sâmbătă

Tomate Cherokee Purple


Tomate Cherokee Purple soi de tomate carnoase,de forma rotund-turtita,cu umeri verzi si o culoare caramizie,o textura densa,suculenta,un gust delicios dulce/acrisor.
Tomate Cherokee Purple ,o rosie biftec perfecta pentru feliere și adăugarea pe sandwich-uri, burgeri,sau pur și simplu mancata cu un pic de sare și piper.
Tomate Cherokee Purple soi nedeterminat, de mare productivitate, rezistenta la boli,cultivate in plin soare,fructele vor avea o culoare mai inchisa.
Greutate fruct 250-350 gr.
Maturarea - 80 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 35 - 45 cm
Spatierea intre randuri - 60 - 80 cm

Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 45 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu in octombrie.

Tomatele_cultivare

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis

Tomate Cherokee Purple - 5 sem - 3 lei
 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

joi

Varza Kale Russian




Varza Kale Russian White






Varza Kale Russian Red

Varza Kale Russian este originara din Siberia,o varietate foarte rezistenta si usor de cultivat,cu frunze avand forma frunzelor de stejar,creste pana la 60-70 cm.
Varza Kale Russian White o varietate cu frunze de culoare gri-verzi cu vene albe.
Varza Kale Russian Red o varietate cu frunze de culoare gri-verzi cu vene purpurii si o usoara tenta de purpuriu pe marginea frunzei,culoare se intensifica odata cu scaderea temperaturii.
Semintele se seamana cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet.
Pentru cultura de toamna se seamana la inceput de iulie.
Germinare in 3-10 zile
Se planteaza in plin soare.
Varza Kale Russian este matura in 50-60 zile.
Varza Kale Russian este buna cat este tanara ca o salata verde.
Mai multe detalii cultivare Russian Kale

Varza Kale (Brassica oleracea)
este o specie de varza foarte apeciata petru beneficiile sale asupra sanatatii.
Nu este o leguma foarte populara, in ciuda faptului ca are un gust bun,
dar a inceput sa castige din ce in ce mai multi adepti in randul vegetarienilor si al persoanelor care vor sa manance cat mai sanatos.
Varza Kale contine potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, vitamina K, vitamina B12 si vitamina A,
iar datorita continutului scazut de calorii este indicata in curele de slabire.
Varza Kale are o singura cerinta speciala: sa fie cultivata pe vreme racoroasa. 
Prin urmare, este o leguma ideala pentru a fi cultivata toamna sau primavara devreme.
Poti sadi semintele de Kale direct in solul din gradina sau poti sadi semintele in rasadnite,
iar dupa 4-6 saptamani faci transplantarea.
Se seamana pe randuri si se acopera cu pamant.
Plantele tinere si puternice se replanteaza.
Se planteaza dupa o cultura de fasole, mazare sau cartofi timpurii.
Varza are un gust foarte bun dupa prima roua pentru ca amidonul se transforma in zahar.
Indiferent de metoda pe care o alegi, este recomandat ca temperatura sa nu depaseasca 25-26 de grade Celsius.
Planta este rezistenta la temperaturile ce scad pana la -6 grade Celsius, dar nu le suporta pe cele ridicate.
Solul propice pentru varza Kale este cel bogat, bine drenat, cu un pH intre 5.5 si 6.8.
Este recomandat sa plantezi varza intr-o zona umbroasa, insa inainte de plantare este recomandat sa asterni un strat de compost pe sol.
Este indicat sa lasi 7 centimetri intre seminte, pentru ca plantele sa se poata dezvolta in voie.
Intre randuri este recomandat sa lasi o distanta de 45-60 de centimetri.
 In ceea ce priveste udarea, este recomandat sa uzi varza Kale din belsug.

In medicina chineza, varza creata (Kale) este folosita pentru a ajuta la usurarea congestiei pulmonare.

