sâmbătă

Kangkong-Spanac chinezesc

kangkong leaves







Kangkong -Spanac chinezesc
Denumirea stiintifica: Ipomoea Aquatica
Alte denumiri:
Kangkong (tagalog), Kangkung (Vietnam), Kankun,WATER SPINACH (limba engleză),Water morning glory, Water convolvulus,"Chinese spinach", "Swamp cabbage" and "Kangkong" in Southeast Asia
Kangkong, Kangkung (Ipomoea aquatica) este o plantă semiacvatica, tropical, care înflorește în mod natural în apă și sol umed.
Kangkong este o planta comestibila,asemanator spanacului .
Kangkong înflorește în regiunile tropicale și subtropicale și este mai frecvent întâlnite în țările sud-estul Asiei.
Kangkong este o planta invaziva, USDA clasificate kangkong ca o "buruiana noxius" și este inclusă în lista interzisă plante acvatice.
Kangkong crește în apă sau pe sol umed.
Tulpinile sale sunt de 2-3 metri (7-10 ft) sau mai lungi, de înrădăcinare la nodurile, și ele sunt goale si pot pluti.
Frunzele de Kangkong sunt în formă de săgeată aproximativ de 3-14 cm (1-6") lungime
Kangkong are flori ca o trompeta, ale căror petale sunt albe sau roz-lila cu mov culoare la centru.
Kangkong in zonele non-tropicale este usor de crescut în recipiente daca are suficienta apă, într-o locație însorită.Este ușor de inmultit din butasi inradacinati.
În regiunea sud-estul Asiei, kangkong este o leguma de frunze foarte populara și pot fi găsite în cele mai multe bucătării din sud-estul Asiei.
Lăstari tineri pot fi consumate crude ca și în salate sau preparate cu alte legume, condimente și carne.
Kangkong este o buna sursa de aminoacizi, calciu, fier, vitaminele B și C.

Kangkong - Beneficii pentru sanatate
Muguri Kangkong, utilizate in forma de cataplasmă pentru a trata bolile de piele, cum ar fi herpesul,la atleti, etc,
Kangkong este folosit in stari cu vărsături,în otrăvire.
Suc Kangkong amestecat cu apă sunt folosite ca comprese reci pentru a trata febra.
Suc de kangkong fiert este utilizat pentru a slăbi constipație.
Kangkong este de asemenea utilizat pentru a trata intestinale infestare vierme.
În indian Ayurveda Medicina, kangkong este utilizat pentru a trata problemele de icter și hepatice.
Frunzele Kangkong sunt utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat la femeile gravide. Kangkong este, de asemenea, utilizat ca un sedativ pentru a promova relaxare si somn.

Beneficiile Kangkong pentru diabet
Un studiu efectuat la Departamentul de Biochimie si Nutritie, India a raportat că, prin administrarea de suplimente kangkong sub formă de praf pentru femelele gestante de șobolan, atât mama, cât și fătul au prezentat o rezistență crescută în diabetul zaharat de stres oxidativ indus comparativ cu un grup de control. Rezultatele sugereaza ca suplimentarea kangkong în timpul sarcinii poate furniza efecte benefice împotriva diabetului zaharat stresului oxidativ indus atât pentru mamă cât și pentru făt. (Jurnalul de Diabet martie 2013:. Suplimentarea dietei cu Ipomoea aquatica atenuează stresul oxidativ materne și fetale la șobolanii streptozotocin-diabetici)
Efectele benefice ale Kangkong impotriva bolilor de ficat
Departamentul de Medicina Moleculara, Universitatea din Malaya în Malaysia a efectuat un studiu cu privire la acțiunea de protecție a kangkong împotriva hepatotoxicitate tioacetamidă indusă la șobolani pentru a determina dacă kangkong poate ajuta într-adevăr trata icter.
Un extract cu etanol de kangkong a fost administrat la șobolani supuse la leziuni hepatice de tioacetamidă.
Rezultatele au aratat ca șobolanii în comparație cu un grup de control a arătat rezistență împotriva leziunilor hepatice, necroza celulelor si inflamatie.
Studiul sugereaza, de asemenea ca efectul protector al extractului kangkong în leziuni hepatice induse chimic ar putea fi contribuit la modulare pe enzime de detoxifiere si antioxidant sale si efecte scavenger de radicali liberi.
Mai mult decât atât, se confirmă o bază științifică pentru utilizarea tradițională a kangkong pentru tratamentul de tulburări hepatice. (Molecules. 2012: extract aquatica Ipomoea arată o acțiune de protecție împotriva hepatotoxicitate tioacetamidă-induse)

