastele, rapele si nisipurile mobile.
Rezista bine la ger puternic, cat si la seceta prelungita.
Cu exceptia primului an de vegetatie, planta realizeaza doua recolte de herba si are o durata de viata de 10-15 ani.
Toate partile plantei si in special frunzele de isop raspandesc un miros puternic, foarte aromat si au un gust iute-amarui, usor mentolat.
Este cunoscuta si ca importanta planta melifera care, tunsa dupa inflorirea din iunie- iulie, lastareste din nou si infloreste inca o data in septembrie- octombrie, cand nu mai sunt alte flori pe camp.
De asemenea, se preteaza a fi plantata ca bordura in gradina de flori, avand un aspect placut, ornamental, care nu necesita ingrijiri speciale si cu o durata de viata lunga
În industria alimentară este folosit pentru condimentarea diferitelor preparate din carne, sosuri, băuturi alcoolice. Părţile aeriene ale plantei, recoltate în timpul înfloririi şi uscate la umbră, ar trebui să existe în fiecare casă.
Indicatii
  • Tuse, bronsita, astm, rinita cronica, raceli, sinuzite
  • Dispepsie gastrica, afectiuni hepatice, parazitoza intestinala, afectiuni biliare
  • Insuficienta venoasa cronica, leucemie, hiperlipidemie, sarcom Kaposi
  • Reumatism, guta
  • Infectii virale (herpes simplex), bacteriene si fungice
  • Tulburari menstruale, afectiuni ale sânilor
  • Diabet zaharat II
  • Depresie, epilepsie, stress
Mai multe detalii:

http://www.reteteculinare.ro/ghid_alimente/I/isopul/

http://www.steaua-divina.ro/articol/isopul-prietenul-plamanilor

http://sanatate.bzi.ro/isopul-proprietati-terapeutice-si-moduri-de-utilizare-3046

Isop-Hyssopus officinale albastru - 10 sem - 2 lei
Isop-Hyssopus officinale albastru - 50 sem - 7 lei


Isop Hyssopus officinale roz - 10 sem - 2 lei
Isop Hyssopus officinalis roz - 50 sem - 7 lei


Isop Hyssopus officinale alb -seminte - 10 sem - 2 lei 

Isop-Hyssopus officinale albastru- planta ghiveci - 10 lei/buc

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei/seminte,
18-35 lei colete,in functie de greutate/val.ramburs

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

Sofranel-Carthamus tinctorius

Sofranel-Carthamus tinctorius
Sofranel-Carthamus tinctorius White
Sofranelul (Carthamus tinctorius L.) este un membru al familiei Compositae sau Asteraceae, ce a fost cultivat pentru semintele sale, din care se obtine un ulei comestibil de calitate.
Traditional, planta a fost cultivata pentru florile sale utilizate in industria alimentara ca aromatizant, pentru obtinerea de coloranti naturali si in industria de medicamente,totodata mai este folosit si la fabricarea lumanarilor parfumate.
Sofranelul este o planta erbaceea anuala, foarte ramificata, asemanatoare cu ciulinul, cu tepi lungi, ascutiti pe frunze.
Planta are o radacina puternica care ii permite sa se dezvolte si in zonele cu clima uscata, arida.
In India, cultura de Sofranel traditionala se practica in sezonul de iarna in asolament cu graul si sorgul.
Cultivarea sofranelului este o alta afacere profitabila din domeniul agricol dar putin cunoscuta de multi.
Plantă aromatică anuală cu înălţimea de 80 - 100cm, rezistentă la secetă.
Se folosesc seminţele şi florile în stare deshidratată.
Florile se culeg în luna iunie - iulie.
Cultivare:

Totul despre Sofranel 

Cultivarea-sofranelului

Cultura-sofranelului 


Sofranel-Carthamus tinctorius            - 5 sem - 3 lei

Sofranel-Carthamus tinctorius White - 5 sem - 6 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Schinduf

