vineri

Untisor-Ficaria Verna









Untisor-Ficaria Verna face parte din fam. Ranunculaceae,este o plantă perenă, comună prin păduri, livezi, grădini,se mai nu­meşte şi salata mielului, iarba rândunelului, băşi­cuţa porcului, salată sălbatică, untişorul vacii, candeluţă etc.
Untisor-Ficaria Verna apare imediat dupa trecerea iernii,are frunzele lucioase, cărnoase, rotun­de sau triunghiulare,cu flori galbene care apar din martie până în mai.
Untisor-Ficaria Verna creşte bine la umbra copacilor, în zonele mai umede.
Untisor-Ficaria Verna se inmulteste prin seminte,ori stoloni.
Untisor-Ficaria Verna este considerata o plantă medicinală datorită conținutului în săruri minerale, are o concentrație mare de vitamina C, vitamina K, A, complexul de vitamine B, fibre, acid ficaric, ulei volatil, proteine și glucide planta este indicată pentru proprietățile ei anestezice și antiinflamatoare.
Untisor-Ficaria Verna ajuta la combaterea asteniei de primavară,la eliminarea toxinelor din organism; curăță sângele și ficatul; combat anemia; osteoporoza; apară organismul de viruși și infecții.
Curele cu frunze de untișor, ameliorează circulația venoasă, fiind un ajutor real în tratamentului varicelor, a hemoroizilor și a bolilor de piele.
Consumul de frunze de untișor poate duce la scăderea riscului de cataractă și acidul floic pe care îl conține ne ajută să ne menținem creierul sănatos.
Datorită conținutului de potasiu și fibre alimentare untișorul ajută la reducerea nivelului colesterolului în sânge și la reglarea tensiunii arteriale.

ierburiuitate.wordpress.com/2013/04/04/untisor


Untisor-Ficaria Verna  - planta la ghiveci 9x9 - 10 lei 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 18 - 35 lei in functie de greutate/val.ramburs

Topinambur-Helianthus tuberosus









Topinambur-Helianthus tuberosus, este o planta erbacee perena din familia Asteraceae, cunoscuta si sub numele de: mar de pamant, cartofi porcesti, napi porcesti, picioci, trufe, pere iernatice.
Topinambur-Helianthus tuterosus, are o tulpina de 1,5 - 3 m, frunze aspre, paroase, florile seamana cu cele de floarea-soarelui.

Topinambur-Helianthus tuberosus se inmulteste doar prin tuberculi,
plantarea se face toamna tarziu sau in martie-aprilie, la o distanta de 40 - 50 cm intre plante si o adancime de maxim 10-15 cm ,
distanta intre randuri de circa70-80 cm,in cuib se pun 1- 2 tuberculi.
Topinambur-Helianthus tuberosus nu este pretentios fata de sol,usor de cultivat,rezistent la seceta,prefera o zona insorita,dar si semiumbra.
Eu am cultivat topinamburii intr-o ladita de legume mai inalta,din 4-5 buc au iesit 2 kg de tuberculi de diferite marimi.

Topinambur-Helianthus tuberosus se cultivata ca leguma pentru tuberculii sai ce contine proteine, dar deloc grasimi si, poate surprinzator, este lipsit de amidon, ceea ce il face recomandat persoanelor cu diabet. Este bogat in potasiu, fier, fibre, fosfor, cupru,vitamina B3) si vitamina B1.

Topinambur-Helianthus tuberosus are o cantitate mare de inulina,
un carbohidrat bogat in fructoza, care ii confera un gust dulce placut.
Topinambur-Helianthus tuberosus cu cat este mai mult timp depozitat cu atat gustul va fi mai dulce, datorita unor procese chimice care descompune inulina in fructoza - acest lucru este important in procesul de utilizare a napului-porcesc, caci organismul uman nu are abilitatea de-a procesa inulina.
De aceea este de preferat sa gatim cu napii tinuti o vreme la camara, ca ei sa treaca prin acel procesc natural de transformare. In caz contrar, napii abia scosi din pamant si consumati pot cauza dureri de stomac si flatulenta.
Topinambur-Helianthus tuberosus au fost folositi in moduri similare cartofului - au aceeasi consistenta si textura, dar un gust mai dulce. Datorita carbohidratilor au tendinta de-a deveni prea moi la fierbere, dar isi pastreaza textura cand sunt preparati la abur.
Topinambur-Helianthus tuberosus sunt excelenti copti, gratinati, sub forma chipsuri,supe creme,pot fi ingredient principal intr-o salata de cruditati impreuna cu morcov, telina, radacina de patrunjel (sau alte legume, dupa gustul fiecaruia), ceapa, se adauga putin maioneza sau un dresing preferat si obtineti o salata hranitoare.
Topinambur-Helianthus tuberosus este cea mai bogata sursa de inulina din natura. Inulina este o polizaharida naturala unica, cu 95% fructoza. Acest carbohidrat se mai gaseste si in radacinile de cicoare, papadie si alte plante, dar in cantitati mai mici.
Inulina are actiune benefica de la nivelul stomacului pana la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe in sange. Leaga o mare cantitate de substante care nu sunt necesare organismului, ajutind astfel la eliminarea metalelor grele, a radionuclizilor, a colesterolului, a acizilor grasi, a diferitilor compusi chimici toxici.
Inulina stimuleaza capacitatea de contractare a peretilor intestinali, ceea ce accelereaza curatarea organismului de toxine si reziduuri.Regleaza secretia de insulina, previne si trateaza diabetul.Cercetarile au aratat ca administrarea de topinambur duce la o scaderea glicemiei, dar si la o stabilizarea acesteia, atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care deja sufera de diabet de tip II.