Kangkong este o vegetala comestibila considerata sigura pentru consum uman și animal. Kangkong atunci când este mâncat crud pot transmite Fasciolopsis Buski, un parazit intestinal la oameni si porci, cauzând fasciolopsiasis.
Sarcina și alăptarea: Kangkong este considerat sigur chiar și pentru femeile însărcinate și mamele care alăptează.
Kangkong este, de fapt utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat în timpul sarcinii. Diabet zaharat: Kangkong ar putea avea un efect secundar de scăderea nivelului de zahăr din sânge. Se recomandă precauție dacă luați medicamente pentru diabet.
PS.imi cer scuze ,tradus cu nenea Google,original in link Kangkong.proprietati

Kangkong-cultivare

wikipedia.Ipomoea_aquatica Kangkong pe strat inalt

Spanac Chinezesc - Kankong


Kangkong-Spanac chinezesc - 20 sem - 4 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

vineri

Varză de Bruxelles mov

Varză de Bruxelles mov,un soi cu verzişoare de formă globuloasă - turtită, frunza subţire,fragedă şi fină,de culoare mov inchis,cu un randament mai scazut ca surata verde,dar mult mai gustoasa.
Se recomandă pentru consum în stare proaspătă şi pentru murat.
Rezistenţă medie la îngheţ,dar este mai gustoasa daca trece un inghet peste ea.
Perioadă de vegetaţie: 85-95 zile
Greutate verzişoare: 25 - 30g.,
Mod cultură: răsad.
Expertii sustin ca varza de Bruxelles trebuie consumata cu regularitate, deoarece contine antioxidanti care te protejeaza de radicalii liberi, substante anticancerigene si glucozinolati
Exista doua moduri in care poti obtine varza de Bruxelles: prin plantare in rasadnita sau prin plantare directa in solul din gradina.
Daca alegi varianta cu rasadnita, este bine sa faci insamantarea cu 5-7 saptamani inainte de ultimul inghet.
Rasadnita se tine intr-un spatiu incalzit, pentru ca semintele sa germineze corespunzator.
Cand plantele ajung la inaltimea de 7 centimetri, este recomandat sa le transplantezi in pamantul din gradina.
Specialistii spun ca nu este bine sa lasi plantele prea mult timp in rasadnita, deoarece vor dezvolta radacini prea mari si vor fi greu de transplantat ulterior.
Daca alegi sa plantezi varza de Bruxelles direct in solul din gradina, este indicat sa faci acest pas primavara, cand vremea este inca racoroasa, sau cu 4 luni inainte de primul inghet.
Asaza in fiecare cuib cate 5 seminte, la o adancime de aproximativ 5 milimetri. Intre cuiburi, lasa o distanta de 40-60 de centimetri.
Pentru ca varza de Bruxelles sa se dezvolte optim, specialistii recomanda sa infiintezi cultura intr-un sol usor alcalin, cu pH de cel putin 6.5, bogat in substante nutritive si usor drenabil.
In ceea ce priveste spatiul culturii, este indicat ca acesta sa fie dispus la soare sau intr-o zona semi-umbrita.
Solul verzei de Bruxelles trebuie sa fie umed in permanenta, de aceea specialistii recomanda sa uzi plantele de fiecare data cand pamantul se usuca excesiv.
Expertii atrag atentia asupra faptului ca varza de Bruxelles nu suporta excesul de apa.
Acesta poate provoca putrezirea radacinilor.
Pe langa apa si substantele nutritive din sol, varza de Bruxelles are nevoie de doua fertilizari: una cand plantele ajung la o inaltime de 30 de centimetri, iar a doua cu o luna inainte de recoltare.
Pentru a forta varza sa se maturizeze mai repede, rupe mugurii formati pe 25 de centimetri de tulpina.
In general, varza de Bruxelles poate fi culeasa la 100 de zile de la plantarea in sol.
Varza de Bruxelles poate fi atacata de fluturele verzei si de afide, daunatori pe care ii poti combate cu insecticide.