Schinduful este o plantă aromatică anuala cu înălţimea de 30 - 60cm, bogată în uleiuri eterice.
Fiind originară din regiunea meditera­neană, planta are cerinţe deose­bite faţă de temperatură — atît a solului (germinează la +8°), cît şi a aerului (suportînd uşor tem­peraturi de +30, +35° şi chiar mai ridicate). În rest are cerinţe destul de reduse, atît faţă de umi­ditate, cît şi faţă de sol.
Se seamănă primăvara devreme, în prima epocă, avînd în această fază nevoie de un grad de umiditate mai mare. Semănatul se execută la 45—50 cm între rînduri şi la adîncimea de 1—2 cm.
Momentul optim de recoltare este atunci cînd seminţele din păstăi s-au îngălbenit, iar păstăile au început să se usuce. Pentru a evita scu­turarea, recoltarea se va face dimineaţa pînă la orele 10. Evaluarea producţiei este similară cu cea a soiei.
Schinduful la noi fiind de dată recentă nu a prezentat deocamdată boli şi dăunători specifici, în ţările de origine este sensibil la rugină şi mană.
Utilizare:
În ţările mediteraneene şi Orient, plantele tinere, dar şi seminţele uscate şi măcinate, sunt folosite în alimentaţie ca aromatizant în diverse preparate culinare.
Schinduful se foloseşte în stare proaspătă sau deshidratată atât pentru condimentarea unor preparate culinare cât şi la prepararea unor remedii în medicina naturistă.
Se utilizează frunzele, tulpinile şi inflorescenţele.
Indicaţii terapeutice
Seminţele de schinduf şi preparatele fitoterapeutice derivate sunt indicate în stări de:
anemie, convalescenţă, astenie fizică şi astenie psihică, nevroze, anorexie şi mai ales ca tratament complementar pentru scăderea colesterolului sanguin şi controlul valorilor glicemiei la persoanele diabetice.
La adulţii sănătoşi cu risc de diabet, seminţele de schinduf au capacitatea de a creşte gradul de toleranţă la glucoza, ceea ce le face binevenite în prevenirea apariţiei diabetului.

Acţiune terapeutică: Seminţele de schinduf şi preparatele obţinute din ele stimulează apetitul, cresc secreţia de salivă şi suc gastric. Studiile recente arată că preparatele din schinduf au proprietatea de a scădea nivelul de colesterol din sânge. Remarcabil este faptul că administrarea pulberii din seminţe de schinduf la pacienţi cu colesterol crescut, a dus la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) şi a trigliceridelor, fără să fie însoţite de scăderea colesterolului bun (HDL). La fel de benefic este şi un alt efect, constatat la persoanele care suferă de diabet zaharat, la care seminţele de schinduf în cantitate relativ mică au dus la o normalizare persistentă a nivelului de glucoza din sânge.
Preparare şi administrare
- Infuzia se poate prepara din 1 linguriţă de pulbere de seminţe, la 1 cană cu apă. După strecurare se îndulceşte şi se beau 1-3 căni pe zi.
- Decoctul se prepară din 1 linguriţă de seminţe măcinate, la 1 cană cu apă. Mai întâi se ţine la macerat 6 ore, după care se fierbe 5 minute. Se strecoară şi se bea îndulcit, pe parcursul unei zile.
- O altă modalitate de preparare este macerarea timp de 24 de ore. Se pun 50 g de seminţe la 1/2 de litru de apă. După 24 de ore se pot bea 1-2 căni pe zi.
- Seminţele măcinate de schinduf se pot folosi şi ca atare, în cantitate de 1 linguriţă pe zi. La persoanele cu colesterol şi trigliceride crescute, respectiv cu diabet zaharat, se recomandă consumarea a 25 g (5 linguriţe) de seminţe măcinate, în fiecare zi.
Contraindicaţii: Nu se administrează la femeile însărcinate.

