joi
Gulie
Gulia este o leguma bienala cultivata in special pentru radacina sa si mai putin pentru frunze.
Gustul acesteia este dulceag, asemanator cu cel al miezului verzei, amandoua facand parte din familia Brassicaceae.
Culturile tarzii de gulie se produc prin semanarea directa in brazde la inceputul lunii mai, in timp ce culturile timpurii se seamana la inceputul lunii aprilie.
Semintele puse in conditii optime de temperatura germineaza intre 3-5 zile.
Se comporta bine in conditii de lumina suficienta si manifesta cerinta sporita fata de umiditate.
Se preteaza pe toate solurile destinate legumelor.
Temperatura optima in perioada de vegetatie este de 18-20 grade C.
In ceea ce priveste pamantul, gulia cere un sol bogat, usor umezit, racoros si bine afanat la care s-au aplicat ingrasaminte naturale.
Se sapa randurile la aproximativ 60 de centimetri distanta unul de celalat si se planteaza semintele de gulie. Daca este necesar, acopera aceste rasaduri cu un strat de frunze, paie uscate sau celofan special.
Daca insa vremea pare sa se incalzeasca, aceasta protectie nu mai este necesara.
Rasadurile de gulii timpurii ar trebui sa se fi dezvoltat de-a lungul a circa 45 de zile inainte de a fi plantate definitiv, in timp ce rasadurile de gulii tarzii ar trebui sa aiba o varsta de circa 35 de zile.
Rasadurile de gulii se planteaza la o distanta de circa 20 cm unele de altele in cazul culturilor timpurii, respectiv la o distanta de circa 40 cm, in cazul celor tarzii, pe randuri aflate la distante de cate 60 cm.
Guliile au nevoie de o cantitate moderata de apa.
In perioadele de seceta, tulpinile lor risca sa devina lemnoase, in timp ce in situatia unor precipitatii abundente sau a udarilor excesive, tulpinile se crapa si dezvolta boli fungice ori bacteriene.
Recoltarea gulioarelor incepe in luna mai iar a guliilor (din culturile tarzii), incepe in octombrie dupa bruma.
Gulia este excelenta in curele de slabire. 100 de grame de gulie contin doar 27 de calorii, o cantitate nesemnificativa de grasimi si colesterol.
Asadar, gulia contribuie la reducerea colesterolului rau din sange, favorizand sanatatea sistemului cardiocirculator.
Faptul ca are un continut scazut de colesterol o face sa fie excelenta si pentru sanatatea inimii.
Gulia contine nutrienti esentiali care ajuta la reglarea tensiunii arteriale fara a cauza vreun rau organismului. Consumati suc proaspat de gulie dupa ce va efectuati exercitiile cardio, iar efectul va fi unul revigorant.
Gulia contine o cantitate semnificativa de vitamine, in special vitamine din complexul B precum niacina, vitamina B6 (piridoxina), tiamina (B1), acid pantotenic (vitamina B5).
Aceste vitamine sunt esentiale pentru o buna functionare si activitate a sistemului nervos si circulator.
Gulia este insa bogata si in minerale.
Regasim in compozitia ei si minerale precum cupru, calciu, potasiu, mangan, fier si fosfor.
Potasiul continut de gulie este intr-o cantitate semnificativa si, alaturi de enzime, ajuta la o buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si a creierului.
Enzimele sunt cele care confera energie corpului, in timp ce potasiul ajuta la sinteza proteinelor si stimuleaza metabolismul glucidelor.
Potasiul continut de gulie este bun si pentru inima, reducand riscul aparitiei bolilor cardiace.
Gulia este indeosebi apreciata si pentru continutul sau ridicat de vitamina C, ea continand chiar mai multa vitamina C decat portocala.
Stim cu totii ca vitamina C este un puternic antioxidant, ce ajuta la mentinerea tineretii pielii, dar si la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor.
Totodata, vitamina C contribuie la intarirea sistemului imunitar, ajutand corpul sa lupte impotriva infectiilor si a bolilor. 100 g de gulie furnizeaza aproximativ 62 mg de vitamina C.
Gratie faptului ca este un aliment alcalin prin natura sa, gulia este recomandata si celor care se confrunta cu aciditatea, neutralizandu-i efectele.
Gulia ajuta si la echilibrarea nivelului de zahar din sange si de aceea este recomandata si persoanelor suferind de diabet sau hipoglicemie.
Atentie insa!
Daca stiti ca aveti probleme cu tiroida, evitati consumul de gulie in cantitati mari.
Aceasta leguma contine goitrogen ce pot determinarea umflarea glandei tiroide.
Dieta de slabire
Gulia are un continut caloric foarte mic, este bogata in nutrienti, fibre si apa, fiind ideala in regimurile de slabit. 100g de gulie cruda contin doar 25 de calorii.
Gulia este o sursa excelenta de vitamina C (o cana de gulie aduce un aport de 140% din doza zilnica recomandata de vitamina C) si potasiu.
Diabet zaharat
Printre proprietatile guliei se numara si cea de echilibrare a nivelului de glucoza din sange, gulia fiind o leguma benefica si pentru bolnavii de diabet.
Efect antitumoral
S-a constatat ca arsenicul din usturoi care se gaseste si in compozitia guliei, impiedica manifestarea unor gene responsabile de aparitia celulelor tumorale.
Cercetatorii au subliniat faptul ca alimentele bogate in arsenic, precum gulia, scad riscul de cancere ovariene, tiroidiene, de san si de prostata, cu pana la 20%.
De asemenea, gulia, ca si restul legumelor inrudite din familia cruciferelor, contine antioxidanti cu rol anticancerigen demonstrat in cazul cancerului de colon si prostata. Dintre acesti antioxidanti amintim izotiocianatii, sulforafan si indol-3-carbinol.
Afectiuni renale
Gulia are un efect benefic asupra rinichiului, datorita anumitor compusi organici care stimuleaza eliminarea renala a toxinelor si regleaza aciditatea urinara.
Un consum sporit de gulii este asociat cu scaderea riscului de cistite sau alte infectii ale aparatului urinar cu peste 20% la femei.
beneficiile-extraordinare-ale-consumului-de-gulie.
gulia-beneficii-vitamina-c
gulia - cultivare
gulia-cultivare
Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Gulie White - 100 sem - 2 lei
Gulie Purple - 100 sem - 2 lei
Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com
Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei
Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.