Leguma-anului-2013-varza-de-bruxelles-invata-sa-o-cultivi-pas-cu-pas

Cultivare Varza de Bruxelles


Varza de Bruxelles mov - 10 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Conopida alba Snowball


Conopida alba Snowball este viguroasa,se maturizeaza in 110-130 zile,recomandat pentru cultura in spatii protejate sau in camp,greutate medie 1,5- 2 kg.
Conopida alba se poate consuma in stare cruda ori gatita.
Conopida, indiferent de soi, este bogata in vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu, potasiu, seleniu si contine o mare cantitate de fibre care, impreuna cu vitamina C, stimuleaza sistemul imunitar.


Cultura se face prin rasad,semintele se insamanteaza intre 10-20 ianuarie pentru cultura timpurie si in 25 mai-10 iunie pentru cultua tarzie.
Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.

Conopida alba Snowball - 15 sem. -2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

joi

Salata Lollo Rossa





Salata Lollo Rossa este o varietate cu frunze foarte crete, de un rosu inchis si in interior verzi,foarte fragede si gustoase.
Salata Lollo Rossa este o salata foarte apreciata pentru frunzele sale decorative,arata bine si ca planta ornamentala.
O salata cu adevarat delicioasa cand este proaspata.
Daca se esaloneaza insamantarea din trei in trei saptamani veti avea mereu salata proaspata.
Mod cultură,semănare directă.
Salata nu trebuie plantata niciodata pe caldura mare,temperaturile peste 20 de grade Celsius afecteaza negativ germinatia.
Salatele trebuiesc rarite,altfel nu formeaza bine capatana,ori vor mucegaii.
Trebuie udate bine. 
Salata se potriveste bine in rotatia culturilor, de exemplu cu ridichi, castraveti, rosii, gulii si praz. 
Se poate recolta toata planta sau doar frunzele mai batrane din exterior, protejand miezul pana cand incepe sa dea seminte. 
Udati frecvent in perioadele secetoase. 
Un mulci din fan,paie,frunze uscate,impiedica cresterea buruienilor,mentine solul umed si afanat.
Daca plantele sufera de sete frunzele vor deveni amare si curand se vor forma flori.
In acel moment recolta de salata poate fi compromisa. 
Se intampla acest lucru uneori peste vara. 
De aceea este indicat sa recoltati capatanile de salata inainte sa ajunga sa sufere de sete.
Are aceleasi utilizari ca si salata verde: dreneaza si tonifica ficatul, stimuleaza metabolismul si digestia, regleaza activitatea unor glande si curata vasele sanguine.
Este indicata mai ales in hepatita cronica si dischinezia biliara.
Se consuma ca aperitiv, trei farfurii de salata creata inainte de mesele principale.

Cum-se-cultiva-salata-verde



Salata Lollo Rossa  - 0,01 gr - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Dovlecel zucchini Ronde de nice

