sâmbătă

Soc-Sambucus Nigra L.






 Socul meu din gradina

Soc-Sambacus nigra - arbust
Planta la ghiveci 12x9
Socul-Sambucus Nigra L.creste in toata tara prin maracinisuri, pe malul raurilor, pe langa garduri.
Este un arbust de 4-5 m inaltime, cu tulpina neregulat ramificata, coaja de culoare cenusiu- galbuie.
Lujerii vigurosi cu maduva moale alba si spongioasa.
Mugurii sunt opusi, ovoidali, ascutiti, mari.
Frunzele sunt ovale – eliptice de 4-12 cm,paroase cu miros greu.
Sunt potrivite tunderile de intinerire pe perioada de iarna octombrie-februarie,dar nu cand este ger.
Tunderi in martie
Pentru tunderi drastice este potrivit in martie, daca tufele au devenit prea mari.
Socul este viguros asa ca poate fi tuns scurt fara probleme.
Pentru crengile mai groase folositi un fierastrau.
Toate crengile se scurteaza pana la 50 cm de sol.
Atunci cand tundeti e important sa nu taiati si punctul de ramificare al tulpinii principale, pentru ca astfel cresterile ulterioare vor produce o tufa deasa si frumoasa.
Inmultirea socului se poate face prin semintele proaspete ce se ingroapa in pamant, toamna, imediat dupa recoltare, cu fruct cu tot; prin lastari ori prin butasi de tulpini tinere, despartiti la sfarsitul verii sau prin butasi de tuplina, luati la sfarsitul toamnei.
Specie cultivata cu interes comercial, ornamental pentru parcuri si gradini, control asupra eroziuni solului.
Recoltare: florile (Flores Sambuci) se culeg in mai-iunie; in zonele montane chiar si in iulie.
Se taie intreaga inflorescenta cu un cutitas sau foarfece, chiar inainte de a se deschide toate florile, neaparat pe timp frumos si uscat.
Ele se pun imediat sa se usuce, la soare, cu inflorescentele in sus, acoperite cu hartie, pentru a se usca cat mai repede; in caz contrar, ele se inegresc si se mucegaiesc foarte repede.
De regula, se indeparteaza cat mai mult din codite, cu ajutorul unei furculite, deoarece au un iz neplacut.
Se pastreaza in cutii de carton sau ladite captusite cu hartie.
La fel se procedeaza si cu fructele, cand acestea sunt de culoare neagra. Fructele se recolteaza in septembrie-octombrie.
Din 5-7 kg flori sau din 3-4 kg fructe, se obtine 1 kg produs uscat. Scoarta interioara sau a doua scoarta (liberal, numit si mazga) este folosita fie proaspata, fie uscata si se obtine prin decojirea celei externe.
Ea se recolteaza inainte de inflorire si se va usca in strat subtire si in locuri bine aerisite
Anumiti compusi antioxidanti (antociani), gasiti in boabele de soc au proprietati antivirale foarte eficiente, precum si proprietati de prevenire a cancerului.
Antocianinele ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol si stimuleaza sistemul imunitar.
Ceaiul de soc negru are proprietati diuretice si emoliente, fiind recomandat in pneumonie, bronsita, tuse uscata, afectiuni renale, reumatism, poliartrita, constipatii, guta, afectiuni oculare, dureri de urechi, sinuzita, conjunctivita, nefrita, pleurezie, catar bronhial, astm, faringita, insuficienta cardiaca.
De asemenea, combate si obezitatea.
Ceaiul de coaja de soc este folosit in tratamentul bolilor de inima si a reumatismului.
Un litru de vin de soc se obtine din 200-250 g scoarta uscata si macinata.
Se lasa la macerat 3-4 zile, se bea apoi 150-200 g de trei ori pe zi ca diuretic si pentru bolile de inima.
Florile de soc contin: ulei eteric, cianura de oxigen, vitamina A, B, C, E, acizi organici si substante tanante.
Florile albe, placut mirositoare, apar in mai-iunie dupa infrunzire.
Fructele sunt drupe sferice, negre cu 3-5 sanburi turtiti.
Fructele de soc negru contin: acid acetic, acid citric, ascorbic, tartric, valerianic, glucoza, zaharoza, pectina, tirazina, saruri de potasiu.
Fructele socului sunt un bun colorant natural pentru produse alimentare.
Frunzele pot fi frecate pe piele ca o alifie impotriva insectelor.
Butași de soc sunt bune pentru activarea o grămadă de compost.