Schinduf cultura 

Planta tineretii eterne-Schinduful 

Schinduf-proprietati 


Schinduf - 20 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Mangold





 Mangold mix


Mangold Canary Yellow

 Mangold Bionda Di Lyon


Mangoldul, o planta care poate inlocui spanacul
Avantajul mangoldului fata de spanac este faptul ca nu face seminte la inceputul verii, si se poate culege permanent din primavara pana la inghet.
Ca atare, se lasa in pamant. In mod obisnuit, mangoldul este planta de o vara, dar daca nu-i scoasa din radacini, da frunze primavara mult mai timpuriu decat inceperea sezonului.
Culegerea acestor frunze nu trebuie amanata mult caci devin otravitoare daca fac seminte.
Frunzele acestei plante sunt dezvoltate, ondulate, cu petiol puternic, consistent, carnos.
Petiolul poate ajunge si la 30 cm lungime si cinci-opt centimetri latime.
Este placut la gust, fraged, suculent, culoarea fiind galbuie, roza sau alba.
Frunzele mangoldului sunt folosite la salate, supe, mancaruri naturise, inclusiv budinci si placinte.
Petiolul se fierbe si are cam aceleasi intrebuintari, utilizarea sa depinzand si de fantezia culinara a consumatorului. In alimentatie, frunzele de mangold pot inlocui spanacul.

Intrebuintari medicinale

Frunzele de mangold sunt un aliment excelent pentru cei care au lipsa de potasiu, calciu, fosfor.
Petiolul este recomandat celor care au nevoie de sodiu si potasiu, acesta semanand, in multe privinte, cu sparanghelul si conopida.
Mangoldul este indicat bolnavilor de diabet.
Este un bun digestiv. Are, de asemenea, proprietati antiinfectioase si contribuie la mai buna circulatie a sangelui.
Substante active importante: vitamina C, glucide, celuloza, substante proteice, foarte multe saruri minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu – in cantitati cu adevarat semnificative). Daca petiolul este bogat in potasiu, frunzele se remarca prin continutul in vitamina C, potasiu, calciu, fosfor.

Gradina-mirela-Mangoldul-si-sarmaua.

sfecla-de-frunze-petiol-mangold-cultivare

Mangold mix              - 30 sem - 2 lei

Mangold Canary Yellow   - 10 sem - 2 lei

Mangold Bionda Di Lyon  - 30 sem - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Rucola-Eruca Sativa L


