duminică

Sparanghel

 
Sparanghel
Sparanghel purple

Sparanghelul, Asparagus officinalis, este o leguma considerata delicatesa.
Mancarurile cu sparanghel sunt rafinate si lipsite de orice condiment, tocmai pentru a-i lasa nealterat gustul. Partea comestibila a plantei e reprezentata de lastarii fragezi, care pot fi consumati verzi sau etiolati (albi). Lastarii etiolati sunt lipsiti de clorofila si au un gust diferit fata de cei verzi; ei se obtin prin ingroparea in biloane, de la inceputul dezvoltarii lor, pentru a fi feriti de lumina.
Obtinerea puietilor se face pe un teren bine ingrasat, sapat adanc inca din toamna.
Primavarea terenul se grebleaza si se niveleaza, lucrare cu care se poate incorpora in sol si un ingrasamant pe baza de azot.
Insamantarea se face la sfarsitul lunii aprilie, pe randuri situate la 30 cm unul de altul; samanta se ingroapa nu foarte adanc, la 3 cm.
Pe acelasi rand, distanta intre plante se lasa de 5 cm. Imediat dupa semanat parcela se stropeste.
Udarea se reia o data la 3 zile, nu foarte insistent.
Singura lucrare de care mai este nevoie pana in toamna este indepartarea buruienilor, care se face manual.
In conditii ideala, in luna octombrie deja ar trebui sa avem o parcela bogata, cu plante ale caror tulpini ating 20 cm.
Aceste tulpini sunt cosite, arse si lasate chiar pe parcela, dupa care se adauga un strat superficial de pamant (pentru a proteja radacinile de inghet).
In al doilea an operatiunile se repeta identic.
In al treilea an se poate trece la a doua etapa, la infiintarea culturii propriu-zise.
Terenul trebuie sa fie, ca si in prima etapa, bine desfundat si ingrasat inca din toamna.
Primavara inainte de plantare, in luna aprilie de regula, se amenajeaza parcela astfel: la distanta de un metru si jumatate unul de altul se sapa santuri adanci de 30-40 cm, si late de 40 cm.
In aceste santuri se planteaza puietii, la o distanta de 40 cm si 6-8 cm adancime.
Puietii se musuroiesc imediat dupa plantare si se uda abundent.
Treptat, pe masura ce se dezvolta, plantei ii cresc radacini care tind sa iasa deasupra solului; acestea se acopera cu pamant, aceasta fiind de altfel singura lucrare alaturi de indepartarea buruienilor care se face in primul an.
Toamna tulpinile se cosesc si se ard, lasandu-se pe parcela.
In al doilea an lucrarile se repeta si de abia din al treilea se pot recolta primii lastari.

Sfat: pentru a utiliza la maxim terenul, in acesti doi ani printre randurile de sparanghel pot fi semanate legume precum ceapa, salata, usturoiul sau fasolea, care se recolteaza in acelasi an.

Printre cele mai importante proprietati medicale ale sparanghelului putem enumera:
- previne si trateaza afectiunile inimii,
- regleaza tensiunea arteriala,
- reface flora intestinala,
- trateaza reumatismul,
- este considerat un diuretic natural,
- trateaza artrita,
- reduce colesterolul,
- imbunatateste starea ficatului,
- este antinflamator,
- are efect afrodisiac,
- intareste sistemul imunitar,
- reduce durerile menstruale.


Cultivare sparanghel

O ferma de Sparanghel in Germania - Youtube

Sparanghelul - o delicatesa sau o planta medicinala?

Proprietati-sparanghel


Sparanghel              - 20 sem - 4 lei
Sparanghel purple  - 10 sem - 4 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

sâmbătă

Tomate cherry prunisoare




Seminte de tomate cherry prunisoara Milla,
hibrid bulgaresc cu crestere nedeterminata .
Tomatele cherry prunisoara Milla sunt carnoase,au un gust deosebit de dulce,
foarte productiv,foarte bune pentru conservare simple ori in sos de rosii,consumate proaspete in salate,etc.
Planta este viguroasa, echilibrata, rezistenta, flexibila si se cultiva foarte usor.
Mod cultura :rasad.
Insamantare martie-mai,
Maturarea -80 -90 zile de la germinare
Spatierea intre plante - 30 - 40 cm
Spatierea intre randuri - 90 - 100 cm

Rosii-cherry-in-suc-de-rosii-cu-busuioc.