Intrebuintari culinare
Nu cred ca este casa in care sa nu se fi savurat renumita socata facuta din florile de soc.
Tot ele se folosesc pentru a obtine bauturi tonice si ceaiuri aromate.
Florile de soc pot fi adaugate in compoturi de fructe, in dulceturi si gemuri; ele potenteaza aroma agriselor sau a rubarbei.
Fructificand drojdia din florile de soc se poate obtine o sampanie foarte fina si aromata. Glazurand inflorescentele de soc (florile) cu un aluat subtire ca de clatite, pe care apoi le prajim putin si le pudram cu zahar, vom avea un desert - medicament, rafinat si sanatos.
Tot din flori de soc putem obtine o crema aromata si parfumata, folosind lapte fiert, zahar, un praf de sare, flori de soc si zeamil sau amidon.
Mugurii florali conservati in otet cu sare dau un surogat de capere. In vinificatie, daca mustului, inainte de fermentatie, i se adauga cateva inflorescente de soc, acesta va capata o aroma de otonel.
In Franta, viticultorii pastreaza in conditii bune strugurii punand in ladite un rand de struguri si un rand de flori de soc uscate.
La fel de cunoscut este si siropul, marmelada, si dulceata facuta din fructele de soc, bine coapte.
Din fructele negre de soc se poate face suc, gem, jeleu, peltea, dar si un excelent vin rosu, lichior, tuica, otet, pana chiar si supa.
Fructele bine coapte pot fi folosite la placinte, prajituri, impreuna cu alte fructe.
Ele sunt un bun colorant alimentar si se pot pastra prin congelare.
Mai multe detalii:
socul-detalii-proprietati-retete
Pentru a curata usor fructele de tulpini se taie ciorchinele,se pun in pungi in congelator pentru 1-2 zile ,apoi se scot si practic fructele se desprind de la sine.

cultura-de-soc-negru

planta-de-soc-negru-sambucus-nigra

socul-elderberry-time-making-cough-syrup-and-tincture

Dulceata pere si fructe de soc

Reteta vin din fructe de soc

Cum sa faci tinctura de soc


Soc-Sambacus nigra -Planta la ghiveci - 23 lei
 

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 20 - 40 lei in functie de greutate/val.ramburs

luni

Ridichi albe de vara Tepusa de Bacau



Ridichi albe de vara Tepusa de Bacau ,un soi cu perioada de vegetatie de 65-70 zile, recomandat pentru cultura de vară, toamnă.
 Ridichia alba de vara Tepusa de Bacau are forma conic-alungita,pulpa este alba, fina si crocanta cu gust placut, usor picant.
Greutate rădăcină: 180 - 200g.
Se insamanteaza direct in gradina in aprilie-mai,germineaza in 4-6 zile la temperaturi de 15-20 gradeC,la temperaturi mai scazute perioada de germinare variaza intre 20-30 zile.
Distanta intre plante 20x10.
Ridichia alba de vara prefera o zona insorita,un sol fertil,afanat bine drenat,trebuie udata bine,lipsa apei duce la radacini lemnificate.
Temperaturile mari determina aparitia tijelor florale si afecteaza calitatea radacinilor,devin spongioase.
Ridichea alba se poate cultiva si in containare,ghivece adanci.
Ridichia alba de vara este bogata in vitamina C si B, vitamine raspunzatoare pentru efectele sale sedative si antiinflamatoare, o sursa excelenta de potasiu, calciu, cupru, sulf, fosfor si fibre, avand in schimb putine calorii si fiind practic lipsite de grasimi si colesterol.
De asemenea, facand parte din familia cruciferelor, ridichea se bucura de un continut bogat de antioxidanti, fiind cunoscuta si intrebuintata de secole pentru proprietatile sale sedative si de eliminare a toxinelor din sange.
Frunzele de ridiche alba japoneza contin de 6 ori mai multe vitamina C decat radacina de ridiche, fiind o sursa excelenta de calciu.
Ridichia alba de vara se poate conserva prin uscare,se taie fasii lungi si se usuca la soare .
Ridichia alba de vara uscata este mai puternica si mai eficienta decat ridichia proaspata.

