marți

Schinduf

Schinduful este o plantă aromatică anuala cu înălţimea de 30 - 60cm, bogată în uleiuri eterice.
Fiind originară din regiunea meditera­neană, planta are cerinţe deose­bite faţă de temperatură — atît a solului (germinează la +8°), cît şi a aerului (suportînd uşor tem­peraturi de +30, +35° şi chiar mai ridicate). În rest are cerinţe destul de reduse, atît faţă de umi­ditate, cît şi faţă de sol.
Se seamănă primăvara devreme, în prima epocă, avînd în această fază nevoie de un grad de umiditate mai mare. Semănatul se execută la 45—50 cm între rînduri şi la adîncimea de 1—2 cm.
Momentul optim de recoltare este atunci cînd seminţele din păstăi s-au îngălbenit, iar păstăile au început să se usuce. Pentru a evita scu­turarea, recoltarea se va face dimineaţa pînă la orele 10. Evaluarea producţiei este similară cu cea a soiei.
Schinduful la noi fiind de dată recentă nu a prezentat deocamdată boli şi dăunători specifici, în ţările de origine este sensibil la rugină şi mană.
Utilizare:
În ţările mediteraneene şi Orient, plantele tinere, dar şi seminţele uscate şi măcinate, sunt folosite în alimentaţie ca aromatizant în diverse preparate culinare.
Schinduful se foloseşte în stare proaspătă sau deshidratată atât pentru condimentarea unor preparate culinare cât şi la prepararea unor remedii în medicina naturistă.
Se utilizează frunzele, tulpinile şi inflorescenţele.
Indicaţii terapeutice
Seminţele de schinduf şi preparatele fitoterapeutice derivate sunt indicate în stări de:
anemie, convalescenţă, astenie fizică şi astenie psihică, nevroze, anorexie şi mai ales ca tratament complementar pentru scăderea colesterolului sanguin şi controlul valorilor glicemiei la persoanele diabetice.
La adulţii sănătoşi cu risc de diabet, seminţele de schinduf au capacitatea de a creşte gradul de toleranţă la glucoza, ceea ce le face binevenite în prevenirea apariţiei diabetului.

Acţiune terapeutică: Seminţele de schinduf şi preparatele obţinute din ele stimulează apetitul, cresc secreţia de salivă şi suc gastric. Studiile recente arată că preparatele din schinduf au proprietatea de a scădea nivelul de colesterol din sânge. Remarcabil este faptul că administrarea pulberii din seminţe de schinduf la pacienţi cu colesterol crescut, a dus la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) şi a trigliceridelor, fără să fie însoţite de scăderea colesterolului bun (HDL). La fel de benefic este şi un alt efect, constatat la persoanele care suferă de diabet zaharat, la care seminţele de schinduf în cantitate relativ mică au dus la o normalizare persistentă a nivelului de glucoza din sânge.
Preparare şi administrare
- Infuzia se poate prepara din 1 linguriţă de pulbere de seminţe, la 1 cană cu apă. După strecurare se îndulceşte şi se beau 1-3 căni pe zi.
- Decoctul se prepară din 1 linguriţă de seminţe măcinate, la 1 cană cu apă. Mai întâi se ţine la macerat 6 ore, după care se fierbe 5 minute. Se strecoară şi se bea îndulcit, pe parcursul unei zile.
- O altă modalitate de preparare este macerarea timp de 24 de ore. Se pun 50 g de seminţe la 1/2 de litru de apă. După 24 de ore se pot bea 1-2 căni pe zi.
- Seminţele măcinate de schinduf se pot folosi şi ca atare, în cantitate de 1 linguriţă pe zi. La persoanele cu colesterol şi trigliceride crescute, respectiv cu diabet zaharat, se recomandă consumarea a 25 g (5 linguriţe) de seminţe măcinate, în fiecare zi.
Contraindicaţii: Nu se administrează la femeile însărcinate.

Schinduf cultura 

Planta tineretii eterne-Schinduful 

Schinduf-proprietati 


Schinduf - 20 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.