duminică
Talpa gastei-Leonurus cardiaca
Talpa gastei-Leonurus cardiaca, fam. Lamiaceae (Labiatae) numita si: cicone, coada leului, creasta cocosului, iarba flocoasa, somnisor.
Creste in zona de ses si pana pe dealurile inalte de 500-600 m.
Este putin pretentioasa fata de clima si sol si de aceea poate fi gasita pe marginea drumurilor, a cailor ferate, pe langa garduri, pe terenuri necultivate, pe marginea padurilor sau prin poieni.
Talpa gastei-Leonurus cardiaca este o planta erbacee perena, care are in sol un rizom lignificat, gros de 1-1,5 cm si scurt.
De pe rizom se formeaza numeroase radacini lungi de 20-30 cm si subtiri (1-2 mm), de culoaare bruna. Tulpinile care se formeaza in numar mare de pe rizom sunt viguroase, erecte, inalte de 0,5-1 (1,5) m, au 4 muchii, sunt goale in interior.
Frunzele sunt dispuse opus, palmat-lobate cu 3-5 lobi dintati (cele superioare au trei lobi), avand aspectul unei iabe de gasca.
Frunzele au o lungime de 6-12 cm si o latime de 4-10 cm, petiol lung si au peri aspri.
Florile sunt grupate, cate 10-20, in verticile false, foarte strans grupate la subsuoara frunzelor din partea superioara a tulpinii (ultimele 10-15 noduri).
Corola florilor are buzele evidente si este de culoare roza.
Fructele sunt nucule mici, cu perisori la varf si grupate cate patru la baza caliciului persistent. infloeste in perioada iunie - august.
Se recolteaza toata partea aeriana a plantei - Herba Leonuri. Produsul are miros slab iar gustul este amar.
A nu se confunda - Chaiturus marrubiastrum (coada matei), care creste pe locuri mai umede si are frunze eliptice.
Talpa gastei-Leonurus cardiaca se inmulteste prin seminte,prin producere de rasad in paharele de plastic sau prin transplantarea citorva plante recoltate din flora spontana (toamna).
Recoltare: Cantitatile mici se recolteaza cu secera iar pe suprafete mari se va utiliza coasa sau cositoarea mecanica.
Se recolteaza atunci cand incepe fructificarea (iunie - iulie), taind numai partea de tulpina nelignificata la cca 25-50 cm inaltime de la suprafata solului, iarba taiata cu coasa sau mecanic se curata de impuritati si se usuca, la umbra, in poduri sau soproane curate si bine aerate.
Temperatura aerului in uscatoare nu trebuie sa depaseasca 35-40°C.
Compozitie: Produsul contine alcaloizi (leonurocardina), substante glicozidice (hete- rozizi cardiotonici), cu actiune asemanatoare strofantidinei, glicozide amare, tanoizi, ulei volatil, saponozide, rezine, vitamine (A, C, E), acizi organici, substante minerale si altele.
Utilizare: Avand proprietati asemanatoare odoleanului (valerianei), dar de 3 ori mai puternice, este un sedativ puternic al sistemului nervos central si un hipotensiv cardiac.
Talpa gastei-Leonurus cardiaca se recomanda in tratamentul starilor depresive nervoase, pentru reglarea batailor inimii de origine nervoasa, in linistirea starilor de sufocatie in astm, in scaderea tensiunii arteriale (in hipertensiune) si in tulburari de menopauza.
Se foloseste sub forma de infuzie, care se prepara din trei linguri de produs maruntit la o cana de apa si din care se iau cate 3-5 linguri pe zi. Se poate utiliza si sub forma de tinctura care se prepara prin macerarea a 20 g planta maruntita, timp de 7-8 zile, in 100 ml alcool de 70° si din care se iau cate 20-40 picaturi de 2-3 ori pe zi
Talpa-gastei-Leonurus-cardiaca
plantele-primaverii-cele-mai-bune-medicamente-ale-inimii
Talpa gastei-Leonurus cardiaca - 20 sem - 4 lei
Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com
Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei
Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Sunt mulțumită de imaginile mari si amănunțite dar și de explicațiile bune.Multumim
RăspundețiȘtergere