Sulfina-Melilotus officinalis,este o plantă erbacee care provine din Europa, Africa de Nord si regiunile temperate ale Asiei,numita popular iarba de piatra, molotru, sufulf, sulcina, trifoi mare, melilotus officinalis,este întâlnita prin livezi, prin locuri cu iarba, pe câmpuri, pe marginea drumurilor, printre semanaturi, prin fânete si locuri cultivate, unde se deosebeste de celelate ierburi prin talia-i înalta (circa 2 m).
Se întâlneste pretutindeni în tara noastra.
Speciile mai raspândite în flora spontana sunt sulfina galbena si sulfina alba care au forme anuale si bianuale. Contine o substanta aromata denumita cumarina .
Procentul cel mai mare de cumarina se gaseste în timpul înfloririi.
Plantele tinere contin putina cumarina si sunt consumate bine de animale.
Sulfina-Melilotus officinalis nu este pretentioasa fata de clima si sol,poate creste în orice tip de sol, chiar si în cele mai sărate, atâta vreme cât acesta drenează bine apa si are un pH neutru sau usor alcalin.
Sulfina rezistă foarte bine la perioadele de secetă si căldură, însă nu prea suportă umbra.
Datorita sistemului radicular puternic este foarte indicata pentru îmbunatatirea terenurilor supuse eroziunii, degradate si cu pante mari.
Reuseste bine în regiunile de stepa, fiind rezistenta la seceta.
Sulfina-Melilotus officinalis este cea mai buna planta pentru cultivarea saraturilor si pregatirea lor pentru alte culturi.
De asemenea, se recomanda pentru fixarea nisipurilor zburatoare.
Este un bun îngrasamânt verde, îmbogatind solul cu azot.
Cartofii si cerealele îsi sporesc mult productia daca se cultiva dupa sulfina alba anuala, folosita ca îngrasamânt verde.
Tulpina este înalta, ramificata cu ramuri lungi, formând o tufa viguroasa si inflorescente de culoare alba sau galbena,perioada de înflorire este din iulie până în septembrie.
Sulfina galbena ajunge la maturitate cu 7-10 zile mai devreme decât sulfina alba.
Se înmulțeste prin semințe, care pot fi semănate de la începutul primăverii până vara, direct în grădină, preferabil în spații largi.
Pentru a grăbi încolțirea, semințele se țin înainte de semănare 12 ore în apă caldă.
Noii lăstari vor apărea în două săptămâni.
Cea mai melifera este sulfina galbena bianuala.
Inflorescentele acestei varietati sunt galbene si frumos mirositoare.
La toate formele de sulfina, producerea nectarului este de lunga durata.
Dupa Kopelkievski, sulfina galbena produce 200 kg miere la ha.
Mierea este aproape incolora.
Sulfina alba anuala produce de la 130 la 150 kg miere la ha.
Albinele viziteaza florile sulfinei toata ziua si culeg nectar si polen.
Sulfina-Melilotus officinalis se autoinsamanteaza,se poate cultiva singure,in amestecuri cu alte plante melifere,aromate,ornamentale.
Considerată de mulţi o buruiană oarecare, ea este totusi recunoscută în fitoterapie ca plantă de leac.
În cosmetică, sulfina este întrebuinţată în cremele pentru piele, având efect calmant si hidratant, protejând împotriva uscăciunii, fluctuațiilor bruste de temperatură si a efectului nociv al poluării.
Este folosită ca emolient în cremele pentru piele si picioare, prevenind uscarea si crăparea pielii si apariţia bătăturilor.
Reduce inflamaţiile, tonifică si stimulează circulaţia.
Sulfina-Melilotus officinalis mai este folosită si în compoziţia sărurilor si spumantelor de baie cu efect relaxant.
Alte cercetări de laborator, realizate în special în Franţa si în Elveţia, au dovedit puterile miraculoase ale sulfinei în vindecarea insuficienţei venoase (arterită), a reumatismului si a afecţiunilor hepatice, s-a dovedit un excelent vasodilatator periferic, deoarece măreşte permeabilitatea vasculară.
Sulfina regenerează si celulele hepatice, scade tensiunea arterială, este un bun antiseptic si un antiinflamator gingival.
În tratamentul intern si extern, planta se foloseste sub formă de infuzie.
Un tratament susţinut cu infuzie de sulfină, recomandat de specialisti în hepatita cronică si pentru vasodilataţie, a contribuit la vindecarea multor pacienţi, susţin fitoterapeuţii europeni.
Pentru normalizarea deficienţei de funcţionare a aparatului locomotor, tratamentul cu flori de sulfină a dat rezultate după un interval de 3-4 săptămâni.
În cazul neuropatiei diabetice, o afecţiune oculară specifică diabeticilor, ceaiul de sulfină este o soluţie foarte bună, pentru că le protejează vederea.
Sulfina este recomandată mai ales în tratamentul varicelor.
Planta are proprietăţi anticoagulante, fiind indicată ca un remediu al hipertensiunii arteriale, care influenţează circulaţia periferică.
plante_melifere_speciale
Sulfina-planta minune din gradina
Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/
Sulfina-Melilotus officinalis - 200 sem - 3 lei
Sulfina-Melilotus officinalis - 1000 sem - 10 lei
Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com
Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei
Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
In ce perioada a anului se poate semăna sulfina pentru ameliorarea solului? Mulțumesc.
RăspundețiȘtergereIn ce perioada a anului se poate semăna sulfina pentru ameliorarea solului? Mulțumesc.
RăspundețiȘtergere