Tomate cherry prunisoare - 5 sem - 2 lei


Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

marți

Varza chinezeasca Pak Choi








Varza chinezeasca Pak Choi White

 Varza chinezeasca Pak Choi Canton Dwarf



Varza Pak Choi Rubi F1


Varza chinezesaca Pak choi este o leguma cu frunze verzi,ori purpurii, cu nervuri late si carnoase si cu tulpini albicioase.
Varza Pak choi poate fi printre primele plante din gradina primavara si ultimile plante toamna,acoperita rezista sub zapada la temp.de -20 grade.

Se maturizeaza la temperaturi scazute. 
Semanati semintele de varza in sol fertil care retine umezeala.
Pentru o recolta de primavara /vara, aceasta se face primavara tarziu, 
iar pentru o recolta de toamna, vara tarziu.
Incepe sa cultivi varza chinezeasca pak choi in recipiente individuale primavara devreme. 
Dupa ultimul inghet, muta plantele in pamantul din gradina sau  in containare.
Poti insamanta aceasta leguma direct in pamant, imediat ce trece pericolul inghetului
Rariti rasadurile la o distanta de 15-20 cm si lasati 30-45 cm intre randuri. 
Daca doriti rozete mai mari, puteti sa le plantati la o distanta mai mare. 
Dupa ce au ajuns la dimensiunea dorita, 
recolteaza frunzele din centrul rozetei, sau intreaga capatana (aproximativ un centimetru deasupra bazei plantei pentru a incuraja regenerarea). 
Necesita cam 45-50 zile pentru a ajunge la maturitate.
Daca are mai mult de 6-8 ore soare tinde sa faca tija florala pentru seminte,
de aceea se cultiva intr-o zona mai umbroasa sau i se face umbra.
Recolta de toamna este mult mai frunzoasa si un gust mai bun.


http://www.gardenersnet.com/vegetable/bokchoy.htm 

Cum se taie varza pak choi ca sa creasca din nou 

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis 

 Varza chinezeasca Pak Choi White              - 20 sem -   3 lei


Varza chinezeasca Pak Choi Canton Dwarf  - 100 sem - 3 lei

Varza chinezeasca Pak Choi Rubi F1            - 100 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Napi

 Napii (brassica rapa var.rapa),Soi: Purple top white globe
aceste adevărate miracole ale naturii, sunt un leac modest şi prea puţin folosit, 
care vindecă însă un număr foarte mare de boli.
Ţăranii au observat că napii ajută mult şi în creşterea animalelor.
Vacile care îi mănâncă, dau mai mult lapte.
Găinile şi gâştele se ouă mai bine dacă în amestecul pentru hrană se adaugă napi tocaţi, care pot înlocui parţial raţia zilnică de cereale.
Şi porcii cresc spectaculos, dacă o parte din hrana concentrată este înlocuită cu silozul din tulpinile napilor, mai hrănitor decât cel din porumb.
Napul a fost cea mai răspîndită legumă și principalul aliment pe masa de iarnă a europenilor și a rușilor timp de secole întregi.
Napul este o rudă apropiată cu varza şi provine din Siberia.
Există multe varietăţi a napului, care diferă după formă, culoare şi dimensiunile rădăcinilor.
Napul preferă regiunile reci.
Se cultiva ușor, nu este ”mofturos” față de sol și crește în 2 luni.
Astfel, într-un sezon puteţi obţine 2 – 3 recolte.
În alimentație se folosesc atît rădăcinile (crude sau fierte) cît şi frunzele verzi ale plantei.
Rădăcinile mai mici de nap sunt mai fine si mai gustoase decât cele mari.
Napii sunt plante anuale sau bienale, cultivate pentru rădăcinile tuberizate şi pentru seminţele oleaginoase.
Radacina este rotunda de culoare alba cu guler mov.
Semintele rasar la o temperatura de +2 – +5 ºC,
dar temperatura ideala este de 18 ºC, cand plantele rasar dupa numai trei zile
Se seamana primavara in martie-mai sau toamna august-septembrie.
Semanarea se face la o adancime 1,5-2 cm cu udare si mulcire ulterioare.
Dupa rasarire, plantele vor fi pudrate cu cenusa, sistematic, pentru prevenirea atacului bolilor provocate de diferite ciuperci dar si impotriva daunatorilor.
La fel de utila este si stropirea cu "apa de cenusa" (1kg cenusa, oparita cu 8 l de apa, se tine 2 zile, apoi se strecoara, se adauga apa pana la 10 l, si o lingura de sapun lichid sau 40 gr. sapun de casa ras si dizolvat in prealabil).
Mai sunt variantele de stropire cu infuzii din foi de brusture/lipan (foi de brusture/lipan tocate, 1/3 de galeata, se adauga apa, si se tin la caldura trei zile), foi de ceapa ( doua maini bune de foi de ceapa, oparite cu 3 literi de apa, fierte 15 minute, racite, strecurate si diluate 1:2),
sau pudrarea cu pulbere din ace de conifere (ace de conifere uscate, rasnite cu mixerul, sau date prin masina de tocat) impotriva mustii verzei (Chortophila brassicae) dar si a putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea)