Se recomanda :
Sa consumi Kale pe cat de des posibil, deoarece este un aliment ideal.
Mananca-l atata timp cat o poti gasi în stare proaspata .
In unele zone, este disponibila pe tot parcursul anului, iar in altele, este o leguma sezoniera (toamna).
Perioada de vegetatie a verzei crete -Kale se extinde aproape pe tot parcursul anului, singura data cand aceasta este în afara sezonului este vara, cand o multime de alte verdeturi cu frunze sunt abundente.
A se gati in abur sau sote , sau adaugata la supe si tocanite.
Kale prezinta un mare avantaj atunci cand este amestecat in piureuri de fructe, sau stoarsa cu alte legume.
Mai multe detalii:
Cum-cultivi-varza-kale 

Detalii varza Kale 

Proprietati Kale 

Retete cu Varza Kale


Varza Kale Russian White - 20 sem - 3 lei- nu este in stoc

Varza Kale Russian Red   -  50 sem - 3 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

duminică

Spilcuta-Tanacetum parthenium

 Spilcuta-Tanacetum parthenium
Spilcuta-Tanacetum parthenium Aureum
Spilcuța (Tanacetum parthenium; sin. Chrysantheim parthenium (L.) Pers.Pyrethrum parthenium Sm.) este o plantă medicinală care poate fi găsită în multe grădini vechi și crescută uneori pentru ornament.
Planta crește ca un arbust de până la 50 cm înălțime, având frunzele cu aromă de citrice.
Florile seamănă cu margaretele. Se răspândește foarte repede, acoperind o zonă întinsă în câțiva ani.
Spilcuta sau floarea fetei (Tanacetum parthenium) este o planta perena aparținând familia Asteraceae raspandita în grădini și pe marginea drumurilor.
Numele popular in spatiu anglo-saxon este de feverfew si provine de la cuvantul latin febrifugia care ii indica proprietatea de a scadea febra.
Spilcuța (Tanacetum parthenium),cunoscută și ca iarba fetei sau iarba moale,este unul dintre cele mai vechi remedii naturale folosite atat pentru durerile si crampele menstruale, cat si pentru diversele tipuri de inflamatii.
Pe langa aceasta, spilcuta este un analgezic natural care combate eficient migrenele si durerile de cap cronice deoarece relaxeaza vasele de sange si imbunatateste circulatia sangelui catre creier.
Aceasta poate fi consumată ca atare, mestecând 1-2 frunze sau prin prepararea unui ceai.
Specia a fost cunoscuta sub numele de "aspirina medievala", dar si ca remediul secolului al XVIII-lea fiind folosita pentru a ameliora tulburarile asociate artritei, astmului, constipațiilor, dermatitelor, starilor febrile, durerilor de cap, stărilor inflamatorii și migrenei.

Pentru gradinaritul organic:
Spilcuta - iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium) -pesticidAcest pesticid este piretrum-ul natural – un insecticid ce poate fi extras din margareta colorata (Pirethrum Daisy – Tanaceum coccineum).
Aceasta planta este o planta companion obisnuita in gradinile organice.
De asemenea, se foloseste si planta cunoscuta sub numele de spilcuta, iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium) – cunoscuta atat pentru intrebuintarile medicale cat si pentru calitatile de repelent pentru insecte.
Atat margaretele colorate cat si spilcutele atrag deasemenea insecte folositoare, cum ar fi sirfidele, care se hranesc cu afide si cu alte insecte daunatoare.
Aveti nevoie de: 1 parte flori de margarete colorate, 2 parti flori de spilcute, ulei mineral sau kerosen, 2 picaturi de ulei de susan.
Preparare: Taiati marunt florile, acoperiti-le cu kerosen sau ulei mineral si lasati-le la macerat peste noapte intr-un loc intunecos.
Scurgeti lichidul, apoi diluati o parte de lichid in sase parti de apa si adaugati uleiul de susan, apoi spreiati. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).
leacuri-din-gradina-pentru-prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor

O planta companion a trandafirului este Spilcuta sau iarba fetei.
Aceasta planta perena este inrudita cu floarea-soarelui si face flori galbene, asemanatoare margaretelor. Planta infloreste din iulie pana in octombrie.
Florile au o aroma puternica, iar aceasta din urma este neplacuta pentru afide.
Pe langa rolul sau protector, spilcuta este si o planta frumoasa, care poate contribui in plan estetic, intr-un rasad cu trandafiri.
Spilcuta-Tanacetum parthenium se inmulteste prin seminte,ori prin butasi,despartirea tufei.
Semintele se pun la insamantat in martie-aprilie,despartirea tufei in martie-mai,butasirea ca la muscate,ori alte plante.
Mai multe detalii:
Spilcuta- cultivare-proprietati
plante-ideale-pentru-o-gradina-de-trandafir
spilcuta-lupta-cu-migrenele