Dovlecel zucchini Ronde de nice,soi fara vrej,foarte productiv,maturitate la 50 zile,foarte usor de cultivat.
Dovlecelul zucchini Ronde de nice are fructe rotunde,de 6-10 cm in diametru,coaja de verde pal ,un soi cu pulpa fina si foarte aromat,excelent pentru umplut,feliere,prajit grill,abur,etc
Dovlecelul zucchini Ronde este mult mai gustos cand este cules la o dimensiune de pana in 10 cm in diametru.
 Semintele de dovlecei nu necesita vreun tratament, inainde de insamantare.
Pentru a incuraja germinarea, puteti tine semintele in apa calduta, timp de 12 ore. 
Florile sunt atat femeiesti cat si barbatesti, iar pentru a incuraja polenizarea, este recomandat sa plantati 2-3 exemplare apropiate unul de celalalt. 
Albinele se vor ocupa de restul.Metoda de semanare
Dovleceilor, la fel ca si castraveciorilor, le place caldura. 
Insamantati-i in interior sau intr-o sera, incepand cu mijlocul lunii aprilie. 
Puteti folosi, de asemenea o mini sera, folosind banuti de turba speciali pentru rasaduri de legume, sau o jardiniera obisnuita. 
Ideal ar fi sa incalziti mini sera, in plan vertical, de jos in sus. 
Daca veti mentine o temperatura constanta de cel putin 20 °C (zi si noapte), semintele vor germina garantat. Introduceti samanta in banutul de turba, la o adancime de 0,5 cm, apoi acoperiti gaura.
Amplasati mini sera pe pervazul ferestrei. 
In functie de temperatura, semintele vor germina intr-un interval de o saptamana. 
La cateva zile dupa germinare, deschideti capacul, pentru aerisire. 
Dupa ce rasadurile ajung la o inaltime de 10 cm, acestea trebuie sa fie aclimatizate la conditiile din exteriorul serei. 
Pentru aceasta, deschideti capacul timp de o ora in prima zi, 2 ore in cea de a doua zi, etc. 
Dupa 5 zile, se vor obisnui cu umiditatea din atmosfera si pot fi plantate in ghivece mai incapatoare. 
Pentru a se putea dezvolta cat mai viguros, asigurati rasadurilor o temperatura de cel putin 20 °C cat mai mult timp cu putinta. 
In cazul in care nu aveti o mini sera, puteti folosi o tavita pentru insamantare. 
Folosind tije din lemn, construiti un cadru de cel putin 10 cm inaltime si infasurati-l folie de plastic. 
Gauriti folia pentru a permite aerisirea si a facilita aclimatizarea.
Cand nu mai exista riscul de inghet, iar temperaturile de peste noapte sunt peste 15°C, puteti muta plantele in gradina sau in sera. 
Dovleceii prefera soluri argiloase sau nisipoase, bine fertilizate. 
Gasiti-le cel mai calduros loc din gradina sau curtea dvs. 
Pentru a se putea aclimatiza, tineti-i afara, timp de o saptamana, lasandu-i cate o ora in plus, in fiecare zi, insa nu in lumina directa a soarelui. 
Dupa acest interval, plantati-i in ghivece incapatoare. 
Tineti ghivecele in locuri adapostite, calduroase si insorite. 
Frunzele de dovlecei pot prinde mucegai, deci va trebui sa indepartati frunzele infectate. 
Funzele dovleceilor sunt foarte mari, in comparatie cu dimensiunile plantelor. 
Fiind plante taratoare, exista riscul ca fructele ce cresc direct pe sol, sa putrezeasca, asadar asezati sub plante un strat de paie sau folie neagra din plastic. 
Folia neagra din plastic va ajuta la incalzirea solului, permitand plantelor sa se dezvolte mai rapid. 
Dovleceii se vor dezvolta repede si viguros daca veti administra fertilizatori,apa de gainat de pasare,ceai de compost,etc.
In perioadele secetoase, udati intensiv. 
Mulciti ,strat de cel putin 5 cm cu fan,paie,cartoane,hartii,etc,astfel nu mai cresc buruienile,se pastreaza umezeala.
Recoltarea:
Taiati fructul de pe tulpina folosing un cutit bine ascutit. 
Recoltati dovleceii cat mai des,astfel, in locul celor culesi se vor dezvolta altii si veti avea o recolta bogata.  
Florile sunt comestibile, asadar, in cazul in care aveti mai multe plante, puteti culege o parte din ele. 
E recomandat sa le culegeti dimineata devreme, ele avand tendinta de a-si pierde vigoarea in cursul dupa-amiezii.