Ingrijirea propriu-zisa consta in: prasire, afanarea pamantului printre randuri, o data la 2 saptamani, rarirea/repicarea plantutelor, udare sistematica, hranire cu ingrasaminte organice, mulcire.
Napul este o cultura iubitoare de apa, dar nu de apa baltita.
Udarea sistematica va asigura formarea unor tuberculi sanatosi, dulci si plini de savoare,
in schimb, lipsa apei duce la formarea unor tuberculi lemnosi si iuti, la o imbatranire precoce a plantei.
Recolta se poate culege in 6-12 saptamani de la semnare, in functie de soi
Napii au nevoie de sol afanat ,solul greu sau argilos deformeaza radacinile.
Distanta intre plante aprox.30-40 cm

Napul_ideal_in_curele_de_slabire,proprietati ,retete.

Avantajele pe care le aduc napii sanatatii organismului nostru sunt urmatoarele:
- deoarece contine multa vitamina C, este un antioxidant puternic ce previne simptomele de astm, diverse forme de cancer si diminueaza probleme ale pielii si tulburarile oculare;
-in plus, vitamina C si alti antioxidanti ajuta la combaterea radicalilor liberi si aparitia reactiilor distructive de oxidare ;
- diminueaza riscul de obezitate, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, cancer de stomac, pancreas, vezica urinara si boli pulmonare;
- fiind foarte bogati in calciu, fosfor, acid folic si magneziu, napii sunt esentiali pentru toate etapele dezvoltarii corpului uman;...
mai multe:  
Substantele_nutritive_continute_de_napi


Napi - 100 sem - 2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

luni

Anason


Anason(Pimpinella anisum) este o plantă anuală aromatică, erbaceee,
putând atinge o înălțime de 60 - 80 cm.
Perioada de înflorire este iunie - septembrie.
Anasonul are 2 tipuri de frunze- superioare si inferioare, de forme diferite,de culoare verde, florile sale fiind mici, albe, grupate in clustere.
Semintele de anason sunt mici, ovale și pot fi culese de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie,
se folosesc la aromatizarea diverselor preparate culinare: salate, supe, deserturi, ceaiuri medicinale.
Tot ca aromatizante sunt folosite si frunzele proaspete de anason.
Anasonul se planteaza in locuri insorite, in soluri afanate, bogate in humus, calcaroase, nisipoase sau luto-nisipoase.
Planta necesita udare regulata insa nu suporta udarea in exces.
Fiind o plantă meliferă, recolta de anason poate fi sporită şi prin folosirea stupilor de albine.La hectar sînt necesari 2-3 stupi.Perioada înfloririi durează 25-35 zile.
Companion cu: Coriandrul, fasolea, varza, broccoli, conopida, collardul, busuiocul
Non-companion :Morcovii
- coriandru stimuleaza cresterea si aroma anasonului
- anasonul atrage insectele pradatoare (viespii) ce se hranesc cu afide
- anasonul respinge afidele
- anasonul protejeaza de paraziti varza, broccoli, guliile, camuflandu-le mirosul
- anasonul imbunatateste vigoarea plantelor de langa el

Anasonul are numeroase proprietati, din care amintim:
tonic, antispasmodic, diuretic, aperitiv, vermifug, emenagog, galactogen.
El este indicat in astenie, reumatism, migrena, ameteala, tuse (astm, tuse convulsiva), voma psihogena, dureri gastrice, digestii lente, flatulenta, spasme intestinale, menstre insuficiente si dureroase.