Spilcuta-Tanacetum parthenium  - 25 sem - 2 lei


Spilcuta-Tanacetum parthenium Aureum - peren

Planta la ghiveci 9x9 - 12 lei /buc - Nu este in stoc

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

sâmbătă

Tataneasa







Tataneasa la mine in gradina
http://gradinasicamaramea.blogspot.ro/

Tătăneasa sau iarba lui Tatin (Symphytum officinale) este o plantă medicinală din familia Boraginaceae.
Tătăneasa este o plantă ierboasă, păroasă, înaltă de 100-120 cm.
Sub pământ are un rizom gros de pe care cresc rădăcini cărnoase-fusiforme.
Frunzele sunt lungi (maxim 25 cm), alterne,cu lățimea de 1-2 cm.
În partea inferioară a tulpinii frunzele sunt oval-lanceolate.
Florile sunt de culoare roșie-violacee, uneori roz-albă și sunt dispuse în cime unipare.
Corola este gamopetală, tubulos-campanulată și se termină cu 5 dințișori recurbați.
Tătăneasa înflorește în lunile mai-august.
Tătăneasa crește în locuri umede, prin lunci, la marginea apelor, uneori chiar pe lângă drumuri.
Este răspândită din câmpie până în zona montană.
Cultivare –din seminte se auto însămânţează ,ori din rizomi.
Tataneasa este o planta valoroasa in componenta gradinilor organice, deoarece creste viguroasa si poate servi sub diferite forme ca hrana altor plante.
Dupa ce sunt extrasi cu ajutorul radacinilor adanci, nutrienii din sol sunt depozitati in frunze.
De aceea plantele sunt folosite adesea in gradina ca strat protector sau ca ingrasamant pentru tomate sau alte tipuri de plante.
Maceratul din frunzele de tataneasca se foloseste si ca insecticid si ingrasamant lichid, pentru culturile de legume.
De obicei acest tip de ingrasamant verde este indicat pentru legumele iubitoare de potasiu, insa tataneasa ajuta gradina si prin adaugarea in sol a unor minerale precum azotul sau fosfatul.
Florile de tataneasa sunt de culoare rosie-violacee, uneori roz-alba, si infloresc in lunile mai-august.
Odata ce le veti introduce in gradina dumneavoastra, veti avea posiblitatea sa recoltati frunzele de mai multe ori pe parcursul sezonului de crestere, data fiind caracteristica lor de a se regenera cu rapiditate.
Va propunem in cele ce urmeaza o reteta simpla prin care sa obtineti ingrasamant pe baza de tataneasa pentru plante:
Se culege un brat de plante proaspete, se pun intr-o galeata, se aseaza peste ele o greutate si se acopera cu apa. Vasul se acopera si se lasa 4-5 sapatamani, pana ce tataneasa putrezeste. Apoi, se strecoara si din aceasta solutie se dilueaza 1/3 de cana in 4 litri de apa. Se stropesc frunzele sau se toarna in jurul plantelor din gradina.
Tataneasa__fertilizator_natural_pentru_gradina_ta

Ingrasamantul verde este un proces de crestere al unui material vegetal care va fi dat inapoi solului. Ingrasamantul verde este deseori plantat (semanat) in timpul toamnei si e lasat sa creasca cateva saptamani inainte de a incepe sezonul de plantare a legumelor de primavara.
Atunci cand este incorporat in sol, ingrasamantul verde ajuta la imbunatatirea calitatii generale a solului prin adaugare nutrientilor, necesari in perioada de crestere a legumelor.
Tataneasa-Symphytum officinale - este o planta excelenta ca ingrasamant verde. Este o planta perena cu radacini foarte adanci, si ajuta legumele prin adaugare in sol de azot, potasiu, fosfat şi multe alte minerale.
De obicei este indicat pentru legumele iubitoare de potasiu.
Tataneasca se foloseste si ca mulci. Frunzele bogate in minerale, se aseaza in strat gros pe rigole inainte de plantarea legumelor (cartofi).
Frunzele de tataneasca se mai folosesc la realizarea compostul. Imbogateste compostul cu cantitati importante de azot, potasiu si fosfat.
Maceratul din frunzele de tataneasca se foloseste si ca insecticid si ingrasamant lichid, pentru culturile de legume.
Dupa ce frunzele au stat la macerat in apa de ploaie timp de 4 saptamani, se obtine un macerat gros de culoare neagra. 1 litru macerat de tataneasca se dilueaza cu 15 litri de apa si se administreaza pe vegetatie.