Rucola este o plantă erbacee din familia cruciferelor, spontană, acum și cultivată ca salată verde, cu frunze alungite, crestate, ușor amărui și picante, comestibile în salate.
Este o sursă importantă de vitamine A și C, precum și de vitamina K.
Rucola a devenit un important ingredient culinar și este apreciată și ca plantă medicinală: este antioxidantă, antiscorbutică, antibacteriană, diuretică (rădăcina).
Se cultivă foarte bine și la noi în țară, în grădină sau în jardinieră, în orice zonă a țării.
Din rucola se folosesc frunzele (bogate în vitamina C și în potasiu), florile și semințele (la muștaruri aromate).
Frunza de rucola seamănă cu păpădia, are frunzele subțiri și crestate pe margine.
Plantare
Semințele se spală cu apă curată și se înprăștie uniform într-o jardinieră cu pământ afânat pentru flori.
Pentru grădină, se pot folosi răsaduri ori se semănă direct, în căldura primăverii.
Vecinătate
Fiind parte din familia verzei, merge bine alături de aceasta sau de vecini acceptați de varză.
Întreținere și îngrijire
Semințele proaspăt puse se udă zilnic, de 2 ori pe zi, cu apă nu foarte rece. Dacă cultura e în ghiveci sau jardinieră, vasul trebuie ținut la temperatura de 21 de grade Celsius. În interior, frunzele astfel întreținute vor crește foarte repede, cam în 5 zile.
Dăunători
În casă, eventual muște sau păianjeni. În grădină, puricii de varză, în mod special.
Mod și perioadă de recoltare
Pe măsură ce planta crește, se pot tăia frunzele și ea va crește în continuare. Recolta ține toată vara astfel, iar în casă poate ține și toamna sau iarna, dacă e cultură de ghiveci.
Condiții de păstrare
Frunzele odată tăiate se pot păstra la frigider câteva zile, proaspete.
Are nevoie să fie ținută la lumină și la căldură.
Crește foarte bine la soare, dar și la umbră; nu are nevoie de multă apă.
În grădină, conform schemei celorlalte legume.
În ghiveci, nu este cazul, se cere doar înnoirea pământului și afânarea.
Beneficii pentru organism
Rucola oferă protecție vaselor de sânge, organismului în general, datorită conținutului de vitamina K. Aceasta împiedică formarea cheagurilor de sânge, prevenind atacurile cerebrale sau infarctul miocardic. În plus, ajută la menținerea sănătății oaselor, fiind bogată în calciu și magneziu.
Aport caloric
500 de grame de frunze de rucola conțin în jur de șapte calorii.
Sfaturi de consum
Voinicica (rucola), ca și busuiocul, coriandrul sau leurda (usturoi sălbatic), au devenit simboluri ale bucătăriei de calitate și nu pot fi ignorate de niciun bucătar care se respectă. Se recomandă consumul crud de rucola.
Utilizare în alimentație
Se folosește în salatele cu specific mediteraneean sau stropita cu puțin ulei de măsline și balsamic se poate asocia cu felii de friptură de vită la grătar, în salate asezonate cu roșii cherry, ulei de măsline și brânză ori ca garnitură la diferite fripturi la grătar de pui.

Detalii Rucola-eruca-sativa

Rucola-Eruca Sativa L - 0,1 gr. - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Fenicul-FoeniculumVulgare

Feniculul este o planta perena, cultivata anual; atinge inaltimea de 1,5 - 2,5 m.
Seamana cu mararul, dar trebuie tinut la distanta de acesta, deoarece pot poleniza incrucisat, iar semintele rezultate vor fi fara aroma.
Florile sunt culese inainte ca semintele sa fie coapte, si sunt treierate atunci cand sunt complet uscate.
Partea folosita : Fructele, numite in mod gresit seminte.
Dupa uscare semintele de fenicul capata o culoare verde.
Ca regula, o culoare verde stralucitoare indica o calitate buna.
in Italia si in SUA polenul de fenicul este comercializat sub denumirea de ”condimentul ingerilor”; este scump si rar.
Frunzele si tulpinile feniculului pot fi si ele folosite ca verdeata aromata, avand infatisarea aproape identica ce cele de marar, iar aroma fiind placuta, cu acceste camforate.
Bulbul plantei este apreciat in zona Mediteranei unde este mancat ca leguma. 


Plante-aromatice-Feniculul

Fenicul-foeniculum-vulgare-plantare-si-ingrijire 

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432


Fenicul - 30 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

luni

Arpagic chinezesc-Usturoi oriental

Nume engleza : Chinese chives, Oriental garlic

Alte nume : Usturoi oriental
  .
Planta aromatica perena cu inaltimea de max 50cm, de la care se consuma frunzele, tulpina si florile.
Este cunoscuta in gastronomia chineza de multe sute de ani.
In alimentatie se foloseste in stare proaspata.
In mancaruri se adauga la sfirsit, deoarece daca este gatit mai mult de 10 min isi pierde aroma si gustul.
Se poate cultiva si in ghivecve, avind asfel la indemina un produs proaspat pe tot parcursul anului.
 
