duminică

Ardei iute Christmas Bell


Ardeii iuti Christmas Bell-Capsicum baccatum var. pendulum,sunt plante anuale excelente pentru a fi plantate atat vara in gradina cat si ca plante ornamentale in interiorul locuintelor.
Ardeiul iute Christmas Bell ,cunoscut si sub denumirile de Ubatuba Cambuci,Bishops Crown,Balloon, Pimenta Cambuci, Campane, Peri Peri, Nepali Bell, Aji Flor.
Ardeiul iute Christmas Bell are o forma neobisnuita,fructele atarna sub forma de clopotei,cu 3-4 aripioare evazate,de culoare verde iar la maturitate sunt rosiu aprins,
Ardeiul iute Christmas Bell creste peste 1 m, produce peste 40 de ardei,fructele sunt mediu iuti.
Maturarea - 70-90 zile de la germinare
Germinarea - 10 - 21 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 21(+) grade
Adancimea de plantare - 0.6 cm
Spatierea intre plante - 60 cm

Clasificarea-ardeilor-iuti

Ardeiul-iute-o-picanterie-sanatoasa

Picanterii_in_gradina__ardeii_iuti

ardei-iute-de-cayenne-cultivare

sapte-proprietati-medicinale-dovedite-ale-ardeiului-iute-cayenne

Ardei iute Christmas Bell - 5 sem - 4 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

miercuri

Tomate Rio Grande

Tomate Rio Grande
Planta este viguroasă,cu crestere determinata, cu înălţimea de 50 - 70 cm,
perioada de vegetaţie 115 - 125 zile.
Soi de mare productivitate, rezistenta la boli.
Tomate Rio Grande cu fructe de culoare rosu intens,forma ovoidala cu 3 - 4 loji seminale,
greutate cuprinsa intre 90-120gr,
Tomatele Rio Grande au gust dulce si aromat, pulpa groasa,foarte bun pentru conservare.
Rezistent la transport si pastrare .
Distanta de semanat: 80 cm intre randuri si 30-35 cm pe rand

Tehnologie-de-cultura-pentru-tomate

Tomatele cultivare

Tomate Rio Grande -  10 sem - 2 lei
Tomate Rio Grande -  50 sem - 7 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

marți

Sunatoare - Hypericum perforatum

Originara din Asia, Sunatoarea este o planta perena extrem de raspandita acum in intreaga lume si utilizata atat pentru infrumusetarea gradinilor, dar mai ales pentru proprietatile sale curative.
Sunatoarea, cunoscuta si sub numele de Hypericum perforatum, este o planta care se cultiva si dezvolta destul de usor, avand in vedere ca nu este foarte pretentioasa.
Desi nu ridica pretentii foarte mari in ceea ce priveste solul in care sa fie plantata, Sunatoarea se dezvolta cel mai bine intr-un pamant realizat din amestecul de nisip si argila. Solurile argiloase sunt benefice Sunatoarei, iar daca o vei cultiva intr-o zona in care pamantul retine foarte multa apa, este posibil sa se imbolnaveasca din cauza umiditatii in exces.
Pentru o dezvoltare optima, Sunatoarea are nevoie de multa lumina si soare.
Este adevarat ca te gandesti ca planta va fi afectata de canicula si de razele puternice ale soarelui, insa in mod cert va avea de suferit mai mult daca se va afla la umbra.
Daca nu este posibil sa ii oferi un spatiu insorit de dimineata pana seara, incarca sa ii oferi un loc in care soarele ajunge cel putin 2 – 3 ore zilnic.
Sunatoarea poate fi cultivata cu ajutorul semintelor, insa daca ai posibilitatea, poti lua cativa butasi de la plantele salbatice.
Semintele pot germina in aproximativ 3 luni, dar nici butasii nu sunt mai rapizi: acestia isi pot dezvolta radacina intr-un sezon intreg.
De asemenea, daca optezi pentru seminte, le poti cultiva inca din luna ianuarie si transplanta apoi in gradina in luna aprilie.
Atentie: semintele de Sunatoare vor germina mai repede daca le vei mentine in apa la temperatura camerei cu o noapte inainte de cultivare .
In luna iulie, taie varful plantei pentru a o stimula pe aceasta sa isi dezvolte ramurile laterale si vor avea un aspect mult mai frumos si mai sanatos.
Este recomandat ca aceasta taiere sa se faca dimineata pe racoare, dar nu inainte de a uda bine solul.
Sunatoarea are proprietati medicinale recunoscute in intreaga lume si, mai mult decat atat, americanii o numesc ( Prozac -ul natural) datorita puterii sale de calmare.
Pentru a te bucura si tu de beneficiile sale, taie cateva ramurele in fiecare an si ajuta-le sa se usuce, atarnandu-le cu capul in jos.
Mentine-le intr-un loc uscat si racoros cel putin o luna, dupa care poti incepe sa le utilizezi in tratarea unor afectiuni.
Sfat! Ai grija la zona in care plantezi Sunatoarea deoarece este o planta invaziva (la fel ca menta) si se va raspandi in intreaga gradina, acaparand restul florilor.