gradina-de-langa-casa-tataneasca-ca-ingrasamant-verde-in-gradina-organica.
tataneasa-din-farmacia-gradinii.
plante-ajutatoare-pentru-gradina-mea
FertilizatoriNaturali.
leacuri-din-gradina-pentru-prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor
permaculture-plants-comfrey-tataneasa

În tratametele medicale de la tataneasa se foloseste rădăcina care are un continut ridicat de tanin, mucilagii, ulei volatil, inulină, acizi organici şi săruri minerale.
Se recoltează rădăcinile (Radix simphyte) și rizomul în martie-aprilie (câteodată în septembrie),se spală sub jet de apă rece, se porţionează, se pot despica în două si se pun la uscat la loc umbros.
După uscare se depozitează în pungi de hârtie.
Au gust amar fără miros.Conțin ulei volatil, mucilagii, alcaloizi, taninuri, alantoină, glicozide, substanțe minerale, acid litospermic (antigonadotrofic), zaharuri. Alantoina și mucilagiile au efecte cicatrizante în ulcerele gastroduodenale. Alantoina are efecte antitumorale.
Extern se utilizează sub formă de compresie (cataplasmă).
În stare proaspătă se utilizează în ulcerul varicos, hematoame, flebite, varice deschise, arsuri, hemoroizi, plăgi.
Pulberea, infuzia, decoctul (2-3%) se folosesc în gută.
Are efecte hemostatice, antidiareice, antiinflamatoare, astrigente, antidizenterice, expectorante și emoliente. Se folosește des în ceaiuri împreună cu cimbrul, podbalul și amăreala.
În doze mari este periculoasă (alcaloizii pe care-i conține duc la paralizie), chiar cancerigenă.
Tataneasa utilizari pentru diferite afectiuni: - hemoroizi
- ulceraţii
- astm, bronşită, tuse
- ulcer gastric
- gingivite
Plante-Medicinale/Tataneasa

Rachiul si alifia de tataneasa se numara si azi printre leacurile de baza din farmacia gospodariilor taranesti. Leacuri stravechi, mostenite din generatie in generatie, erau folosite cu mult succes in ulcere si cancere ale pielii, reumatism, psoriazis, luxatii, lovituri si fracturi.
Retetele pe care le prezentam pot fi preparate acasa, usor, in laboratorul bucatariei
Mai multe detalii -elixiruri-din-ierburi-si-flori-tataneasa

TATANEASA_Symphytum_officinale

Tataneasa - planta la ghiveci  - 10 lei 

Fotografiile sunt luate de pe net,orientative,cum va fi planta matura.
Plantele sunt la ghiveci ,sunt plante tinere.
Dupa achizitionarea plantelor se planteaza in gradina.
Se uda si fertilizeaza regulat in functie de planta.

Cum cumpar...

