Miruta-Anchusa officinalis este o planta din familia Boraginaceae,cunoscuta de asemenea si cu numele popular de limba-boului sau miruta.
Miruta-Anchusa officinalis este o planta perena, bienala, creste in diferite habitate in Europa, pe campii si dealuri, in luminisuri de padure, pe pajistile intinse si la poalele muntilor.
Miruta-Anchusa officinalis este inalta de 30-70 cm, are tulpina acoperita cu perisori desi, frunzele mari (cu lungimea de pana la 15 cm si latimea de 1 cm), verzi, de forma lanceolata, de asemenea acoperite cu perisori fini, iar florile tubulare, cu petale delicate in nuante albastre-violet,infloreste in iunie-octombrie .
Este rezistenta la conditiile nefavorabile de mediu si la schimbarile de temperatura.
Miruta-Anchusa officinalis este o planta melifera si medicinala.
In agricultura este considerata contaminant al culturilor de lucerna
Miruta-Anchusa officinalis este folosita si ca planta ornamentala, in parcuri si gradini, fiind apreciata pentru florile sale frumoase albastre-violet.
De asemenea planta este utilizata pentru realizarea unor aranjamente florare foarte elegante, care vor avea si un parfum suav placut.
Miruta-Anchusa officinalis se inmulteste prin seminte, primavara acestea trebuie puse in nisip, in jardiniere, tinute la temperatura de 21ºC pentru a germina in 1-4 saptamani.
Dupa ce rasadurile au crescut suficient pot fi mutate in gradina in lunile de vara,
astfel Miruta-Anchusa officinalis va inflori mai devreme decat daca va fi lasata in jardiniere,
se autoinsamanteaza,prefera soluri sarace in zone insorite,ori semiumbra.
In scop terapeutic de la aceasta planta se folosesc frunzele si radacina care contin substante cu efect calmant pentru tusea cronica si afectiunile respiratorii.
Frunzele uscate de Miruta-Anchusa officinalis emana o aroma ca de mosc sau asemanatoare cu mirosul frunzelor de capsuni salbatici.
Sucul din aceasta planta este un bun remediu contra pleureziei.
Ceaiul de Miruta-Anchusa officinalis are efect diuretic, expectorant si astringent, ajuta in calmarea tusei persistente, eliminarea mucozitatii purulente si vascoase ale aparatului respirator, in vindecarea iritatiilor pielii.
In medicina populara ceaiul este folosit ca purificator de sange, in eliminarea toxinelor din organism.
Din radacina si frunze se prepara un unguent emolient care vindeca taieturile, ranile, vanataile, este indicat pentru pielea uscata sau cu pete rosii, dar si in tratamentul flebitei.
Astazi planta este folosita mai ales in homeopatie, avand in vedere ca are un continut de substante otravitoare.
Din ea se obtin medicamente care ajuta in cazuri de hipohondrie si melancolie, in calmarea ulcerelor duodenale si stomacale.
Rădăcinile Anchusa conțin anchusin (sau alkanet-roșu), o chestiune roșu-brun de colorat resinoid.
Este insolubil în apă, dar solubilă în alcool, cloroform și eter.
Radacinile sunt un bun colorant al tesaturilor naturale,dau o nuanta de rosu rubiniu ,la sapunuri da nuante de roz,albastru,violet,in functie de cat ulei se foloseste.
bodygeek.miruta-anchusa-officinalis-planta-medicinala
limba-boului-efecte-terapeutice
Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/
Miruta-Anchusa officinalis -15 sem - 3 lei
Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com
Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei
Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
Adăugați și miruță la coș Bucătaru Mihaela.
RăspundețiȘtergere