Ceaiul de sunatoare poate ajuta cu succes in ameliorarea starilor de anxietate, imbunatatind calitatea somnului. Consumand ceai de sunatoare veti observa rezultate exceptionale in tratarea starilor de depresie si de anxietate, starilor de nervozitate, insomniei, hepatitei acuta si cronica, colitei, dischineziei biliare, gastritei, ulcerului gastric si diareei.

In urma unor studii realizate de cercetatori germani s-a constatat ca ceaiul de sunatoare este mult mai eficient in tratarea starilor de depresie decat tratamentul medicamentos.

Ceaiul de sunatoare este folosit si in combaterea nevralgiei trigemenului cu conditia de a se consuma 2-3 cani de ceai pe zi, iar zona afectata sa fie unsa cu ulei de sunatoare. Fetitelor in crestere li se recomanda doua cesti de ceai de sunatoare pe zi, ceaiul de sunatoare fiind un adjuvant remarcabil in dezvoltarea organelor genitale si pentru reglarea ciclului menstrual.
Ceaiul de sunatoare se foloseste cu succes in combaterea tusei, racelii, crampelor gastrice, in boli de ficat, ca stimulent pentru purificarea sangelui. De asemenea, ceaiul de sunatoare impiedica degener¬area celulei hepatice, avand o actiune antibiotica si antidiareica.

Intern, datorita uleiului volatil, hipericinei si taninului, are actiunea antiseptica, astringenta si cicatrizant

Ceai de sunatoare - uz extern...mai multe detalii

Virtutile terapeutice ale plantei de Sunatoare...

Plante-de-gradina-Cum-sa-cresti-sunatoarea

Sunatoarea-cultivare-proprietati


Sunatoare - Hypericum perforatum - 50 sem - 2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Monarda didyma 'Panorama mix'