vineri

Salvia



Salvia officinalis

Salvia culinara este o planta erbacee perena cu frunze gri si aspect lanos care adauga prospetime mancarurilor. Spinii florilor purpurii sau albastre apar la mijlocul verii.
Numele latinesc: Salvia officinalis
Numele popular: Salvia comuna, salvia de gradina
Expunere la soare: In general, prefera soarele. Are nevoie de niste umbra in zonele mai inalte.
Marimea la maturitate: Inaltime: 30-60 cm, Latime: 30-60 cm
Perioada de inflorire/Zile pana la recoltare: Infloreste in mijlocul verii. Ar putea inflori in primul an depinzand de marime si loc.
Permiteti plantei sa creasca nerecoltata pentru primul an.
Frunzele pot fi recoltate oricand desi sunt considerate cele mai bune fie inainte, fie imediat dupa inflorire. 
Varietati salvie:  
Salvia officinalis obisnuita este excelenta pentru a fi folosita ca si condiment si nu este pretentioasa in gradina.
Pentru varietate si atractivitate, incercati una dintre urmatoarele:
Salvia officinalis cv. Tricolor nu este atat de mare precum S. Officinalis dar, culorile verde, alb si roz/purpuriu fac din acest soi atat o iarba ornamentala cat si una culinara.
Salvia officinalis cv. Purpurescens are frunze tinere de un purpuriu adanc care cand se maturizeaza au culoarea rosu de Burgundia.
Salvia officinalis cv. Aurea este o planta compacta, cu frunze galbene si moi si cu flori purpurii.  
Utilizarile salviei
Frunzele de salvie sunt un condiment popular pentru fripturi. Ele pot fi folosite atat proaspete cat si uscate. Din salvie se face de asemenea un ceai bun. Frunzele si ramurile sunt adesea folosite in obiecte de artizanat precum ghirlandele.
Salvia: cultivare si intretinere
Plantele de salvie pot fi inmultite prin seminte, butasi de radacina si transplatare.
Semintele de salvie trebuie sa fie sadite cat timp sunt proaspete.
Semintele nu se pastreaza bine si, chiar daca sunt proaspete nu sunt toate viabile si nu se prind prea repede. Butasii de radacini pot fi propagati prin stratificare. (Apasand in jos radacinile laterale, astfel incat sa fie in contact cu solul).
Salvia prefera un loc cald, cu sol umed, desi nu tolereaza caldura extrema.
Nu este pretentioasa in privinta tipului de sol, cu exceptia faptului ca acesta trebuie sa fi bine drenat. Toaletarea dupa inflorire o va pastra atractiva, impiedicand-o sa devina prea lemnoasa ori prea raspandita. Fertilizati in fiecare primavara.
Salvia se simte foarte bine cand creste in ghivece.
Daca vreti sa cultivati salvie in interior, va trebui sa-i dati lumina puternica si directa.
Putini daunatori ii creeaza probleme, cel mai mare rau este provocat apa in exces, lumina insuficienta si lipsa de toaletare.
Salvia devine o tufa lemnoasa, care trebuie inlocuita la fiecare 3-4 ani.
Recoltarea si toaletarea frecventa ajuta plantele sa se revigoreze.
Cand planta este in floarea varstei, este un adaos atractiv atat la gradinile cu ierburi cat si la bordurile ornamentale.
Varietatile purpurie, aurie si tricolora se potrivesc in special ca si plante de margine.
Recoltati putin in primul an, doar atata cat aveti momentan nevoie.
Frunzele pot fi uscate si depozitate pentru o utilizare viitoare.
Salvia este o planta sanitar in gradina.

Preparatele din salvie, precum pulberea, tinctura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care recomanda planta in terapia diabetului.
Salvia ajuta si la curatarea sangelui si poate sa previna boala Alzheimer.

De asemenea, s-au constatat rezultate deosebit de bune in tratamentul cu salvie in cazul starilor de nervozitate, a oboselii mintale, a migrenelor si asteniei, a surmenajului si chiar a depresiilor.
Salvia si-a dovedit eficienta si in bolile reumatismale, cardiovasculare, guta si circulatie defectuoasa a sangelui.