ridichea-alba-de-vara-cultivare

sucul-de-ridiche-alba-japoneza-daikon-7-proprietati-miraculoase

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore



Ridichi albe de vara Tepusa de Bacau - 50 sem - 2 lei 

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

duminică

Radicchio rosie Di Treviso


Radicchio rosie Di Treviso este o varietate semitimpurie,planta erecta,de marime medie avand frunze lungi, de culoare rosie alternand cu nervuri de culoare alba, crocante si fragede.

Radicchio rosie Di Treviso produce fructe dulci, carnoase, mari, de culoare verde inchis ce se schimba in rosu la maturitatea de recoltare
Este buna in salate,dar si coapta ori sotata 
Radicchio rosie Di Treviso este o leguma usor de cultivat si te poti bucura de ea aproape tot anul.
Radicchio se insamanteaza in rasadnite in aprilie,mai,ori direct in gradina din iulie-august.
Toamna, radicchio se planteaza cu 8-10 saptamani inainte de primul inghet,distanta 40x20.
Prima recolta se poate face dupa 110 de zile de la insamantare,se recolteaza din octombrie pana in februarie.
Plantele trebuie udate constant, pentru a creste mari.
Pentru o recolta bogata si sanatoasa, adauga compost inainte de insamantare, apoi refa rezerva de compost la jumatatea perioadei de maturizare.
Plantele companion pentru radicchio sunt zarzavaturile.
Evita sa plantezi radicchio langa fasole sau mazare, intrucat se incurca reciproc.
Daca nu ai gradina de legume, este bine sa stii ca radiccio poate fi cultivat foarte bine si in ghiveci.
Alege un ghiveci incapator si insamanteaza pamantul.
Dupa ce apar primele frunze, este indicat sa raresti legumele, pentru ca acestea sa nu se sufoce.

cicoarea-de-gradina-cultivare


cicoarea-rosie-radicchio-8-beneficii-pentru-sanatate

 Radicchio rosie Di Treviso - 0,01 gr - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Radicchio Pan di Zucchero


 Radicchio Pan di zucchero i se mai spune Cicoare Paine de zahar,este o varietate foarte gustoasa. Radicchio Pan di zucchero seamana cu o varza chinezeasca cilindrica de circa 30-40 cm, iar frunzele au o culoare verde alburie.
Gustul este amarui spre dulce.
Este buna in salate,dar si coapta ori sotata
Radicchio Pan di zucchero, este o leguma usor de cultivat si te poti bucura de ea aproape tot anul.
Radicchio se insamanteaza in rasadnite in aprilie,mai,ori direct in gradina din iulie-august.
Toamna, radicchio se planteaza cu 8-10 saptamani inainte de primul inghet,distanta 40x20.
Prima recolta se poate face dupa 80 de zile de la insamantare,se recolteaza din octombrie pana in februarie.
Plantele trebuie udate constant, pentru a creste mari.
Pentru o recolta bogata si sanatoasa, adauga compost inainte de insamantare, apoi refa rezerva de compost la jumatatea perioadei de maturizare.
Plantele companion pentru radicchio sunt zarzavaturile.
Evita sa plantezi radicchio langa fasole sau mazare, intrucat se incurca reciproc.
Daca nu ai gradina de legume, este bine sa stii ca radiccio poate fi cultivat foarte bine si in ghiveci.
Alege un ghiveci incapator si insamanteaza pamantul.
Dupa ce apar primele frunze, este indicat sa raresti legumele, pentru ca acestea sa nu se sufoce.