Monarda didyma 'Panorama mix'
Denumire populara: bergamot, menta decorativa, balsamul albinelor, menta indiana
Familia de plante: Lamiaceae.
Originar din America de Nord si Mexic,aceasta planta este ornamentala,aromata si medicinala,cu flori rosii, mov, albe sau roz,
Monarda didyma 'Panorama mix' poate fi folosita ca floare taiata parfumata ce rezista foarte mult proaspata.
Monarda didyma 'Panorama mix' este o planta perena, care creste pina la 80 cm,
este foarte rezistenta la seceta si ger, pina la - 34° C.,dar este sensibila la fainare care se poate trata cu pulverizare cu o solutie de 1 % de bicarbonat de sodiu.
Iarna se retrage complet in sol,inverzeste la inceput de aprilie,inflorind din iunie pina in septembrie.
Florile sunt hermafrodite si sunt polenizate de albine,fluturi,etc.,iar pentru o inflorire bogata continua ideal sa se rupa florile ofilite.
Monarda didyma 'Panorama mix' datorita parfumului puternic si placut asemanator portocalelor pe care o emana,sunt bogate in nectar si sunt foarte atractive pentru albine,fluturi,etc.
Planta prefera soluri nisipoase, mediu lutos, dar rezista cu bine si in soluri grele.
Nu este pretentioasa fata de PH-ul solului.
Monarda didyma 'Panorama mix' se inmulteste prin seminte,ori prin diviziunea tufei, fie primavara( in martie-aprilie), fie toamna (in septembrie-octombrie), pentru tufele care au minim 3-4 ani, diviziune foarte necesara, atat pentru rarirea plantei cat si  pentru a evita extindrea exagerata a acesteia (este o planta invaziva).
Se poate semana la interior in ghivece ,apoi transplanta in gradina dupa ultimul inghet,ori direct in gradina dupa ultimul inghet.
Semintele se planteaza la suprafata acoperite usor cu un strat de pamant,
germineaza intre 10-25 zile la temp.de 20 grade .
Poate sa creasca in semi-umbra sau in plin soare, daca are solul permanent umed,dar tinuta la umbra nu va inflori la fel de spectaculos ca  o planta tinuta la soare.
Are efecte medicinale benefice: frunzele si tulpinile de flori sunt antihelmintice, carminative, diuretice, expectorante, febrifug, antireumatic.
Ca infuzie este utilizat in tratamentul colicilor, este de asemenea folosit ca un diuretic pentru a trata afectiuni ale cailor urinare.
Frunzele pot fi recoltate inainte de inflorire, sau cu tulpini inflorite, si se pot folosi proaspete sau uscate.
Se pot planta in pamant de gradina obisnuit, atata timp, cat solul nu se usuca prea tare.
Se dezvolta bine in soluri argiloase grele.
Necesita un sol umed si o pozitie insorita.
Utilizati frunze proaspete tinere in salate de fructe si bauturi din fructe,pentru aromatizarea fripturilor.
Folositi cinci sau sase frunze mari proaspete sau 1 lingurita de frunze uscate, la 1 cana de apa in fierbere, pentru a face un ceai revigorant si relaxant.
Frunzele se folosesc si pentru a face baie de aburi facial.
Din frunzele zdrobite se poate face un insecticid,
iar planta uscata se foloseste in saculeti parfumati.

Monarda didyma 'Panorama mix' - 5 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Fasole urcatoare lata verde

Fasole urcatoare lata verde, fără aţe, destinat consumului în stare proaspătă, conservată sau congelată,pastaile raman multa vreme fragede.
Fasole urcatoare lata verde,cu boabe albe,are lungimea pastaii de 30 cm si latimea de 2,5 cm.
Înălţimea plantei 2 - 3m.
Perioada de vegetaţie: 65-70 zile.
Semanatul semintelor in interior ofera o rata de germinare mai rapida si mai sigura, in special pentru fasolea care se intinde.
La sfarsitul lunii aprilie semanati o singura samanta de fasole la 4 cm adancime, intr-un ghiveci de 7.5 cm, plin cu compost pentru utilizari multiple.
Udati-l bine, etichetati-l si plasati-l pe un pervaz insorit pentru a germina.
Rasadul va fi gata pentru fi plantat afara dupa aproximativ trei saptamani.
Inainte de plantare, puneti-l intr-un loc racoros timp de cateva zile, astfel incat sa se poata adapta conditiilor de afara.
Fasole urcatoare lata verde poate fi cultivata din seminte semanate direct in sol intre a doua jumatate a lunii mai si mijlocul lui iunie,cate 2-3 seminte la cuib,la o adancime de 3-4 cm.
Fasolea urcatoare lata verde se seamana in cuiburi la 80/50 cm,inainte de a rasari plantele trebuie facut suport pentru catarare.
Vara, cultura de fasole se praseste si se uda in caz de seceta.
Recoltarea pastailor incepe la 15-20 zile de la inflorire.
Culesul se repeta la cateva zile, pentru ca pastaile sa nu imbatraneasca pe planta si sa devina atoase.
Daca se intarzie recoltarea, plantele nu mai leaga alte pastai iar productia scade.
Temperatura este un factor important pentru fasole, semintele avand nevoie de o temperatura de 10-12o C pentru a germina, iar planta de 25-28o C pentru crestere. Deasemenea si lumina este un factor important, lipsa acesteia ducand la caderea florilor. Fata de apa, fasolea are pretentii moderate, necesitand mai multa apa in perioada de germinare si in perioada infloririi si formarii pastailor.
Solurile recomandate pentru cultura de fasole sunt cele luto-nisipoase, nisipo-lutoase, bine afanate si permeabile, cu un continut mediu in elemente fertilizante.
Pentru cultura tarzie, semanatul se face in perioada 10 iunie – 10 iulie, prin semanat direct. Recoltarea pastailor se face in prima decada a lunii septembrie.