Mai multe detalii :  
Salvia-proprietati

Plante-aromatice/salvia-crestere-si-ingrijire

Salvia-planta-care-salveaza-viata 

Cultivare Salvia

Proprietati medicinale -Salvia

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432

Salvia officinalis - 10 sem - 2 lei

Salvia officinalis- planta la ghiveci - 12 lei - nu este in stoc

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

Nepeta cataria-Catusnica


Nepeta cataria-Catusnica
Nepeta cataria-Catusnica
Denumiri populare: menta mâței, cătuța mică, smeită
Nepeta este o plantă perena, meliferă,medicinala,condiment si decorativa pentru o perioada foarte lunga ,
din iulie pana in octombrie,cu flori marunte roz-albastre,aparținând familiei labiatelor.
Tulpina este înaltă, putând atinge un metru, și are 4 muchii.
Frunzele sunt de culoare verde-cenușiu și zimțate spre vârful tulpinii.
Florile sunt roz,albe sau albastre, cu miros plăcut de lamâiță și mentă.
Nepeta cataria-Catusnica își are originea în Europa și este cultivată și în Asia și SUA.
Nepeta cataria-Catusnica in scop medicinal, se folosește partea aeriană a plantei, recoltată în lunile iunie-septembrie.
Compoziţie chimică: acizi triterpenici, ulei volatil, bioflavonoide, fitohormoni.
Nepeta cataria-Catusnica este o plantă utilizată pentru a trata migrenele, dismenoreea, arsurile, bolile de piele şi hemoragiile. Este de asemenea eficientă şi pentru dureri dentare, gingivale sau infecţii oculare.
Nepeta cataria-Catusnica ajută totodată la stimularea digestiei şi a salivaţiei.
Ajută la tratarea diareei și în stările febrile.
Întrebuințări
Intern
Infuzie:
Suc proaspăt: Se consumă pentru a trata dismenoreea, migrenele, stările de agitație și stres.
Tinctură:Se lasă 20 g de plantă uscată în 100 ml de alcool medicinal, timp de 15 zile. Se filtrează.Se consumă 2-4 ml, de 3 ori pe zi, pentru tratarea febrei, tusei convulsive, gripei, flatulenței.

Extern
Comprese:Se prepară din planta zdrobită și se pun pe zona afectată. Indicate în arsuri, hemoragii și boli de piele.
Spălături: Cu o infuzie de cățușnică dintr-o linguriță de plantă la cană, se fac spălături pentru a trata alergiile și infecțiile oculare, cât și durerile gingivale sau dentare.

Nepeta cataria-Catusnica este companion cu :
collardul, dovleacul, dovlecelul, varza, sfecla ,
non-companion cu:
Rosiile, ardeii, vinetele, cartofii
- nepeta inhiba crestera rosiilor, ardeilor, vinetelor, cartofilor, petuniei, reginei noptii, tutunul
- nepeta indeparteaza gandacii Chrysomelidae, afidele, gandacul japonez (Popillia japonica), gandacii de dovleci, furnicile si gandacii Curculionidae
- nepeta respinge fluturii de varza
- nepeta indeparteaza soarecii

Nepeta-cataria cultivare

Catusnica-tinctura-suc-utilizari-prezentare

PlanteCompanionI

Nepeta cataria-Catusnica - 25 sem - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Shiso green


Shiso green-Perilla frutescens var. crispa
Alte denumiri:Green Perilla AkaShiso, Beefsteak plant, Chinese Basil,Wild sesame
Shiso green este o planta traditionala japoneza cu frunze mari,pețiolate,opuse una alteia, ovale și zimțate, cu marginile ondulate, franjurate, de culoare verde și acoperite cu puf,foarte parfumate.
Shiso green de obicei crește ca un tufiș,pentru a avea frunze bogate se rup varfurile .
Shiso green este folosit ca orice verdeata,condiment in bucatarie,cultura de acoperire,mulci pentru alte culturi.
Shiso green se poate cultiva tot anul intr-o jardiniera pe un pervaz,
sau in gradina in februarie-aprilie,iulie-octombrie.
Shiso green se inmulteste prin seminte,poate deveni invaziv.
Germinarea - 7 - 14 zile
E gata pentru a fi recoltata în aproximativ 60 la 70 de zile.
Temperatura optima a solului pentru germinare 18 - 21 grade
Adancimea de plantare - 0.6 cm
Transplantati in containere individuale cand plantele au cel putin 2 perechi de frunze.
Cand ating 10 - 12 cm inaltime, se planteaza la o distanta de 30 cm cu radacinile la 1.25 cm sub sol.
Există două tipuri de shiso :
Shiso verde ( ao-jiso/Ôba ) : Cele mai utilizate pe scară largă în Japonia, ambele părți ale frunzelor sunt de culoare verde si este usor mai picant decat varietatea rosie.
Shiso roșu ( aka -Jiso )Se gaseste pe piata din iunie-iulie .Mai degrabă , este folosit ca un colorant roșu pentru fabricarea umeboshi ( prune murate și uscate ) sau binecuvântat - shoga ( roșu ghimbir vinegared ) și cu cel al mono - Tsuke ( saramură vegetal ) .
Shiso green este ușor de cultivat,îi place locuri insorite si semi-umbra.
In Japonia ,frunzele sunt consumate crude sau uscate .
De la Shiso green totul este comestibil, muguri , frunze , flori și fructe.
Condimentul Shiso este o alternativa sanatoasa la sarea de masa, adaugand o multime de minerale alimentelor, odata cu gustul sarat.
Shiso green este folosit in special în feluri de mâncare japoneze, cum ar fi sushi și umeboshi.
Gustul este greu de definit, un amestec de menta,scorțișoară,anason sau lemn dulce,dar cu o componentă astringent marcat.
La fel ca la alte plante din aceeași familie,caracteristicile olfactive sunt destul de variabile și depind în afară de factori genetici ,de sol și climă . 
Shiso green a fost folosit de secole in medicina orientala ca un antiasthmatic, antibacterian, antimicrobian, antipiretic, antiseptic, antispastic, antitusiv, carminativ, expectorant emolient, pectoral, aperitiv şi tonic.
Shiso este un antiseptic natural și poate preveni intoxicații alimentare atunci cand este consumata cu elemente, cum ar fi pește crud.
Shiso lucrează împotriva inflamației, astfel încât acesta a fost adesea folosit în artrita reumatoida, intoxicații alimentare,in tratamentul pentru afecțiuni respiratorii și este deja utilizat pentru anumite afectiuni ale pielii, inclusiv febra fanului, eczeme și alte alergii.