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432

 

Dovlecel zucchini Ronde de nice  - 5 sem - 4 lei 


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Conopida verde

Conopida de culoare verde, are un aspect mult mai frumos si mai deosebit decat conopida alba.
Conopida verde  este foarte atractiva ca aspect,planta viguroasa,care se maturizeaza destul de devreme.
Conopida verde cu o culoare verde lime, care strălucește în grădină,are un gust deosebit si merită un loc în orice bucătărie.
Conopida verde se poate consuma in stare cruda ori gatita.
Conopida, indiferent de soi, este bogata in vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu, potasiu, seleniu si contine o mare cantitate de fibre care, impreuna cu vitamina C, stimuleaza sistemul imunitar.

Cultura se face prin rasad,semintele se insamanteaza intre 10-20 ianuarie pentru cultura timpurie si in 25 mai-10 iunie pentru cultua tarzie.
Conopida verde - 15 sem. -2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

duminică

Morcov Purple







Morcovul Purple ,are un gust dulce,atat in stare proaspata cat si dupa gatire, o culoare neobisnuita, atractiva, de un violet spre negru si interiorul portocaliu.
Morcovii Purple cresc usor,timpuriu, au o suprafata neteda, sunt subtiri si ajung la o lungime de aprox. 18 – 20 cm.
Temperatura de germinare 10-20 grade
Germineaza in 15-25 zile
Morcovul purpuriu este cultivat in unele regiuni din Turcia si din Irak, fiind bogat in pigmenti antocianici, principii active care imbunatatesc vederea nocturna, combat inflamatiile articulare, previn trombozele de tot felul.

Morcovul este una dintre cele mai importante legume din dieta omului si este cunoscut inca de pe vremea vechilor greci si romani, insa in Europa au aparut abia in Evul Mediu. Leguma cu cel mai mare continut de beta-caroten, morcovul este consumat cu placere atat de catre adulti, cat si de catre copii din toata lumea.
Cu toate ca in general morcovii sunt asociati cu culoarea portocalie, morcovii nu au avut de la inceput aceasta culoare.
Speciile originale de morcov erau albi, galbeni, rosii, mov si chiar negri.
Morcovul este o radacina vegetala, de culoare portocalie.
Exista numeroase specii de morcov, de diverse marimi, forme si culori.
Morcovi sunt o sursa extraordinara de caroten, care este transformat in vitamina A. Morcovii mai contin si cantitati importante de vitamina B1, B2, C, D, si E.
Aceste vitamine reduc radicalii liberi din organism si hranesc pielea.
Morcovii sunt bogati si in potasiu, magneziu, vitamina B6 , acid folic.
Morcovii sunt excelenti si pentru reducerea colesterolului. In morcov se gasesc si mici cantitati de carbohidrati, uleiuri esentiale , fier, cupru, fosfor si sulf.
Toate aceste componente fac din morcov una dintre cele mai nutritive si sanatoase legume. Se credea ca morcovii au proprietati de vindecare, sedative si diuretice.
Sucul de morcov este consumat cu succes pentru crestrea imunitatii organismului, in lupta cu raceala si gripa .
Combinatia de vitamine A si C din morcovi este benefica si pentru vedere.

Atat radacina cat si frunzele,florile si semintele morcovului au valoare terapeutica.

Putin cunoscute ca aliment, frunzele de morcovi pot fi consumate sub forma simpla, prin adaugarea la salata verde sau la salta de varza.
Taiate fin pot fi amestecate cu o legatura de frunze de patrunjel si dupa gust cu putina menta, zeama de lamiae si in sezon, cu rosii taiate marunt

Frunzele de morcov au rol detoxifiant pentru organism, de regenerare si cicatrizare. Decoctul din frunze proaspete poate fi folosit pentru gargarisme pentru afte, stomatite sau pentru bai locale. Infuzia din frunze – doua lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita, acoperite pentru 10 minute – este utila mai ales pentru afectiunile digestive sau extern la afectiunile pielii.
Cataplasme cu frunze proaspete de morcovi , taiate marunt si pisate pana devin o pasta se folosesc in ulceratiile gambei, furuncule, abcese, impetigo.
Frunzele de morcov pot constitui un amestestec potrivit impreuna cu patrunjelul, telina sau mararul in supe, ciorbe, alte feluri de mancare gatita, paste, etc.