cicoarea-de-gradina-cultivare

 Radicchio Pan di Zucchero - 0,01 gr - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

vineri

Oxalis triangularis











Oxalis triangularis este o planta cu un colorit senzational, care se potriveste in orice casa.
Oxalis triangularis este o planta anuala sau perena, foarte raspandita in tari precum Brazilia, Africa de Sud sau Mexic. Este cunoscut si ca "Trifoiul fals", din cauza modului in care sunt asezate frunzele.
Oxalis triangularis o planta care seamana cu trifoiul insa este total diferita de acesta.
Foliajul este purpuriu inchis, iar florile sunt marunte si au o culoare lila senzationala.
Nu este o planta foarte pretentioasa, dar are nevoie de ingrijire atenta pentru a se dezvolta armonios.
Oxalis triangularis este o planta de apartament iubitoare de lumina, astfel ca o poti amplasa aproape de fereastra. Pe cat de mult iubeste lumina, pe atat de mult uraste temperaturile caniculare.
O temperatura potrivita pentru oxalis triungularis este de 15 grade Celsius, dar gradele mai pot creste pana la 22.
In cazul in care temperaturile din camera sunt mai mari de 27 de grade Celsius, oxalis triungularis capata un aspect obosit si da semne ca incepe sa se ofileasca.
Solul preferat de oxalis triungularis este cel bine drenat.
Este indicat sa uzi planta o data pe saptamana, cand observi ca pamantul s-a uscat.
Oxalis triungularis poate fi plantat si in gradina.
Odata ce se dezvolta, plantele formeaza o patura purpurie, extrem de frumoasa.
Oxalis se cultiva la distanta de 10-15 centimetri intre plante.
Florile Oxalis triungularis se inchid in timpul noptii si atunci cand ploua.
Oxalis triungularis infloreste primavara.
Florile sunt mici, de culoare alba, roz sau lila.
Planta se dezvolta destul de rapid si creste suf forma de tufa, insa in cazul in care florile intarzie sa apara, este semn ca oxalis triungularis nu are suficienta lumina dentru a se dezvolta.
Oxalis triungularis se inmulteste prin divizarea tuberculilor.
Este recomandat sa executi aceasta operatiune primavara, in luna aprilie.
O alta metoda de inmultire sunt semintele.
Acestea se planteaza direct in sol, iar primii lastari apar peste aproximativ o luna de zile.
In cazul plantei oxalis triungularis nu este indicat sa lasi apa sa musteasca in ghiveci, pentru a evita putrezirea bulbilor.
Cei mai frecventi daunatori ai plantei sunt paianjenii rosii si afidele.
Uneori se pot dezvolta si ciupercile, motiv pentru care este recomandat sa folosesti un fungicid in timpul primaverii.
O dată pe lună se pune îngrăşământ, pentru a creşte mare şi frumoasă.
Lipsa luminii determină decolorarea frunzelor şi alungirea tijelor plantei, ea devenind fragilă şi rupându-se uşor; uscarea pământului din ghiveci duce la aplecarea frunzelor şi chiar la moartea plantei; divizarea tufei, pentru înmulţire, e suportată destul de greu, aproape întotdeauna dispărând toate frunzele, dar se va continua udarea pământului şi planta va răsări din nou.
Oxalisul se ofileşte toamna şi planta intră în repaus până primăvara.

cum-ingrijesti-oxalis-triangularis

Oxalis triangularis - planta ghivecel - 10 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 20 - 35 lei in functie de greutate/val.ramburs

joi

Veronicastrum virginicum









Veronicastrum virginicum a este o planta perena,decorativa prin frumusetea florilor ei,cu tulpini viguroase si inalte de 150-200 cm impodobite cu flori albe,albastre,facand-o ideala pentru orice gradina.
Veronicastrum virginicum infloreste din iulie pana in septembrie,prefera o zona insorita,dar si umbra partiala..
Prefera solurile nisipoase sau argiloase ce au un Ph neutru,alkalin sau acid,un sol bine drenat va reprezenta un mediu propice de crestere si dezvoltare optima.
Inflorescentele proeminente atrag fluturasii si multe alte insecte..
Vanturile puternice le pot dobori, de aceea se recomanda sa utilizati ingrasaminte bogate in substante organice nutritive care sa le intareasca atat radacina cat si tulpinile.
Planta ajunge la maturitate in 2-4 ani ,dar infloreste din primul an.
Se recomanda mentinerea unui grad de umiditate ridicat al solului in care sunt plantate.
Se inmulteste prin seminte ,daca se lasa florile sa se coaca,planta se autoinsamanteaza,ori prin divizarea tufei primavara devreme.
Semintele se pun la germinat in februarie-iunie,ori septembrie-octombrie
Germineaza in 20-40 zile la o temperatura de 15-20 grade C.,semintele sunt foarte mici si se insamanteaza la suprafata.
Veronicastrum virginicum este folosita in tratarea bolilor de ficat,vezica biliara,pentru a trata constipația,colita,litiaza biliara si hepatita.