Maturarea - 45 zile de la germinare
Germinarea - 10 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 21(+) grade
Adancimea de plantare - 0.6 cm
Spatierea intre plante - 30 cm

Pe-scurt-despre usturoiul oriental

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis 
 


Arpagic chinezesc-Usturoi oriental - 15 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Cresonul (Lepidium sativum)



Cresonul (Lepidium sativum) sau hrenița este o iarba cu frunze lunguiete, de culoare verde intensa,
cu o aroma piperata si proaspata.
Este usor de cultivat si se acomodeaza aproape in orice sol.
Se seamănă din luna martie - aprilie până în toamnă.
În 20 zile de la semănare ajunge la maturitate.
Se poate creste usor in gradina, sau in ghivece.
Poate atinge o inaltime de cca. 60 de cm.
Frunzele de creson nu se consuma decat proaspete si nu se pot pastra decat cateva zile.

Detalii Cresonul_de_gradina

Cresonul (Lepidium sativum) - 0,01 gr. - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Coriandru

 Coriandrul este o planta care traieste doar un an, rareori supravietuind in cel de-al doilea.
Atinge inaltimi medii de 60 cm; are tulpini drepte, ramuroase, de culoare verde stralucitor.
Florile sunt mici, roz, bleu pal sau albe si se aduna in ciorchini de forma unei umbrele.
Frunzele superioare sunt fin divizate, cele inferioare sunt late si trilobate.
Coriandrul se inmulteste prin seminte, in conditii de climat uscat si cald.

Pentru recoltarea de seminte este semanat primavara si nu are nevoie de multa ingrijire.
Se recolteaza la cca. 90 de zile dupa insamantare, imediat ce fructele sunt coapte, chiar inainte ca acestea sa cada.
O indicatie a momentului coacerii este aparitia aromei placute.
Pentru frunze, planta se seamana vara.
 
Semintele sunt aproape sferice, usor ascutite la un capat, cu mai multe striuri longitudinale.
Au o lungime de 3-5 mm, iar culoarea este de obicei maronie, dar pot fi si verzi, sau albe.
Semintele sunt comercializate in general uscate, atat intregi, cat si macinate.
Frunzele proaspete ale coriandrului sunt utilizate si ele drept condiment.

 Planta ofera douia condimente, frunzele si semintele, cu gust, aroma si comportament culinar diferit.
Mirosul semintelor de coriandru este dulceag si aromat.

Gustul este dulceag-amarui, cu o usoara iuteala.
Semintele de coriandru se utilizeaza in general intregi, sau macinate, fie fin de tot, fie mai grosier.
Este mai bine sa fie cumparat intreg, caci este usor de macinat, fie intr-o rasnita de cafea, fie in mojar.
Coriandrul macinat isi pierde aroma relativ repede si trebuie depozitat in containere la adapost de lumina, umezeala si aer. Semintele intregi rezista foarte mult timp.
Aroma lor poate fi potentata prin usoara prajire, inainte de folosire.

Are un gust si aroma blande, asa ca poate fi utilizat in cantitati generoase in mancaruri. 

Este o planta melifera, mierea de coriandru fiind deosebit de parfumata, cu multiple proprietati medicinale.
Coriandrul are efect stimulativ al digestiei si sistemului nervos.
Are proprietati purgative si de inlaturare a flatulentei.
Contine substante antibacteriene si antifungice.
In Asia este utilizat impotriva migrenelor, colicilor, conjuctivitelor, iar pasta de seminte este folosita in tratarea ulceratiilor cavitatii bucale.
Efectul dezinfectant al componentelor din frunza impiedica infectarea ranilor deschise.
Coriandrul ajuta la combaterea colicilor si problemelor digestive ale noilor nascuti.
Este tonifiant general si afrodisiac, motiv pentru care este folosit in industria cosmetica si aromoterapie.