Cultivarea-fasolei

Plantarea-rasadurilor-de-fasole-sfaturi.

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432


Fasole urcatoare lata verde - 12 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

vineri

Tomate OSU blue

Tomate OSU blue ,un tip de tomate cocktail într-o culoare originala,
negru-violet cu burta verde,iar cand se coc umerii sunt negru-violet si burta rosie.
Soi obținut de OSU (Oregon State University), Statele Unite ale Americii.
Tomate OSU blue conține în pielita ei un pigment negru-violet, de obicei, absent în tomatele rosii: antociani.
Fructele se vor colora negru-violet însă doar pe porțiunile în care le prinde soarele direct,de aceea este de preferat sa fie cultivata in asa fel ca sa o bata soarele direct cat mai uniform.
Din cazua reacției la lumină pigmenții de antocianină vor fi prezenți în coajă.
Initial aroma acestei rosii nu este excepțională,dar cand este bine coapta este foarte gustoasa si o aroma deosebita.
Tomate OSU blue este mediu timpurie (in functie de conditiile de mediu) –80-85 zile,crestere nedeterminata.
Tomate OSU blue are fructul rotund, cu coaja neteda, fara crapaturi, de aproximativ 90-120 gr.,cu miezul de culoare roșu închis,ciorchini de 3-6 fructe.

Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 35 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu in octombrie.
 

OSU-Blue-cultivare 

Tehnologie-de-cultura-pentru-tomate

Tomatele cultivare

Tomate OSU blue -  5 sem - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Tomate negre Nyagous

Tomate negre Nyagous, sunt un soi traditional,vechi (heirloom),
foarte gustos si aspectuos,de culoare rosu-brun.
Planta este mediu timpurie (in functie de conditiile de mediu) –80-85 zile,crestere nedeterminata.
Tomate negre Nyagous are fructul de dimensiunea unei mingi de tenis, cu coaja neteda, fara crapaturi, de aproximativ 90-120 gr.
Tomate negre Nyagous este o tomata foarte productiva,ciorchini de 3-6 fructe.
Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 35 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu, in octombrie.

Tehnologie-de-cultura-pentru-tomate

Tomatele cultivare


Tomate negre Nyagous -  5 sem - 2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

joi

Tomate White Princess

 
Tomate White Princess ,un soi extrem de productiv.
Tomatele White Princess are fructele carnoase cu putine seminte,
de culoare alb - galbui,dulci si aromate.
Greutate peste 500g.
Tomatele White Princess au crestere nedeterminata.
Maturarea -80-85 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 25 - 35 cm
Spatierea intre randuri - 40 - 50 cm

Tomate_cultivare

Tomate White Princess - 5 sem -2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