Anason cultivare

Condimenteweb.- Anason

Anason - 0,01 gr - 2 lei
aprox. 50 sem

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Anghinare

 Anghinare verde
Anghinare violet
Anghinarea sau Cynara scolymus este o planta erbacee din familia compozitelor, cultivata pentru solzii si receptaculii florali.
Are frunze mari, in general spinoase si acoperite cu perisori.
Florile apar in varful fiecarei ramuri si sunt acop
erite de solzi grosi, de culoare rosie.
Fructul este o achena goala.
Anghinarea poate atige o inaltime de circa 2 metri
 In gradina, anghinarea trebuie cultivata din rasaduri care au petrecut, in prealabil, circa 8-12 saptamani intr-un mediu protejat (sera) pentru a fi ferite de inghet.
Plantutele ar trebui amplasate intr-o zona bine luminata a gradinii, unde anghinarea sa nu riste sa fie umbrita de plante mai inalte aflate in vecinatatea sa.

Mai multe

Cum-sa-cultivi-anghinare-

Cu o zi sau două înainte de însămînţare, seminţele se umectează la o temperatură de 25 -30°.
După zvîntare, seminţele se seamănă imediat.
Pentru iernare la culturile din primul an nu se ia ultima recoltă de frunze, pentru că astfel planta rezistă mai bine la îngheţ.
La culturile din al doilea an şi mai vechi se scurtează tija florală la 15-20 cm de la pămînt.
În ambele cazuri plantele se bilonează înaintea primului îngheţ. în luna martie se desfac biloanele şi se afinează solul între rînduri.

Anghinarea-cynara-scolymus -cultivare

Proprietatile pentru o sanatate mai buna:

Medicina-naturii-anghinarea-salvatoarea-colecistului


Anghinare verde - 10 sem - 3 lei 

Anghinare violet - 10 sem - 3 lei

In comanda specificati din care soi doriti.  

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

sâmbătă

Tomate Inima de bou


Tomate soi Inima de bou
Soi cu crestere nedeterminata.
Pulpa groasa si tare. Greutate fruct 250-300g
Fructul in forma de inima,culoare rozaliu .
Maturarea - 60 - 90 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 15 - 25 cm
Spatierea intre randuri - 40 - 50 cm
Semanarea pentru rasad se face in perioada februarie-martie, in functie de zona in care va fi cultivata,
avand nevoie de o temperatura de 18 oC pentru germinare.
Rasadurile apar, de regula, in 7-14 zile.
Se repica in vase separate, cand plantele sunt suficient de mari pentru a fi manipulate .
Inainte de transplantare (dupa ce a trecut pericolul de inghet) plantele tinere vor fi obisnuite cu temperatura exterioara.
NU plantati niciodata tomatele intr-un pamant rece.
Vor fi foarte sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, vor creste si dezolta greu, sau le puteti pierde.
Se transplanteaza in gradina (la distanta de 35 cm intre plante).
Se recolteaza din iunie pana tarziu, in octombrie.

Tehnologie-de-cultura-pentru-tomate

Tomatele cultivare

Tomate Inima de bou - 15 sem - 2 lei

Tomate Inima de bou - 75 sem - 7 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Tomate Paulina F1

Tomate hibrid Bulgaresc Paulina F1,

Soi timpuriu,75 zile, cu creștere nedeterminată.
Soi de mare productivitate, rezistenta la boli.

Rezistent la transport si pastrare .
Distanta de semanat: 80 cm intre randuri si 40 cm pe rand.

Fruct de culoare rosu intens,
greutate medie 210-230gr, cu gust foarte bun.


Tomate Paulina F1- 10 sem - 3 lei  


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
  .