Coriandrul este un condiment utilizat in bucatariile din intreaga lume.
Englezii il folosesc la prepararea celebrei budinci negre iar italienii pentru obtinerea deliciosului dressing pentru mortadella.
Mai este utilizat pentru aromatizarea prajiturilor sau unor sortimente de paine.
Inainte de toate, coriandrul ca si condiment, predomina in bucataria arabeasca unde este utilizat impreuna cu sucul de portocala la prepararea carnii de miel.
Se foloseste la condimentarea unor preparate din piept de pui, a fille-ului de peste pentru grill sau la unele soiuri de branzeturi.
Ocazional, in anumite zone precum India sau Spania se folosesc frunzele proaspete de coriandru la asezonarea salatelor sau la supa.

Ceai-de-coriandru-beneficii-indicatii-preparare 

Medicina-naturista-coriandrul-chimenul-si-feniculul-proprietati 

Detalii coriandru 

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432


Coriandru - 15 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.  

Cimbrisorul-Thymus serpyllum

Cimbrisor in gradina mea
Cimbrisorul Orange Scented-Thymus Citriodorus
 Cimbrisor Thymus Praecox Albiflorus-planta perena vesnic verde
Planta la ghiveci 9x9 - 12 lei /buc
Cimbrisor Thymus pulegioides Foxley-planta perena vesnic verde
Planta la ghiveci 9x9 - 12 lei /buc
 Cimbrisor Foxley la mine in gradina in ghiveci iulie 2015

Cimbrisor Thymus Praecox Red Carpet-planta perena vesnic verde
Planta la ghiveci 9x9 - 12 lei /buc 

Cimbrisor Thymus Citriodorus Aureus-planta perena vesnic verde
Planta la ghiveci 9x9 - 12 lei /buc
Cimbrisorul o planta ornamentala,mirodenie,dar si o planta medicinala.
Cimbrisorul-Thymus serpyllum, este o planta aromatica,care creste in mici tufe,fiind extrem de iubitor de soare,avand inflorescenta de culoare roz,purpurii,mai rar albe,are frunze vesnic verzi si un miros puternic aromat mentolat,usor iute.
Cimbrisorul este o planta ornamentala ,taratoare de talie mica 10-15 cm inaltime,ideala pentru gradini rustice,rocarii,acoperitor de sol,poate fi cultivata in jardiniere,cosuri suspendate,pe terasa ,ori balcon.
Cimbrisorul-Thymus serpyllum preferă solul bine drenat,nu este pretenţios faţă de calitatea solului,dar se simte bine în solurile nisipoase,sărace în nutrienţi şi expunerea la soare.
Cimbrisorul-Thymus serpyllum rezistă chiar şi la cel mai mare ger,dar necesită plantarea în locuri uscate sau protejarea pe timp de iarnă împotriva umidităţii excesive cu frunze uscate.
Cimbrisorul-Thymus serpyllum poate fi o bună alternativă la iarba și vă va oferi un gazon atractiv.  
Un avantaj imens este că,spre deosebire de iarba care trebuie cosita constant,acesta nu are nevoie de taiere,

doar un plivit de eventuale buruieni,apoi veți avea un gazon de cimbrisor superb care miroase minunat.
Cimbrisorul se poate tunde de 2-3 ori pe vara daca se doreste recoltarea frunzelor ca mirodenie,planta medicinala. 
Contine ulei eteric,cinarina,tananti,rasina.
UTILIZARI INTERNE:
Cine foloseste cimbrisorul in bucatarie,profita nu numai de calitatile sale de mirodenie,ci ,indirect se si ingrijeste de o buna digestie ca si de aspectul sanatos al pielii sale.
Cimbrişorul a fost denumit “antibioticul săracului” datorită multiplelor sale proprietăţi:
- expectorante, antiseptice pulmonare şi intestinale, antiastmatice, sudorifice, antitusive;
- hepatoprotectoare, colagoge, coleretice, carminative, stomahice, antidiareice, antispastice, antihelmintice;
- antimicotic superactiv;
- diuretice, diaforetice, uşor depurative, stimulatoare ale funcţiilor rinichilor;
- antihemoragice, hemostatice;
- sedative ale sistemului nervos;
- vulnerare, puternic antiseptice extern, bactericide, antivirale, dezinfectante;
- stimulente generale, tonice locale, reconfortante;
CIMBRISORUL TREBUIE FOLOSIT CU MASURA