duminică

Mazare Kelvedon Wonder


Mazarea Kelvedon Wonder 
Soi timpuriu cu perioada de vegetatie 45-55 zile.
Inaltimea plantei 45-55 cm,cu pastai de 7-8 cm, cu 6-8 boabe.
Boabe mijlocii de culoare verde inchis,cu gust foarte bun.
Semanatul se face primavara devreme, imediat ce se poate lucra pamantul,
mazarea fiind o planta destul de rezistenta la frig.
Pamantul trebuie afanat, dar nu se ingrasa cu gunoi de grajd.
Semintele de mazare nu necesita vreun tratament, inainte de insamantare.
Sunt 2 modalitati de semanare: 
Direct in gradina, de preferinta intr-o zona insorita, in martie si aprilie.
Evitati semanarea in zonele in care solul este umed sau rece, sau in cele pe care ati aplicat balegar proaspat.
Puteti imbunatati solul folosind humus.
Pentru a grabi germinarea se pot tine semintele in apa calduta timp de 24 ore,ori 3-4 zile si vor aparea radacini cam de 1 cm,apoi se vor semana.
Astfel, recoltarea se va face cu o saptamana mai devreme.
Semanat la interior.
Incepand cu luna februarie-martie se pune o samanta in fiecare ghiveci,in care se foloseste compost.
Se acopera cu un strat de cel mult 3 cm, presand usor si stropit cu apa.
Ghivecele se tin la temperatura camerei, la lumina.
Daca cresc prea repede se muta intr-o camera mai racoroasa,cu o temperatura de 10-12 grade,se uda cat sa nu se usuce pamantul.
Ghivecele se tin la distana unul de celalalt,in asa fel incat frunzele sa nu se atinga.
Se muta afara incepand cu prima parte a lunii martie, dupa ce au fost aclimatizate lasandu-le vreme de 5 zile, afara, la umbra, cu o ora mai mult in fiecare zi.
Rasadurile se planteaza cand au 12-14 cm inaltime, la o distanta de 10 cm intre ele si 70 cm intre randuri.
Folositi doua tije pentru catarare, intre care intindeti un gard de sarma acestea urmand sa se agate de suportul creat.
Indicat gardul de sarma sa fie facut inainte de a semana.
In perioada secetoasa se uda mai mult si se curata de buruieni pentru o dezvoltare buna.
Mazarea se recolteaza atunci cand boabele sunt vizibile prin pastaie,cu atentie pentru a evita deteriorarea plantei.
Daca vrem sa obtinem pastai verzi in toamna, se poate semana in iunie.
Mazarea proprietati nutritive
• Bogata in fibre, vitamina A, B3, B6, C, K, folati, fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, proteine.
• Continutul de fibre o face utila in „curatarea” intestinelor. Contine beta-caroten si luteina, benefice pentru sanatatea ochilor.
• Eficienta in anemie, datorita fierului.
• Combate oboseala, contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Ajuta la protejarea sistemului osos, a inimii si a vaselor sanguine. 
Mai mult, mazarea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. 
Daca va simtiti obositi, o portie de mazare va va repune pe picioare, garantat, gratie nutrientilor care produc energie.
Trebuie stiut insa ca mazarea este total nerecomandata persoanelor care sufera de enterita sau de guta.

De la mazare se recolteaza pastaile, care contin boabele folosite ca atare sau conservate. Bogata in proteine, glucide, vitamine si saruri minerale, mai ales substante azotoase, este o leguma ieftina, usor de gatit si se prepara in multe feluri: supa, mancare, salate sau ca pateu, amestecata cu usturoi. 
Mazarea uscata este mai bogata in substante hranitoare decat cea proaspata.
Pentru preparare, mazarea uscata se tine cateva ore la inmuiat in apa rece, apoi se fierbe in apa fara sare, la foc domol; se sareaza la sfarsit. 
Mazarea verde se fierbe in apa clocotita cu sare, pe foc viu, in oala descoperita. 
Ca sa-si pastreze culoarea, se scurge imediat si se stropeste cu apa rece, pana se raceste. Mazarea congelata este preferata celei de la conserva, intrucat e mai aromata, isi pastreaza mai bine culoarea si proprietatile nutritive, are un continut mai mic de sodiu. 
Cea din conserve se scurge de zeama si se clateste bine cu apa rece. 
Cand leguma este foarte tanara, se poate consuma cu tot cu pastai.
 Mazarea-de-gradina-cultivare

