vineri, 1 martie 2013

Ghintura-Gentiana lutea

Gentiana lutea este plantă ocrotită ca monument al naturii şi nu se recoltează din flora spontană, fiind introdusă în cultură, celelalte două specii putîndu-se însă recolta limitat.
Speciile G. lutea şi G. punctata au ecologie asemănătoare, fiind plante de lumină directă, cantonate pe pante însorite (expoziţie sudică şi sud-estică), rezistente însă la temperaturile foarte scăzute din timpul iernii.
Are cerinţe destul de ridicate faţă de umiditatea solului.
Creşte bine pe soluri bogate în calciu.
Dacă în stare spontană se întîlneşte şi pe soluri pietroase, sărace (unde însă creşterile sînt foarte lente), în cultură - pentru o dezvoltare rapidă a sistemului radicular - se va cultiva pe soluri adînci, bogate în humus şi calcar, bine îngrăşate, umede şi afinate, cu apa freatică nu prea aproape de suprafaţă.

Gentiana lutea
 Este un arbust cu radacina grea, pana la 6 Kg, ramificata si foarte deasa.
Tulpina este inalta de 15-120 cm, simpla, dreapta, cu frunze opuse, eliptice, lungi pana la 30 cm si late de 15 cm.
Gentiana lutea are florile colorate in galben-auriu, dispuse cate 8-10 la „subsuoara” marilor bractee. Radacinile plantei sunt foarte amare, continand tanini, substante care, de fapt, se gasesc in toate componentele plantei.   
Este considerata planta medicinala cu proprietati digestive si febrifuge, foarte raspandita si foosita din acest motiv pe toata perioada Evului Mediu.
Radacinile erau adaugate ca aromantizanti la apa de gentiana si la prepararea altor licori..
Gentiana lutea, la fel ca toate celelalte specii de gentiana, era considerata in zonele montane un adevarat panaceu, din moment ce in fiecare casa se gasea o sticla cu otet obtinut din macerarea plantei, utilizat apoi ca dezinfectant universal.
Vechii locuitori ai muntilor aveau obiceiul de a mesteca zilnic o bucatica de radacina de gentiana, deoarece traditia spunea ca ajuta la prelungirea vietii sanatoase.
Gentiana lutea tinde sa devina o planta infestanta in pajistile montane si pentru faptul ca este ocolita de vite, de capre, de oi.
Gustul sau amar este foarte puternic, ajutand la prepararea substantelor necesare in tratarea problemelor digestive.

Ghintura cultivare,proprietati

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432

Ghintura-Gentiana lutea- 10 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.