Cimbrisorul"antibioticul saracului" 


Cimbrisorul -Thymus serpyllum       - 0,01 gr/aprox.60 sem - 2 lei
Cimbrisorul Orange Scented-Thymus Citriodorus - 0.01 gr - 3 lei
Cimbrisorul-Thymus pulegioides Foxley                 - 0.01 gr - 2 lei

Cimbrisor Thymus pulegioides Foxley -
planta perena vesnic verde - ghiveci 9x9 - 12 lei/buc-
nu este in stoc
Cimbrisor Thymus Citriodorus Aureus-
planta perena vesnic verde  -ghiveci 9x9 - 12 lei /buc
Cimbrisor Thymus Praecox Red Carpet-planta perena vesnic verde- ghiveci 9x9 - 12 lei /buc
nu este in stoc
Cimbrisor Thymus Praecox Albiflorus-planta perena vesnic verde -   ghiveci 9x9 - 12 lei /buc
nu este in stoc 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Cimbru

 

Cimbru-Satureja Hortensis este planta medicinala si condimentara care contine pana la 2,5% ulei eteric si imprima plantei o aroma foarte placuta.
Cimbru-Satureja Hortensis se cultiva prin seminte.,acestea se planteaza direct in sol, la o adancime de 4-6 cm sau in rasadnita
Plantarea se face primavara, incepand cu mijlocul lunii martie pentru rasaduri,ori direct in gradina in aprilie-mai.Se ciupesc varfurile cand planta are 6 cm inaltime pentru a incuraja cresterea stufoasa
Cimbrul poate fi cultivat in orice regiune, acesta nefiind pretenios la conditiile de mediu.
Se adapteaza cu usurinta oricarui tip de sol si este rezistent atat la seceta cat si la ploile abundente.
Cu toate acestea, cimbrul trebuie plantat intr-o zona insorita a gradinii
Cimbru-Satureja Hortensis poate fi cultivat in gradina sau in containere.
Se poate recolta periodic prin taierea lastarilor crescuti la 5-8 cm de sol,asa vor da noi lastari.
Se foloseste proaspat ,ori uscat in diverse retete culinare,ori ca ceai impreuna cu alte plante aromate.
Eu il folosesc in special iarna,preventiv,ori cand am simtit ca ma bantuie o raceala.

Cimbru - 0,01 gr. - 2 lei
Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

Busuioc lamaia


Busuioc lamaia-Lemon basil originara din New Mexico cu aroma intensa de citrice.
Gust superb care merge cu pestele sau pentru aromarea otetului sau uleiurilor.
Germinarea - 14 - 30 zile
Maturarea - 60 zile de la germinare
Adancimea de plantare - 0.3 cm
Spatierea intre plante - 30 cm
Transplantati in containere individuale cand plantele au cel putin 2 perechi de frunze.
Ii place umezeala..
Daca se vrea mai mult timp frunze trebuie taiate inflorescentele.
Daca tai crengutele la 5-10 cm de sol cresc alti lastari,asa ai mereu frunze mari .

