joi, 6 noiembrie 2014

Salvia sclarea-Serlai


Salvia sclarea-Serlai,Iarba Sfantului Ion,o plantă de origine mediteraneană, puţin răspîndită în flora spontană în sudul ţării, în locuri uscate, pietroase.
În cultură principalele exigenţe le are faţă de temperatură; răsărirea se face lent la temperaturi în jurul a 10° (12-14 zile), dar la 15-18° timpul de răsărire se reduce de cca. 3 ori.
Peste vară îi sunt favorabile tem­peraturi foarte ridicate.
Iernează bine, chiar în condiţii de ger,se musuroiesc,se acopera cu strat gros 25-35 cm de frunze/paie.
Are de asemenea cerinţe ridicate faţă de lumina directă, în condiţii de umbrire - chiar slabă (aşa cum se întîmplă în terenuri îmburuienate) - planta nu înfloreşte din primul an, pierzîndu-se deci un an de recoltă.
Rezistă la secetă, vegetînd bine şi în zone cu numai 400-500 mm precipitaţii anuale, de umiditate mai ridicată fiind nevoie numai la răsărire pînă la stadiul de rozetă.
Necesită soluri uşoare, profunde, permeabile, care se încălzesc uşor, bogate în calciu (de preferat cernozi­omuri luto-nisipoase); nu se va cultiva în nici un caz pe soluri grele, reci, cu apă stagnantă.
Salvia sclarea-Serlai planta erbacee bienala, uneori perena, cu tulpina inalta de 1,2 - 1,7 m, cu numerosi peri glandulari.
Frunzele sunt mari, opuse, lat-ovate, cu ambele fete puternic incretite si paroase.
Inflorescente lungi de 20-60 cm, ramificate, paniculiforme, cu bractei mari alb-verzui, florile cu corola mare de 2-2,5 cm, cu labiul superior roz-violaceu.
Salvia sclarea-Serlai este o specie exclusiv de cultura, recent introdusa si la noi in tara pentru scopurile industriei cosmetice si a parfumurilor.
Importanta prezinta inflorescentele, ce contin ulei volatil (0,10-0,30% in produsul proaspat) ce are ca si component acetatul de linalil, rezine si flavone.
Este o materie prima importanta pentru industria parfumurilor si produselor cosmetice, aromatizarea vinurilor, avand proprietatea de a fixa si intari mirosul altor uleiuri volatile sau arome de sinteza.
Salvia sclarea-Serlai este si o planta melifera.

Salvia sclarea-Serlai,Iarba Sfântului Ion este o plantă foarte plăcută, aromată, care are un efect calmant asupra sistemului nervos, fiind foarte utilă în caz de depresie, stres, insomnie şi stări marcante de tensiune nervoasă.
Pentru femei este de un semnificativ ajutor în perioada de instalare a menopauzei, datorită efectului de eliminare a iritabilităţii, palpitaţiilor, durerilor de cap şi transpiraţiilor nocturne ce survin atunci.
Salvia sclarea-Serlai este un relaxant muscular, fiind utilă pentru calmarea durerilor musculare şi a oboselii ce survine după eforturi fizice şi nervoase mari.
Ajută de asemenea la eliminarea tulburărilor digestive, mai ales a celor ce survin pe un fond de oboseală şi stres.
Este un tonic nervos, digestiv şi genital şi un bun decongestiv al sistemului respirator.
Se administrează aproximativ câte 1 gram de pudră fină de plantă, înmuiată cu puţină apă, sublingual, de 4 ori pe zi, preferabil cu jumătate de oră înainte de masă.

Salvia sclarea -Serlai-Iarba Sfantului Ion

ulei-esential-de-salvie-sclarea-in cosmetica

salvia sclarea-serlai-proprietati

Salvia sclarea-Iarba Sfantului Ion proprietati

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432

Salvia sclarea-Serlai  - 10 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.