Veronicastrum virginicum   -  0,01gr - 3 lei
aprox.100 sem

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

vineri

Houttuynia Cordata Cameleon










Houttuynia Cordata Cameleon este o planta perena foarte decorativa,acoperitoare de sol,inaltime 20-40 cm,  o planta cu rizomi usor invaziva, cu parfum specific puternic de citrice, un pic iute
Houttuynia cordata cameleon are frunzele in forma de inima de culoare verde-albastrui,varigate galben cu o dunga vilolacee la margine,toamna devin rosiatice,iar florile mici si albe apar din iulie pana in august.
Houttuynia cordata cameleon prefera soluri umede,mlastinoase,iazuri cu 5-10 cm apa,minicascade,daca se cultiva in ghivece trebuie mentinut umed solul,iar iarna trebuie protejat ghiveciul,in gradina este foarte rezistenta la ger.
Expunere intr-o zona insorita,dar si semiumbra.
Se inmulteste prin divizarea rizomilor.
De la Houttuynia cordata cameleon se consuma frunzele tinere proaspete,tocate in salate,garnituri,pentru a imbunatatii aroma lor.
De asemenea utilizat in medicina populara pentru efect medicinal asupra diurezei,de dezintoxicare,pentru activitatile sale antivirale, antibacteriene si antileukemic,hipertensiune arterială, constipație, tuberculoză pulmonară.
Frunzele proaspete se pot pastra in frigider pentru cateva zile, ambalate ermetic in pungi de plastic.
Rezistenta la boli, probleme cu melcii.

condimente-planta-cameleon-houttunya cordata

Chameleon Plant -Houttuynia cordata- cultivare-retete

Houttuynia Cordata Cameleon - planta la ghiveci 9x9 - 10 lei

Plantele la ghiveci se pot planta tot timpul anului,
exceptie doar cand este pamantul inghetat nu se pot planta.

Fotografiile sunt luate de pe net,orientative,cum va fi planta matura.
Plantele sunt la ghiveci ,sunt plante tinere.
Dupa achizitionarea plantelor se planteaza in gradina.

Se uda si fertilizeaza regulat in functie de planta.

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 18 - 35 lei in functie de greutate/val.ramburs

sâmbătă

Tomate cherry Principe Borghese








Tomatele cherry Principe Borghese se pot cultiva deopotriva in sere si solarii, cat si in spatii deschise.
Au o crestere nedeterminata.
Fructe mici,piriforme care contin foarte putine seminte..
Tomatele cherry Principe Borghese sunt carnoase,au un gust deosebit de dulce,greutatea fructului este de 30-35 gr,foarte productive,foarte bune pentru conservare simple ori in sos de rosii,consumate proaspete in salate,sunt un soi ideal pentru uscat.
Planta este viguroasa, echilibrata, rezistenta, flexibila si se cultiva foarte usor.
Mod cultura :rasad.
Insamantare martie-mai
Temperatura de germinare-18-25 grade
Perioada de germinare 7-10 zile
Productivitate-iulie-octombrie
Maturarea -75-80 zile de la germinare
Spatierea intre plante - 30 - 40 cm
Spatierea intre randuri - 90 - 100 cm
Culegand regulat tomatele se stimuleaza aparitia altor flori/tomate ,
astfel prelungind perioada de productie.

Tomate Principe-Borghese -cultivare


Tomate cherry Principe Borghese  - 5 sem - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.