Personal,acum eu cultiv morcov in special ca sa am frunze ,sunt mult mai aromate decat patrunjelul,proaspete ,ori uscate ,sunt grozave in orice se gateste,este mult pana se trece de bariera obiceiurilor proaste ,aceea de a arunca la gunoi,animale,tot ceea ce este mai bun in gradina.
Cand raresc morcovii ,ceea ce rezulta le folosesc tocate marunt in salate,mancare.
Cand au crescut frunzele ,le tai cu foarfeca,las decat frunzulitele mici,le sortez care sunt sanatoase si le pun la uscat,de preferat in zilele foarte calduroase,atunci se usuca imediat si raman verzi si o aroma foarte placuta.
Frunzele uscate se pastreaza in recipiente bine inchise,
sunt grozave in mixul de legume uscate

Legume-si-mirodenii-uscate-la-soare.

Legumefericite-Frunzele de morcov

Ierburiuitate-frunzele-de-morcov

Cultivarea-morcovului

Gradina-mirela-un-pinocchio-exotic

Morcovul-origini

Formula-As-medicina-naturii-morcovul-proprietati

Morcov Purple - 50 sem - 4 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

sâmbătă

Alyssum saxatile Gold

Alyssum saxatile Gold - Aurinia saxatile este o plantă perenă foarte rezistentă, originară din zona mediteraneană, din insulele Greceşti şi Cipriote.
Alyssum saxatile Gold preferă solul bine drenat, uscat, nu suportă umezeala excesivă, nu este pretenţioasa faţă de calitatea solului,dar se simte bine în solurile nisipoase,sărace în nutrienţi şi expunerea la soare.
Alyssum saxatile Gold are frunze veşnic verzi, care rezistă chiar şi la cel mai mare ger,dar necesită plantarea în locuri uscate sau protejarea pe timp de iarnă împotriva umidităţii excesive.
Alyssum saxatile Gold este excelenta de-a lungul marginilor bordurilor sau intinzandu-se peste un perete,in jardiniere,jgheaburi,ghivece mari.
Florile apar primăvara de la începutul lunii aprilie şi sunt foarte apreciate mai ales în zilele înnorate, când aduc o rază de lumină în grădină.
Se recomandă tunderea plantei după trecerea florilor, până la aproximativ 5cm deasupra nivelului solului. Astfel este posibilă o a doua înflorire în toamnă.
Înălţimea plantei la maturitate, este de 10-20 cm.
Alyssum se cultiva prin insamantare la inceputul primaverii.
Pamantul nu trebuie sa le acopere mai mult de 1-1,5 cm.
Pana la aparitia noilor plante, vasele in care s-au cultivat se acopera.
Distanta dintre plante trebuie sa fie de cel putin 2,5 cm deoarece cresc foarte repede si fiind prea apropiate pot creste firave.
Rasadurile trebuie tinute sub sticla.
Plante noi de Alyssum se pot obtine si prin divizarea tufelor sau prin butasi.
Le sunt favorabile terenurile care nu retin foarte mult umiditatea.
Alyssum creste foarte bine daca este amplasata undeva la lumina.
Toamna si iarna, speciile sub forma de arbust trebuie curatate foarte bine de uscaturi. Pentru celelalte specii este suficient sa se inlature inflorescentele ofilite.

Alyssum-cultivare

Plante_de_balcon_si_gradina-Alyssum
 
Alyssum saxatile Gold  - 15 sem - 3 lei



Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Tomate Black from Tula


Tomate Black from Tula,soi de tomate cunoscut în Rusia ca "Czerno Tulski Tomat",cu o culoare maro întunecat(mahon roșu),cu umeri verzi,de forma rotund-turtita.
Tomatele Black from Tula au un gust remarcabil,delicios,dulce,ușor sărat/afumat,cu o textura neteda cremoasa,considerate cele mai gustoase.
Tomate Black from Tula,o rosie biftec perfecta pentru feliere și adăugarea pe sandwich-uri, burgeri,sau pur și simplu mancata cu un pic de sare și piper.
Tomate Black from Tula soi nedeterminat, de mare productivitate, rezistenta la boli,cultivate in plin soare,fructele vor avea o culoare mai inchisa.
Tomate Black from Tula sunt printre cele mai mari tomate negre,
greutate fruct 260-340 gr.
Maturarea - 75-85 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 35 - 45 cm
Spatierea intre randuri - 60 - 80 cm

Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 45 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu in octombrie.