Tomate BG Fantasy

 
Tomate hibrid Bulgaresc BG Fantasy
Crestere nedeterminata.
Soi de rosii cu tulpina puternica, cu frunze mari, verzi.  
Fructele sunt mari, de peste 450 grame la maturitate.
Sunt cărnoase,cu pielea netedă, duritate medie, cu un gust foarte plăcut.  
Plantele au o crestere luxurianta reziste la temperaturi extreme de vară
Maturarea -80-100 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 35 - 40 cm
Spatierea intre randuri - 90 - 100 cm


Tomate BG Fantasy - 10 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Oregano


Denumire stiintifica: Origanum vulgare, Familia lamiaceae
Origanum este o familie cu peste 30 de specii.

Popular i se mai spune si sovarf (sovarv) si este un alt membru al parfumatei familii a mentei.
Plantă aromatică perenă cu înălţimea de 50 - 80cm, bogată în uleiuri eterice şi substanţe minerale.
Se dezvolta viguros, iar daca are parte de plin soare, aroma lor este cu atat mai puternica.
Oregano este o planta rustica care creste bine pe orice fel de sol, fara a necesita o intretinere deosebita.
Se inmulteste primavara prin seminte sau divizarea tufei, iar varietatile ornamentale si hibride, prin divizare sau butasi bazali.
Nu necesita udari dese, iar primavara trebuie taiate tulpinile vechi.
Planta Oregano este foarte rezistenta la atacurile daunatorilor.

O planta de oregano este bine sa fie intinerita odata la 5- 6 ani.
Se foloseşte în stare proaspătă sau deshidratată, atât pentru condimentarea mâncărurilor cât şi pentru prepararea unor remedii în medicina naturistă.
Se utilizează frunzele, tulpinile şi inflorescenţa.
.

Oregano-cultivare-conditii-ingrijire

Totul despre Oregano


Oregano - 0,1 gr - 2 lei 

Oregano planta la ghiveci 9x9 - 10 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

Patrunjel de frunza cret

Pătrunjel de frunze creţ
Soi: MOSS CURLED
Descriere soi: soi timpuriu cu frunză creaţă.
Se cultivă primăvara devreme până toamna târziu și iarna în solarii
Rasarirea in aproximativ o luna. 
Schemă de semănat 5/15 cm.După fiecare recoltare are putere mare de regenerare.
Se folosesc frunzele în stare proaspătă, congelate sau deshidratate.

Patrunjel cultivare
Un-zarzavat-miraculos-Patrunjelul

Patrunjel de frunza cret - 0,01 gr - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

joi

Tomate Ananas

 Tomate "Ananas" este extrem de productiva.
Fructele sunt carnoase cu gust puternic fructat,bi-color,dulci.
Greutate peste 500g.
Soi nedeterminat
Maturarea -80-100 zile de la germinare
Germinarea - 6 - 14 zile
Temperatura optima a solului pentru germinare - 18 - 23 grade
Adancimea de plantare - 2 - 2.5 cm
Spatierea intre plante - 15 - 25 cm
Spatierea intre randuri - 40 - 50 cm

Tomate Ananas - 5 sem - 3 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

miercuri

Radicchio-Cicoare rosie


 Radicchio,in Romania, i se mai spune Cicoare rosie.
Chioggia (Rosa di Chioggia): este cel mai comun soi de radicchio.
Seamana cu o varza mai mica, iar frunzele au o culoare intensa de visiuniu cu nervuri albe.
Gustul este amarui spre dulce.
Este buna in salate,dar si coapta ori sotata
Radicchio-cicoarea rosie, este o leguma usor de cultivat si te poti bucura de ea aproape tot anul.
Radicchio se insamanteaza primavara, cu aproximativ 4 saptamani inainte de ultimul inghet.
Toamna, radicchio se planteaza cu 8-10 saptamani inainte de primul inghet.
Prima recolta se poate face dupa 85-100 de zile de la insamantare.
Plantele trebuie udate constant, pentru a creste mari.
Pentru o recolta bogata si sanatoasa, adauga compost inainte de insamantare, apoi refa rezerva de compost la jumatatea perioadei de maturizare.
Plantele companion pentru radicchio sunt zarzavaturile.
Evita sa plantezi radicchio langa fasole sau mazare, intrucat se incurca reciproc.
Daca nu ai gradina de legume, este bine sa stii ca radiccio poate fi cultivat foarte bine si in ghiveci.
Alege un ghiveci incapator si insamanteaza pamantul.
Dupa ce apar primele frunze, este indicat sa raresti legumele, pentru ca acestea sa nu se sufoce.