Mazarea-sfaturi cultivare-intretinere

Ghid nutritie.mazare


Mazare Kelvedon Wonder - 100 sem - 2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

sâmbătă

Praz gigant Bulgarian

Prazul (Allium porum)este o planta erbacee, bienala,este inrudit cu ceapa, usturoiul, arpagicul, usturoiul rusesc, arpagicul chinezesc si leurda
Praz gigant Bulgarian este un soi semi-timpuriu,culoare verde foarte deschis și interior alb,tulpină de lungime 40 cm înălțime, de formă cilindrica și diametru de 5 cm.
Se cultiva prin rasad sau in ghivece, prin semanare , la sfarsitul lunii martie sau inceputul lui aprilie.
Are nevoie de cca. 120 de zile pentru a se maturiza.
In zonele nordice trebuie plantat primavara, devreme, pentru a putea fi recoltat la mijlocul verii (praz de vara).
In zonele sudice este sadit la sfarsitul verii pentru a fi recoltat la inceputul iernii (praz de iarna).
Prazul trebuie plantat la o distanta de cate 15 cm pe rand, distanta intre randuri fiind de 30 cm.
Daca alegi metoda prin semanare directa adancimea de plantare trebuie sa fie de circa 2 cm.
Dupa ce prazul a format 2-3 frunzulite, plantele trebuie rarite.
Firele scoase pot fi replantate sau folosite la gatit.
Prazul are nevoie de multa apa si lumina ca sa se dezvolte corespunzator.
Prazul se ingrijeste ca ceapa, prin prasile si ingrasare suplimentara (ca la ceapa).
Plantele se musuroiesc pentru a favoriza albirea si fragezirea bazei tulpinilor.
De altfel, partea cea mai valoroasa a plantei este baza alba a tulpinilor, astfle ca este de dorit ca aceasta sa fie cat mai lunga.
Desi temperatura ideala pentru vegetatie este de circa 20 C, prazul poate face fata cu brio temperaturilor scazute, minima tolerata fiind de aproximativ -7 C.
Pentru consum in timpul verii, recolteaza prazul la sfarsitul lunii iulie, iar pentru consum in timpul iernii il poti recolta toamna tarziu, in luna noiembrie.
Se poate pastra peste iarna in pivnite, prin ingroparea radacinilor si o parte din tulpina in nisip.

Proprietati medicinale

Prazul este bogat in vitaminele A, B, C PP, B, fier, calciu si magneziu.
Prazul este un tonic al sistemului nervos, laxativ, diuretic cu eliminare de acid uric, antiseptic, expectorant, emolient, antihelmitic.
Curata arterele de depuneri, distruge foarte multi germeni patogeni si ajuta la tulburarile digestive.
Fiind un bun diuretic si laxativ, prazul este recomandat pentru afectiunile renale si hepatice,
stimuleaza functionarea bilei si a stomacului,poate preveni cancerul,foarte bun in curele de slabire, pentru prevenirea celulitei.
Poate fi folosit si pentru uz extern, se aplica pe intepaturi sau muscaturi de insecte, frunza de praz fiind un bun cicatrizant si antiseptic in cazul ranilor sau plagilor.

Utilizari culinare
Prazul are o aroma mai fina si mai rafinata decat cea a cepei.
Frunzele de praz pot fi consumate ca atare in salate.
In general, este bine sa adaugi prazul la sfarsitul procesului de gatire, pentru a ca acesta sa nu-si piarda aroma.
Alege prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase, de peste 3-4 cm, au o textura fibroasa.


Prazul-proprietati-cultivare


Praz gigant Bulgarian - 50 sem -2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Fasole pitica fideluta







