Creţişoara-Alchemilla Vulgaris plantă erbacee din familia rozaceelor, cu flori mici verzi-gălbui.
Plantele sunt prezente în Europa şi Asia, pe soluri bogate în humus din zonele deluroase, pe podişuri înalte până în etajul montan şi alpin.
Sunt întâlnite în flora spontană din fâneţe, păşuni, livezi, crânguri, tufărişuri, margini de pădure, stâncării, coaste abrupte şi albii de torenţi montani.
Creţişoara-Alchemilla Vulgaris se poate cultiva ca orice plantă medicinală.
Cretisoara poate fi cultivata in gradini, in aer liber, pe langa tulpina pomilor fructiferi, in sol fertil ce are un continut bogat de nutrienti sau in sol argilos, insa mereu in locuri partial umbrite.
Inmultirea plantei se face prin seminte si divizarea tufei mature.
Planta creşte uşor în orice fel de sol, în locuri însorite sau parţial umbrite. Preferă solul acid, cu un bun drenaj, creşte bine pe soluri argiloase grele.
Se seamănă primăvara în spaţii reci, germinarea are loc în 3-4 săptămâni la 16 grade C, iar când plantulele pot fi manipulate se repică în vase şi se cresc în spaţii reci in primul an.
Plantarea afară se efectuează in al doilea an primăvara târziu sau la începtul verii.
Creţişoara face faţă bine condiţiilor de mediu din ţară, la secetă grea se cere suplimentarea cu apă, nu este bine să fie în calea vânturilor puternice şi a curenţilor tari de aer.
Fiind plantă perenă, iarna se protejează rădăcina cu frunze uscate,paie..
Farmecul acestei plante si calitatile sale au fost recompensate cu mai multe distinctii, printre care premiul Garden Merit al Royal Horticultural Society si planta anului in Germania.
Creţişoara-Alchemilla Vulgaris,este o plantă medicinală întânită pretutindeni în Europa, în zonele montane. Numită şi planta doamnelor, sau chiar iarba Maicii Domnului, cretisoara este, alaturi de codiţa şoricelului, un medicament minune pentru majoritatea afecţiunilor ginecologice, inclusiv sterilitate.
Alte denumiri populare: creţişoară, creţărel, făină de in, palaşcă, raturjir, umbrarul doamnei, mantia doamnei, planta doamnei, iarba Maicii Domnului
În scop medicinal, se recoltează partea aeriană înflorită.
Perioada optimă de recoltare este în zilele însorite, după prânz, când roua de pe frunze s-a evaporat. Planta se taie cu un cuţit, lăsând rădăcinile intacte în pământ. Nu se recoltează creţişoara prin smulgere. După recoltare, plantele se usucă pe hârtii albe în încăperi uscate şi aerisite. Se poate păstra vreme de doi ani, în pungi de hârtie sau în săculeţi de pânză.
Medicina populară recomandă creţişoara pentru toate afecţiunile ginecologice, dar şi pentru tratamentul afecţiunilor cavităţii bucale, pentru reumatism, scleroză.
„Unii autori menţionează utilitatea extractului de creţişoară în tratarea sterilităţii la femei.
Ceaiul de creţişoară este folosit în tratarea diareei, hemoroizilor, a metroragiilor şi dismenoreei. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă, se beau două căni pe zi.
Pentru gargară se prepară o infuzie din 3 linguriţe de plantă la o cană cu apă”, precizează fitoterapeutul Valeriu Nădăşan.
Pe scurt, despre efectele pe care le au preparatele din creţişoară: astringente, antidiareice, diuretice, antiinflamatoare, cicatrizante, antihemoragice
Alt preparat pe bază de creţişoară este pulberea obţinută prin măcinarea plantei uscate.
Pulberea se păstrează în recipiente ermetice, la adăpost de lumină, fiind recomandată în tratamentul afecţiunilor digestive.
„Se administrează câte o jumătate de linguriţă - o linguriţă rasă, de trei-patru ori pe zi, în cure cu o durată de pâna la trei luni. Pentru tratarea unor afecţiuni acute, cum ar fi infecţiile gastro-intestinale sau hemoragiile, se pot lua până la 6 linguriţe pe zi, dar pe o perioadă care sa nu depăşească 7 zile”, spune Ilie Tudor, autor al mai multor cărţi de fitoterapie.
La magazinele specializate se mai pot găsi glicerinatul de creţişoară şi tinctura de creţişoară, preparate cu un efect mai puternic decât infuzia.
Creţişoara în prevenirea cancerului de sân
„Femeile ar fi bine să facă măcar o dată pe an o cură, cu o durată de 2-3 luni, cu glicerinat de creţişoară, din care se administrează 90 de picături pe zi, în trei reprize”, spune Ilie Tudor.
Preparatele pe bază de creţişoară nu se folosesc doar în tratarea unor afecţiuni, ci şi în scop cosmetic.
Astfel, pentru fermitatea sânilor, specialistul recomandă femeilor care au născut să pună zilnic pe sâni comprese cu infuzie obţinută din 6 linguriţe de pulbere de cretisoara la o cană cu apă.
Compresa se înveleşte cu un plastic, iar deasupra se pune un material textil, ţinându-se minim 40 de minute.
Pentru un efect mai puternic, se face şi un tratament intern cu un amestec de pulberi, combinate în proportii egale, de creţişoară, seminţe de mărar şi rădăcină de lemn-dulce.
Se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, în cure de o lună.
ceaiul-de-cretisoara alchemilla-medicament-minune-pentru-femei
cretisoara-cultivare-conditii-ingrijire-recoltare
alchemilla-mollis-a-great-healer-and-toner
cretisoara-alchemilla-xanthochlora-detalii
cretisoara-o-planta-deosebita
Creţişoara-Alchemilla Vulgaris - 10 sem - 4 lei
Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com
Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei
Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
As vrea sa cumpăr seminte pt mai multe tipuri de plante, dar preturile sunt anormal de mari. Am cumparat anul trecut de la tine aprox 12 tipuri de seminte de plante si au iesit doar galbenelele și dovlecei. Un plic cu seminte in comert este 1.77. Si primesc sute de seminte, iar tu vinzi 10 seminte cu 4 lei. Si nu ai cum sa spui ca faci nu stiu ce eforturi sa aduni semințele sau ai nu stiu ce taxe. La ce calitate trimiți nu ai voie sa pui preturi asa mari. Ai cerut feedback de la clienti? Iti pasa de clientii tai?
RăspundețiȘtergere