Shiso green - 15 sem - 3 lei 


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Morcov Lunar White







Morcovul Lunar White este un soi foarte vechi,comestibil si furajer,cu radacini albe lungi si crocante,are un gust dulce,atat in stare proaspata cat si dupa gatire.
Morcovii Lunar White sunt foarte buni ca baby morcov daca se culeg timpuriu.
Morcovii Lunar White cresc usor,60 zile pana la maturitate,foarte bun pentru depozitare.
Temperatura de germinare 10-20 grade
Germineaza in 15-25 zile
Ca sa se evite inverzirea morcovului la cotor este bine ca tot timpul sa fie acoperit cu pamant.

Morcovul este una dintre cele mai importante legume din dieta omului si este cunoscut inca de pe vremea vechilor greci si romani, insa in Europa au aparut abia in Evul Mediu. Leguma cu cel mai mare continut de beta-caroten, morcovul este consumat cu placere atat de catre adulti, cat si de catre copii din toata lumea.
Cu toate ca in general morcovii sunt asociati cu culoarea portocalie, morcovii nu au avut de la inceput aceasta culoare.
Speciile originale de morcov erau albi, galbeni, rosii, mov si chiar negri.
Morcovul este o radacina vegetala, de culoare portocalie.
Exista numeroase specii de morcov, de diverse marimi, forme si culori.
Morcovi sunt o sursa extraordinara de caroten, care este transformat in vitamina A. Morcovii mai contin si cantitati importante de vitamina B1, B2, C, D, si E.
Aceste vitamine reduc radicalii liberi din organism si hranesc pielea.
Morcovii sunt bogati si in potasiu, magneziu, vitamina B6 , acid folic.
Morcovii sunt excelenti si pentru reducerea colesterolului. In morcov se gasesc si mici cantitati de carbohidrati, uleiuri esentiale , fier, cupru, fosfor si sulf.
Toate aceste componente fac din morcov una dintre cele mai nutritive si sanatoase legume. Se credea ca morcovii au proprietati de vindecare, sedative si diuretice.
Sucul de morcov este consumat cu succes pentru crestrea imunitatii organismului, in lupta cu raceala si gripa .
Combinatia de vitamine A si C din morcovi este benefica si pentru vedere.

Atat radacina cat si frunzele,florile si semintele morcovului au valoare terapeutica.

Putin cunoscute ca aliment, frunzele de morcovi pot fi consumate sub forma simpla, prin adaugarea la salata verde sau la salta de varza.
Taiate fin pot fi amestecate cu o legatura de frunze de patrunjel si dupa gust cu putina menta, zeama de lamiae si in sezon, cu rosii taiate marunt

Frunzele de morcov au rol detoxifiant pentru organism, de regenerare si cicatrizare. Decoctul din frunze proaspete poate fi folosit pentru gargarisme pentru afte, stomatite sau pentru bai locale. Infuzia din frunze – doua lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita, acoperite pentru 10 minute – este utila mai ales pentru afectiunile digestive sau extern la afectiunile pielii.
Cataplasme cu frunze proaspete de morcovi , taiate marunt si pisate pana devin o pasta se folosesc in ulceratiile gambei, furuncule, abcese, impetigo.
Frunzele de morcov pot constitui un amestestec potrivit impreuna cu patrunjelul, telina sau mararul in supe, ciorbe, alte feluri de mancare gatita, paste, etc.