Radicchio-cicoare rosie

Radicchio-Cicoare rosie - 0,01 gr - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

marți

Amaranthus

Amaranthus,
soiul: Amaranthus caudatus
-ştir decorativ, moţul curcanului, trompa elefantului,
este o plantă ornamentală de grădină.
Amaranthul se înmulţește prin seminţe, semănate în lădiţe, în sere sau în solarii şi răsadniţe,
la începutul lunii aprilie.
Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 15–18 °C, plantele răsar în 7–8 zile de la semănat.
Repicatul răsadurilor se face o singură dată, după circa 2 săptămâni de la răsărire, în lădiţe, plăci alveolare sau ghivece, ciupindu-se de 1–2 ori până la plantare.
Plantarea răsadurilor în câmp se face în luna mai, după ce a trecut pericolul brumelor şi îngheţurilor târzii, la distanţele de 40–80 cm, în funcţie de specie şi varietate.
Amarantul are inflorescenţe în formă de spic, cu flori mici de culoare roșie, galbenă sau albă, ce stau ridicate precum lumânările sau atârnă ca nişte ţurţuri, în funcţie de varietate
Amarantul înfloreşte de la mijlocul verii şi până la începutul toamnei, fiind o plantă frumoasă atât pentru grădină, cât şi pentru ghivece.
Tufa creşte până la 90-120 cm înălţime şi poate atinge 45-60 cm în diametru.
Nu este o plantă pretenţioasă, suportă bine seceta şi se poate adapta pe un pământ obişnuit.
Planta este cu atât mai frumoasă cu cât este mai viguroasă şi ramificată; pentru asta, este preferabil să plantăm Amarantul într-un pământ humos, gras şi expus la soare.
Pe perioadele secetoase, trebuie udată regulat.
Se recomanda pentru straturi de flori,langa pereti,garduri,in grupuri.
Se poate folosi ca floare taiata in decoratiuni uscate.
Amaranthus-motul-curcanului-sau-trompa-elefantului-flori-pentru-gradina

Amarantul este o planta ornamentala ,
dar si o cereala extraordinara pentru om si animale.

Amarantul-planta-viitorului.

Amaranthus o-cultura-alternativa-in-Romania

Amarant-ruda-apropiata-cu-quinoa

Amaranthus - 0,1 gr -2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Spanac de Noua Zeelanda

Spanacul de Noua Zeelanda in containar.

 Spanacul de Noua Zeelanda - Tetragonia expansa.
se deosebeste de spanacul obisnuit prin faptul ca da productii mari si de calitate in perioda de vara cand spanacul obisnuit da productii mici si de calitate inferiora.
Spanacul de Noua Zeelanda - Tetragonia expansa - nu este o salata.
Nu este nici spanac, in ciuda numelui.
Are mai degraba gust de stevie, buruiana asta neaosa, mult mai bogata in fier si datatoare de sanatate decat popularul spanac.
Ca si dragaveiul nostru oltenesc, spanacul neo-zeelandezilor e invatat cu greul: creste verde si suculent chiar si in cea mai torida luna a lui Cuptor...
Textura este, insa, surpriza spanacului neo-zeelandez.
Frunzele sunt suculente, pocnesc in mana cand le strangi iar asta le face sa se pastreze aproape intregi cand sunt gatite.
Rezulta, asadar, o mancare mult mai texturata decat terciul clasic dat de spanacul comun...
Este o planta de zi lunga - adica are nevoie de mult, foarte mult soare, si de temperaturi pe masura.
Este cam singura ei cerinta, in rest, spanacul de Noua Zeelanda creste pe orice sol, dar le prefera pe cele nisipoase.
Nu are nevoie de ingrasaminte, se simte bine chiar si pe soluri sarate, acolo unde nu creste altceva.Schema de infiintare a culturii
Nu se seamana mai devreme de aprilie, plantele tinere sunt sensibile la temperaturi scazute.
Se seamana in cuiburi, lasand un metru distanta intre ele.
La un cuib se planteaza 3-5 seminte.
Pentru un legumicultor, distanta asta intre cuiburi este uriasa si inseamna risipa de teren.
Spanacul de Noua zeelanda are insa un ritm lent de crestere, mai ales in primele etape.
De aceea, intre cuiburile de spanac se pot semana legume cu perioada scurta de vegetatie, cum sunt ridichile sau salata de primavara, obtinand o cultura mixta.
Primele frunze pot fi culese intru gatire dupa doua-trei luni de la semanat.
Asta inseamna ca, infiintata in aprilie, cultura ajunge la maturitate prin iulie - exact in luna in care de pe piata incep sa dispara verdeturile de gradina.
Acesta este adevaratul avantaj al spanacului de Noua Zeelanda: este usor de cultivat, nu exista costuri suplimentare, este adaptat secetei si caniculei si poate fi recoltat atunci cand nu prea mai exista alternative.
Recoltarea frunzelor se face treptat, pe masura ce acestea sunt culese, alti lastari pornesc din tulpinile intinse pe sol. Astfel, frunzele pot fi culese incepand din iulie si pana toamna.
 