/ierburiuitate.wordpress.com/tag/topinambur

horticultorul.ro/legume/topinamburul

revista-ferma.ro/articole/horticultura/topinamburul-in-cultura

iseoverde.ro/topinamburul-helianthus-tuberosus-l-mere-de-pamant-cultivare-sfaturi-utile-inmultire/


Topinambur-Helianthus tuberosus- bulbi 5 buc - 5 lei

marți

Drobusor-Isatis Tinctoria









Drobusor-Isatis Tinctoria este o planta ierboasa din familia Brassicaceae,
originara din sud-estul Europei și din Asia de Vest.
Drobusor-Isatis Tinctoria este o planta bienală cu o inaltime de 50-150cm, frunzele albastre-verzi au o formă de lance,cu flori galbene, actinomorfe, hermafrodie, cu patru petale,cu diametru de 3-6 mm,
fructul este o silicula variat colorata.
Drobusor-Isatis Tinctoria creste in zonele pietroase inierbate in zona de deal. 
Din motive de conservare a speciei nu se colecteaza radacinile, care au o compozitie asemanatoare frunzelor. 
Se utilizeaza, frunzele in primavara, radacinile si semintele in toamna.
Pentru valorificarea fitoterapeutica a plantei, se recolteaza frunzele la inceputul infloritului, in iunie si in iulie. 
Fitoterapia foloseste tinctura obtinuta din frunzele proaspete.
In mai multe regiuni din nordul Chinei, radacinile sunt recoltate toamna si se pun la uscat. Radacina uscata este transformat in granule care se dizolva in apa fierbinte sub forma de ceai, foarte popular in China.
Pana la sfarsitul anului 1600, cand indigoul a fost adus in Europa din "Orientul Indepartat", a fost singura sursa de colorant albastru din Europa.
In regiunile din jurul Marii Mediterane a fost folosita ca vopsea indigo pentru a picta gardurile, usile si ferestrele, deoarece culoarea albastru indigo respinge insectele.
Madicina traditionala folosea frunzele proaspete, consumate ca atare, ca remediu antiscorbutic, si ca adjuvant in tratamentul icterului si al edemului. 
Prin fermentarea frunzelor de drobusor se obtine pigmentul albastru, care se foloseste la vopsit.
In compozitia drobusorului intra un glicozid numit glucobrasicina, cu proprietati anticancerigene. 
Teste clinice, din Anglia, au demonstrat efectele deosebit de favorabile, ale extractelor de Isatis tinctoria, la pacientele cu cancer la san. 
Se recomanda utilizarea extractelor de drobusor, preventiv impotriva cancerului, mai ales de catre femeile cu risc ereditar pentru cancerul la san. 
Planta mai prezinta proprietati imunitare, antibacteriene si antivirale. 
S-a demonstrat în laboratur actiunea antibiotica asupra unor germeni ca: streptococul hemolitic, Bacillus subtilis, Bacillus typhi, Bacillus paratyphi, Esterichia coli, Shigella dysenteriae,Shigella flexneri , Salmonella enteritidis.
Incepand cu anul 1994, in orasul Lectoure din Franta s-a realizat o vopsitorie traditionala, unde se foloseste extractul de Isatis tinctoria pentru a vopsii in nuante de albastru textilele. Colorantul obtinut se numeste albastru Lectoure, cunoscut sub numele de "albastru pastel" sau "woad albastru".
Festivalul "Albastru de aur", celebreaza albastru pastel la Château de Loubens Midi-Pirinei. Conceptul festivalului este acela de a reproduce o imagine vie a economiei, culturii de drobusor, bogatia regiunii franceze Lauragais, in Evul Mediu tarziu
Drobusor-Isatis Tinctoria se inmulteste prin seminte cultivate la interior martie-aprilie,ori direct in gradina cand vremea este calda.
Drobusor-Isatis Tinctoria îi place un sol alcalin,puteți adăuga var la sol cu ​​câteva săptămâni înainte de transplantare. 
Azotul poate ajuta la producerea unui colorant albastru mai profund,fertilizați în mod regulat.
Drobusor-Isatis Tinctoria este o bienală cu o rozetă de frunze mari de culoare verde în primul an, urmată de vârfuri de flori galbene în al doilea an. 
Drobusor-Isatis Tinctoria  poate deveni invaziva ,asa ca se poate controla prin taierea tijelor florale.
agriculturae.ro/alimentatie-sanatoasa-drobusorul-planta-medicinala-cultivata-din-antichitate

gladyspaulus.co.uk/natural-dyes-my-first-woad-vat

seagreenandsapphire.wordpress.com/tag/isatis-tinctoria

Drobusor-Isatis Tinctoria - 50 sem - 4 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.