Personal,acum eu cultiv morcov in special ca sa am frunze ,sunt mult mai aromate decat patrunjelul,proaspete ,ori uscate ,sunt grozave in orice se gateste,este mult pana se trece de bariera obiceiurilor proaste ,aceea de a arunca la gunoi,animale,tot ceea ce este mai bun in gradina.
Cand raresc morcovii ,ceea ce rezulta le folosesc tocate marunt in salate,mancare.
Cand au crescut frunzele ,le tai cu foarfeca,las decat frunzulitele mici,le sortez care sunt sanatoase si le pun la uscat,de preferat in zilele foarte calduroase,atunci se usuca imediat si raman verzi si o aroma foarte placuta.
Frunzele uscate se pastreaza in recipiente bine inchise,
sunt grozave in mixul de legume uscate
Legume-si-mirodenii-uscate-la-soare.

Legumefericite-Frunzele de morcov

Ierburiuitate-frunzele-de-morcov

Cultivarea-morcovului

Gradina-mirela-un-pinocchio-exotic

Morcovul-origini

Formula-As-medicina-naturii-morcovul-proprietati

Morcov Lunar White- 50 sem - 4 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

joi

Roinita-Melissa officinalis

Cele trei tufe de Roinita,aprilie 2014

Roinița (Melissa officinalis L.) este o plantă perenă .
Roinița este meliferă, aromatică și are proprietăți curative
Rizomul roinitei este scurt, tulpinile patrate si ramuroase, de 30-60 cm inaltime.
Frunzele sunt in forma de inima, dantelate, de culoare verde-inchisa si cu o aroma de lamaie, mai ales cand sunt frecate cu degetele.
Gustul frunzelor este de asemenea asemanator cu cel al lamaii.
Florile sunt albe sau galbene si apar sub frunze; traiesc din iunie pana in octombrie.
Planta moare iarna, dar radacina este perena.
Roinita creste liber in orice sol si se inmulteste prin seminte, divizarea si taierea radacinilor.
Ea trebuie plantata nu mai tarziu de luna octombrie, astfel ca mladitele sa apara inainte de a da frigul.
Radacinile pot fi divizate in bucati mai mici, cu trei sau patru muguri fiecare, si plantate la distante de 60 cm una de alta.
Nu are nevoie de altceva decat sa fie curatata de buruieni, sa se taie toamna tulpinile deteriorate si sa se sape pamantul din jur.
Frunzele de roinita (sau iarba stupilor, cum mai este denumita) sunt folosite drept condiment.
Frunzele de roinita se consuma si proaspete, si uscate.
Cand sunt proaspete aroma si gustul lor sunt mai puternice.
Frunzele de roinita proaspete se pastreaza la rece cateva zile; uscate, se depoziteaza la adapost de lumina, umezeala si aer si rezista cateva luni.

Roinita este folosita mai mult in medicina decat in bucatarie. Are totusi valoarea sa ca mirodenie datorita gustului proaspat, de lamaie, care o face un substitut perfect pentru lemongrass (cand este proaspata) si pentru dafinul american (cand este uscata).
In Europa centrala este folosita uneori la aromatizarea bauturilor dulci. Frunzele de roinita sunt un element decorativ si aromat pentru multe feluri principale si salate. Se potrivesc cel mai bine cu peste, carne de pui si salate. Se prepara si un pesto ce foloseste frunze de roinita in loc de cele de busuioc.
Roinita merge foarte bine si cu fructele, mai ales cu mere. De asemenea, poate aromatiza perfect oteturile

Efecte excelente în tratarea migrenelor şi insomniei
Menţine tinereţea celulelor din organism
Indicatii: stari de oboseala, agitatie nervoasa, boala Alzheimer, tulburari de memorie, tulburari neuro-vegetative pe fond psihic, depresie, anorexie psihica, hipertiroidie, reumatism articular, oprin chiar procesele degenerative la nivelul articulatiilor

Mai multe detalii:
Detalii Roinita

Detalii -Roinita-Melissa-officinalis


Roinita-Melissa officinalis - 10 sem - 2 lei

Roinita-Melissa officinalis - peren -planta la ghiveci - 10 lei


Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.