Busuioc lamaia - 15 seminte - 3 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Busuiocul anason


Busuiocul anason-Thai basil,are o aroma dulceag-piperata, cu note pronuntate de anason; gustul aminteste de anason si de lemn dulce.
Gustul sau este mai puternic decat al multor varietati de busuioc, are o aroma fina, potrivita pentru dulciuri, dar si pentru ceaiuri.
In Vietnam, Thailanda si Persia exista numeroase preparate traditionale aromate cu acest busuioc.
Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B 6, magneziu si potasiu.
Semintele se seamana la suprafata,se pune un strat fin de pamant,se mentine umed.
Germinarea - 14 - 30 zile
Maturarea - 60 zile de la germinare
Adancimea de plantare - 0.3 cm
Spatierea intre plante - 30 cm

Transplantati in containere individuale cand plantele au cel putin 2 perechi de frunze.
Ii place umezeala..
Daca se vrea mai mult timp frunze trebuie taiate inflorescentele.
Daca tai crengutele la 5-10 cm de sol cresc alti lastari,asa ai mereu frunze mari .

Busuiocul anason - 15 seminte - 3 lei


Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Busuioc rosu cret


Busuioc rosu cret-curly purple basil-asemanator celui thailandez,
dar cu frunze mari ,crete, purpuriu inchis.
Busuiocul rosu cret formeaza o tufa frumoasa de 35-45 cm cu frunze purpurii,foarte decorativa in gradina,in jardiniere.
Frunzele se folosesc la ceaiuri, pentru condimentatul mancarurilor exotice, a salatelor, a supelor, a preparatelor cu carne si pentru pizza.
Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B 6, magneziu si potasiu.
Semintele se seamana la suprafata,se pune un strat fin de pamant,se mentine umed.
Germinarea - 14 - 30 zile
Maturarea - 60 zile de la germinare
Spatierea intre plante - 30 cm

Transplantati in containere individuale cand plantele au cel putin 2 perechi de frunze.
Ii place umezeala..
Daca se vrea mai mult timp frunze trebuie taiate inflorescentele.
Daca tai crengutele la 5-10 cm de sol cresc alti lastari,asa ai mereu frunze mari .

Busuioc rosu cret-curly purple basil - 15 sem - 3 lei 

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Busuioc rosu

Busuiocul rosu inchis, planta decorativa si aromatica.
Semintele nu ar trebui acoperite cu pamant.
Ele germineaza intr-o saptamana.
Busuiocul este foarte sensibil la inghet.
Cand il culegeti, nu luati cate o frunza, ci taiati tulpina deasupra unui nod,
 astfel planta se ramifica si va dezvolta frunze noi.
Busuiocul roşu solitar sau în combinaţie cu cel verde este practicat în decorarea curţilor şi grădinilor.
Florile arătoase şi aromate atrag albinele şi fluturii, animând împrejurările.
Florile uscate sunt foarte potrivite pentru formarea ikebanelor.

Germinarea - 14 - 30 zile
Maturarea - 60 zile de la germinare
Adancimea de plantare - 0.3 cm
Spatierea intre plante - 30 cm

Transplantati in containere individuale cand plantele au cel putin 2 perechi de frunze.
Ii place umezeala..
Daca se vrea mai mult timp frunze trebuie taiate inflorescentele.
Daca tai crengutele la 5-10 cm de sol cresc alti lastari,asa ai mereu frunze mari .

  Busuioc rosu  - 25 seminte - 3 lei


Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Busuioc genovez


Busuiocul "Genovese Basil" se caracterizeaza printr-un gust si un parfum care il distinge de produsele similare.
Busuiocul este o planta aromatica care se poate cultiva atat in gradina, cat si in ghiveci.
Frunzele acestei plante sunt folosite proaspete pentru a da o savoare aparte mancarurilor.
Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B 6, magneziu si potasiu. Germinarea - 14 - 30 zile
Maturarea - 60 zile de la germinare
Adancimea de plantare - 0.3 cm
Spatierea intre plante - 30 cm

Transplantati in containere individuale cand plantele au cel putin 2 perechi de frunze.
Ii place umezeala..
Daca se vrea mai mult timp frunze trebuie taiate inflorescentele.
Daca tai crengutele la 5-10 cm de sol cresc alti lastari,asa ai mereu frunze mari .

Busuioc genovez - 25 seminte - 3 lei


Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.