Fasolea - Phaseolus vulgaris - reprezinta o valoroasa cultura pentru legumicultori.
Exista doua mari varietati de fasole cultivata: fasolea cu crestere determinata (numita oloaga sau pitica) si fasolea cu crestere nedeterminata (urcatoare).
Ambele varietati se seamana la sfarsitul lunii aprilie.
De la fasole se pot consuma atât păstaia tânără, cât și bobul uscat.
Fasolea este o planta de zi scurta, dar foarte pretentioasa fata intensitatea luminii.
Are cerinte mari fata de umiditate, mai ales de la insamantare pana la rasarire si de la inflorire pana la formarea pastailor si semintelor.
Seceta reduce perioada infloririi si determina scaderea productiei.
Totodata, excesul de apa din sol provoaca aparitia putregaiurilor si a altor boli.
Fasolea se seamana atunci cand temperatura in sol la adancimea de 5 cm se mentine la 10-12 grade Celsius.
Aceasta perioada corespunde calendaristic sfarsitului lunii aprilie si inceputului de mai, in functie de an.
Fasolea pitica (oloaga) se seamana in randuri la 50 cm sau in cuiburi la 40/40 cm, cate 3-4 seminte la cuib.
Recoltarea pastailor incepe la 15-20 zile de la inflorire.
Culesul se repeta la cateva zile, pentru ca pastaile sa nu imbatraneasca pe planta si sa devina atoase.
Daca se intarzie recoltarea, plantele nu mai leaga alte pastai iar productia scade.
Fasolea pitica se poate semana si in iulie-august pentru productia de toamna.
Boabele au o mare valoare alimentară.
Ele constituie un aliment bogat în proteine (25 – 28%) și vitamine foarte nutritive și este foarte ieftin.
Tulpinile de fasole rămase după treierat (vrejurile), împreună cu păstăile, sunt, de asemenea, bogate în proteine și reprezintă un bun furaj mai ales pentru oi.
Se cultivă bine lângă morcovi, porumb, mazăre, ridichi şi rozmarin.
Nu e recomandat să fie cultivat lângă usturoi şi ceapă.
Vara, cultura de fasole se prășește și se udă, în caz de secetă.
Perioada critică pentru apă a fasolei începe cu înflorirea plantelor (aprox. 15 iunie) și se încheie la umplerea boabelor.
În acest interval se fac 1 – 3 udări, în funcție de precipitațiile căzute.
Fasolea este un substituent foarte bun al cărnii în dietele vegetariene, având o cantitate mare de proteine.
Se remarcă prin principiile nutritive din boabele uscate: protide, fosfor, potasiu, fier, calciu; vitaminele B,C, acid uric 45 mg la 100 g cu proprietăţi energetice, nutritive, reparatorii ale sistemului nervos. In fitoterapie se folosesc păstăile.
Conține și o cantitate mare de fibre, cu rol în menținerea unui tranzit intestinal normal, este hrănitoare și are un conținut caloric redus, plus indice glicemic foarte scăzut.
Fasolea pastai verde / galbena este o mâncare sățioasă și se poate fierbe scăzut sau doar opări.
Fasolea boabe poate fi consumată în mâncăruri, sub forma de pateu și în salate.
Fasolea pastai verde / galbena este folositoare persoanelor care suferă de diabet zaharat, ajută la scăderea colesterolului, ajută la formarea depozitelor de receptori ai insulinei.
Are proprietatea de a lupta împotriva cancerului, diminuează riscul unui atac de cord cu aproximativ 40%
Fibrele din fasole reduc apetitul pentru alimente grase și periculoase.
Efecte benefice: diuretic, scade zahărul din sânge, puternic depurativ, antiseptic renal, adjuvant în tratamentul diabetului etc.
Fasole pitica fideluta verde si galbena
Fasole cu păstaie rotundă,verde/galbena,fără aţe,de 15-17 cm lungime și cu un diametru de 8/9 mm,destinat consumului în stare proaspătă,conservată sau congelată.
Boabele sunt albe de formă ovoidală.
Înălţimea plantei 50 - 70cm.
Perioada de vegetaţie: 50 - 51 zile.
Pentru cultura de vara se seamana in aprilie,
pentru cultura de toamna se seamana in august.

Fasole-in-gradina.-cultivare

Cultivarea-fasolei-pentru-pastai

Fasole pitica fideluta verde - 50 sem - 2 lei
Fasole pitica fideluta verde - 300 sem - 10 lei


Fasole pitica fideluta galbena - 50 sem - 2 lei
Fasole pitica fideluta galbena - 300 sem - 10 lei



Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.