marți

Napi White






Napii (brassica rapa var.rapa),Soi: White
aceste adevărate miracole ale naturii, sunt un leac modest şi prea puţin folosit, 
care vindecă însă un număr foarte mare de boli.
Ţăranii au observat că napii ajută mult şi în creşterea animalelor.
Vacile care îi mănâncă, dau mai mult lapte.
Găinile şi gâştele se ouă mai bine dacă în amestecul pentru hrană se adaugă napi tocaţi, care pot înlocui parţial raţia zilnică de cereale.
Şi porcii cresc spectaculos, dacă o parte din hrana concentrată este înlocuită cu silozul din tulpinile napilor, mai hrănitor decât cel din porumb.
Napul a fost cea mai răspîndită legumă și principalul aliment pe masa de iarnă a europenilor și a rușilor timp de secole întregi.
Napul este o rudă apropiată cu varza şi provine din Siberia.
Există multe varietăţi a napului, care diferă după formă, culoare şi dimensiunile rădăcinilor.
Napul preferă regiunile reci.
Se cultiva ușor, nu este ”mofturos” față de sol și crește în 2 luni.
Astfel, într-un sezon puteţi obţine 2 – 3 recolte.
În alimentație se folosesc atît rădăcinile (crude sau fierte) cît şi frunzele verzi ale plantei.
Rădăcinile mai mici de nap sunt mai fine si mai gustoase decât cele mari.
Napii sunt plante anuale sau bienale, cultivate pentru rădăcinile tuberizate şi pentru seminţele oleaginoase.
Radacina este rotunda de culoare alba cu guler mov.
Semintele rasar la o temperatura de +2 – +5 ºC,
dar temperatura ideala este de 18 ºC, cand plantele rasar dupa numai trei zile
Se seamana primavara in martie-mai sau toamna august-septembrie.
Semanarea se face la o adancime 1,5-2 cm cu udare si mulcire ulterioare.
Dupa rasarire, plantele vor fi pudrate cu cenusa, sistematic, pentru prevenirea atacului bolilor provocate de diferite ciuperci dar si impotriva daunatorilor.
La fel de utila este si stropirea cu "apa de cenusa" (1kg cenusa, oparita cu 8 l de apa, se tine 2 zile, apoi se strecoara, se adauga apa pana la 10 l, si o lingura de sapun lichid sau 40 gr. sapun de casa ras si dizolvat in prealabil).
Mai sunt variantele de stropire cu infuzii din foi de brusture/lipan (foi de brusture/lipan tocate, 1/3 de galeata, se adauga apa, si se tin la caldura trei zile), foi de ceapa ( doua maini bune de foi de ceapa, oparite cu 3 literi de apa, fierte 15 minute, racite, strecurate si diluate 1:2),
sau pudrarea cu pulbere din ace de conifere (ace de conifere uscate, rasnite cu mixerul, sau date prin masina de tocat) impotriva mustii verzei (Chortophila brassicae) dar si a putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea)

Ingrijirea propriu-zisa consta in: prasire, afanarea pamantului printre randuri, o data la 2 saptamani, rarirea/repicarea plantutelor, udare sistematica, hranire cu ingrasaminte organice, mulcire.
Napul este o cultura iubitoare de apa, dar nu de apa baltita.
Udarea sistematica va asigura formarea unor tuberculi sanatosi, dulci si plini de savoare,
in schimb, lipsa apei duce la formarea unor tuberculi lemnosi si iuti, la o imbatranire precoce a plantei.
Recolta se poate culege in 6-12 saptamani de la semnare, in functie de soi
Napii au nevoie de sol afanat ,solul greu sau argilos deformeaza radacinile.
Distanta intre plante aprox.30-40 cm

Napul_ideal_in_curele_de_slabire,proprietati ,retete.

Avantajele pe care le aduc napii sanatatii organismului nostru sunt urmatoarele:
- deoarece contine multa vitamina C, este un antioxidant puternic ce previne simptomele de astm, diverse forme de cancer si diminueaza probleme ale pielii si tulburarile oculare;
-in plus, vitamina C si alti antioxidanti ajuta la combaterea radicalilor liberi si aparitia reactiilor distructive de oxidare ;
- diminueaza riscul de obezitate, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, cancer de stomac, pancreas, vezica urinara si boli pulmonare;
- fiind foarte bogati in calciu, fosfor, acid folic si magneziu, napii sunt esentiali pentru toate etapele dezvoltarii corpului uman;...
mai multe:  

Napi White   -  50 sem - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.