vineri

Zburatoarea-Epilobium angustifolium


Zburatoarea-Epilobium angustifolium este o planta perena inalta de 1,5 m care creste pe pantele muntilor din Europa si vestul Asiei si face parte din familia Onagraceae sau Onagracee. .
La noi in tara apare in Muntii Carpati.
Poate fi recunoscuta usor dupa frunzele lanceolate care alterneaza de-a lungul tulpinei, cu nervurile circulare ce formeaza bucle si se unesc la marginea exterioara a frunzei.
Inflorescenta este alcatuita din numeroase flori purpurii, hermafrodite (respectiv cu organe de sex feminin si masculin), formate fiecare din cate patru sepale si patru petale.
Perioada de inflorire este in lunile iulie-septembrie, iar de coacere a semintelor din august pana in octombrie.  Zburatoarea-Epilobium angustifolium are nevoie de un loc insorit, cu semi-umbra si de un sol umed sau uscat, nisipos-argilos si bine drenat,rezista foarte bine la temperaturi geroase.
In Alaska planta vesteste venirea iernii la exact o luna si jumatate din momentul in care inflorescenta este complet inflorita.
In Yukon Zburatoarea-Epilobium angustifolium este simbolul acestui teritoriu canadian.
De la Zburatoarea-Epilobium angustifolium se recolteaza florile, tulpina, frunzele si radacina – toate sunt comestibile.
Datorita proprietatilor sale astringente, antiinflamatoare, emoliente, calmante, laxative, antispasmotice si tonice planta este folosita in tatarea unor boli si afectiuni.
Prin efectele calmante si astringente ceaiul din radacina si frunze ajuta la vindecarea crampelor musculare, a diareei, a inflamatiilor mucoasei, a sindromului de colon iritabil si a iritatiilor intestinale,prostata.
Frunzele plantei tonifica pielea de aceea se pot utiliza in apa de baie pentru a catifela zonele sensibile si iritate. Micile eczeme de la coltul gurii pot fi vindecate cu cataplasma din frunze de sburatoare.
Arsurile, umflaturile, furuncurile si alte probleme ale pielii pot fi ameliorate prin aplicarea de cataplasme din radacina acestei plante.
In Rusia se prepara un ceai din frunze uscate de Zburatoarea-Epilobium angustifolium care are denumirea de Kaporie – are gust placut si dulce.
Localnicii din Alaska folosesc planta ca ingredient in mancarea cainilor.
Avand gustul usor dulce, foarte placut si cu un continut bogat de vitamina A si C planta tanara este folosita, in gastronomie, in salate.
Frunzele si tulpina plantei pot fi consumate crude sau fierte ca legumele.
Lastarii se fierb si au rolul de a inlocui sparanghelul.
Radacina are gust dulceag si poate fi folosita sub mai multe forme – uscata si macinata, fiarta sau cruda.
Zburatoarea-Epilobium angustifolium este o planta cautata de albine,fluturi, luni de inflorire iulie-august,nectar-polen, 100-600 kg./ha

wikipedia.Plante_melifere

bodygeek.plante-medicinale-sburatoarea-epilobium-angustigfolium

terapiinaturiste.Epilobium angustifolium proprietati

wikipedia.Chamerion_angustifolium

Zburatoarea-Epilobium angustifolium   - 50 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.