Tomatele_cultivare



Tomate Black from Tula  - 5 sem - 3 lei
 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Tomate Black Krim

Tomate Black Krim soi de tomate carnoase,de forma rotund-turtita,cu umeri verzi si o culoare maronie inchis,un gust delicios dulce/acrisor.
Tomate Black Krim,o rosie biftec perfecta pentru feliere și adăugarea pe sandwich-uri, burgeri,sau pur și simplu mancata cu un pic de sare și piper.
Tomate Black Krim soi nedeterminat, de mare productivitate, rezistenta la boli,cultivate in plin soare,fructele vor avea o culoare mai inchisa.
Greutate fruct 160-180 gr.
Maturarea - 75-80 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 35 - 45 cm
Spatierea intre randuri - 60 - 80 cm

Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 45 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu in octombrie.

Tomatele_cultivare


Tomate Black Krim - 5 sem - 3 lei
 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

vineri

Vinete albe

 Vinetele albe Casper
 Vinete albe Delle Uova
 
 Vinete Thai White
Vinetele albe Casper ,sunt un soi semitimpuriu cu fructe ovoid alungite de culoare alba,greutatea medie a unui fruct este de 150-250 gr.
Perioada de vegetaţie: 60 - 70 zile
Vinetele albe sunt plante mari si viguroase,cultivare prin rasad.

Vinetele albe Delle Uova,sunt un soi semitimpuriu cu fructe rotunde de culoare alba,
de preferat a fi culese cand sunt tinere de culoare alba ,la maturitate devin galbene.
Vinetele albe Delle Uova datorita fructelor numeroase poate fi si o planta ornamentala.
Perioada de vegetaţie: 65 zile
Vinetele albe Delle Uova sunt plante mici si ramificate,cultivare prin rasad.

 Vinete Thai White o varietate foarte atractiva de vinete thailandeze cu fructe albe.ovale usor aplatizate cu nervuri,foarte gustoase,de preferat a fi culese cand sunt tinere.
Perioada de vegetaţie: 65 zile
Vinete Thai White sunt plante mici si ramificate,cultivare prin rasad.

Patlagelele vinete sunt originare din India.
In zona de origine sunt bienale sau perene, dar in conditiile din tara noastra se comporta ca plante anuale.
Fructele sunt apreciate datorita calitatilor gustative, avand multiple utilizari in arta culinara. Este necesara producerea de rasaduri repicate de vinete si plantarea pe terenuri cu expozitie sudica (care se incalzesc usor).
Daca sunt plantate pe terenuri reci, vinetele se prind greu si se vestejesc repede.
Terenul pe care il pregatim pentru a-l cultiva cu vinete trebuie ingrasat cu gunoi de grajd.
Dupa aceasta terenul se modeleaza in straturi inaltate.
Rasadurile de vinete se produc in spatii calde: sere, solarii sau rasadnite.
Semanarea se face intre 25 februarie - 5 martie.
Repicarea se face in cuburi nutritive.
Plantarea vinetelor se face la o adancime de 10-15cm si la o temperatura a solului de minim 15 gr. C.
Atunci cand plantati rasadurile de vinete, trebuie sa aveti grija ca distantele dintre randuri trebuie sa fie de 70-80 cm si intre plante trebuie sa lasati aproximativ 25-30 cm.
Mai multe detalii de cultivare in linkurile atasate

Vinetele se cultivă pentru fructele lor, care sunt consumate la diferite faze de maturare, în stare proaspătă sau conservată.
Vinetele se utilizeaza la prepararea diferitelor mancaruri iar in amestec cu alte legume sunt folosite in industria conservelor.
Fructele contin 7-10 % substanta uscatareprezentata de glucide 3,5%, protide 1-1,6% . Contin vitaminele C, 5-10mg, B 1, B 2, PP, P sisaruri minerale: potasiu 200-220 mg, fosfor25-40mg, calciu 15-20 mg, magneziu 16 mg, la 100 g produs proaspat.
Datorita continutului mai ridicat de celuloza si hemiceluloza, 1-2,5%, are efect
de reducere a colesterolului in organism.

Principalele beneficii ale vinetelor pentru organism:
Persoanele care tin dieta trebuie sa manance vinete pentru ca au putine calorii si un continut semnificativ de minerale, vitamine, fibre si proteine.
Doar 100 g vinete au 24-28 calorii.
Vinetele prajite nu sunt recomandate in curele de slabire pentru ca au capacitatea de a absorbi mult ulei, de aceea trebuie preparate pe gratar fara ulei. De asemenea vinetele prajite in ulei sunt greu digerabile.
Vinetele ajuta in tratamentul aterosclerozei si gutei.
Vinetele sunt indicate in alimentatia persoanelor care sufera de sindrom de colon iritabil si gastrita cronica.
Prin continutul de minerale si vitamine aceasta leguma este eficienta in combaterea anemiei.
De asemenea vinetele ajuta digestia.
Pectina din vinete absoarbe apa si grasimea din organism, stimuleaza digestia si scade colesterolul.
Femeile insarcinate pot manca vinete deoarece acestea contin cupru si fier – minerale importante pentru consolidarea sistemului imunitar si stimularea procesului de hematopoieza. Pentru a se pastra substantele nutritive aceste legume se pot coace sau prepara fierte sub forma de tocana.
Prin continutul de potasiu aceasta leguma imbunatateste functia cardiaca.
De asemenea vintele ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism.
Vinetele ajuta la intarirea oaselor, in combaterea osteoporozei si osteoartritei.
Sucul din vinete proaspete fara coaja (realizat cu ajutorul storcatorului de fructe) este un bun remediu pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau ateroscleroza. Sucul de vinete are un continut important de minerale si vitamine de aceea este recomandat pentru intarirea organismului, in tratamentul diferitelor boli si afectiuni ale stomacului si intestinului.
Prin congelarea vinetelor se pastreaza doar 70% din substantele minerale, iar prin conservare se retin doar 60% din aceste elemente componente.
In stare congelata vinetele se pot pastra doar 4-6 luni, apoi ele isi pierd proprietatile.

Nu este bine sa se consume vinetele excesiv de coapte deoarece ele au in compozitie un alcaloid numit solanina care are efect toxic si poate da simptome foarte neplacute de greata, varsaturi, diaree, crampe, colici abdominale sau intestinale si probleme respiratorii. Pentru a scapa de astfel de probleme si a elimina solanina din corp se bea multa apa curata sau lapte.
De asemenea inainte de a fi consumate vinetele se taie in felii si se pun sa stea in apa sarata, sau se presara sare pe ele, se lasa timp de 30 minute, apoi se clatesc cu apa rece pentru a se elimina tot gustul amar din ele.
Prin aceasta metoda se elimina solanina din leguma.
Vanata care nu contine solanina va avea un gust mai dulce si mai placut.
 Afla-totul-depre-vinete-ce-proprietati-are-aceasta-leguma-ce-este-util-si-nociv-la-ea

Ingradinamariei-cultivare vinete

Gradinuca.-Copilirea-la-vinete

Vinete-in-gradina-cultivare

Gradina-mirela-conasii-ardei-si-vinetele-bio

Gradina-mirela.-vinetele-si-acidul-boric.-avortarea florilor

Vinetele-sau-patlagelele-vinete-cultura-proprietati

Vinete albe  Casper       - 5 sem - 2 lei 

Vinete albe Delle Uova  - 5 sem  - 2 lei

Vinete Thai White           - 5 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.