Spanacul de Noua Zeelanda contine proteine, grasimi, vitamine si saruri minerale.

Frunzele şi peţiolul sunt bogate în vitamina C, A, B1, B2, caroten, calciu, fosfor şi fier.
Este bun pentru piele, inimă şi pancreas.
Poate fi folosit ca planta ornamentala pentru acoperirea solului.

Înainte de plantare, semintele ar trebui să fie înmuiate timp de 12 ore în apă rece,
sau 3 ore în apă caldă.
Semintele ar trebui să fie plantate 5-10 mm adancime,60-90 cm pe rand.
Răsadurile vor apărea în 10-20 de zile, și va produce verdeață pana toamna tarziu.
Spanac Noua Zeelandă necesită 55 - 65 zile pentru a ajunge la recoltare
Nu se planteaza langa alte plante inalte.
Un mulci din fan,paie,frunze uscate,impiedica cresterea buruienilor,mentine solul umed si afanat.
Spanacul de Noua Zeelanda creste foarte bine in containere.
Nu are probleme cu daunatorii si boli.
Recoltarea frunzelor tinere,incurajeaza noua cultura de frunze.
Frunzele se pastreaza la frigider cam o saptamana ,se poate conserva,congela,usca.
Este de ajuns 1-2 plante pe membru de familie.
Crud sau gatit,este o verdeata extraordinara. 

 Spanac de Noua Zeelanda - 10 sem - 3 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

Leustean



Leustean - Levisticum officinale,
este o planta perena,o planta cutivata in gradina traieste in medie 7-10 ani.
Leusteanul se inmulteste prin seminte sau prin despartirea tufelor.
Pentru obtinerea rasadurilor se va utiliza un pamant bine maruntit in care se va semana la sfarsitul lunii februarie.
Peste aproximativ 30-40 de zile rasadurile se pot muta in gradina.
 Leusteanul poate fi plantat atat in gradina cat si in ghivece. 
Planta are nevoie de un sol compus din pamant de gradina si nisip.
Semintele se vor planta la aproximativ 5-10 mm adancime (pentru a fi ferite de pasarile flamande) si 40 cm distanta intre ele.
Lesteanul se dezvolta corespunzator intr-un loc semiumbros al gradinii.
De asemenea, are nevoie de umezeala constanta. 
Asadar uda leusteanul constant, astfel incat solul sa nu se usuce.
Daca este plantat in gradina, se recomanda ca in noptile reci de primavara sa fie acoperit cu un clopot de sticla sau de plastic.
Pentru a avea frunze tot timpul ,tija florala se rupe.
Daca se vrea o parcela simpla, rasadurile se planteaza pe randuri, 
lasand 20 cm intre planta si 40-50 cm intre randuri;
pentru o parcela mixta, putem obtine o gradinita de verdeturi alternand leusteanul cu patrunjelul, telina si mararul.

Cultivare leustean

Frunzele de leustean un condiment dar si un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci cand este consumat sistematic ca aliment, putand deveni la nevoie - atunci cand este dozat corespunzator - si un remediu eficient intr-o multitudine de boli. Radacina si fructele au gust similar, dar mai puternic, si pot fi si ele folosite daca se doreste un gust de leustean mai pregnant in mancare.

 Tratamente cu Leustean:

Litiaza renala (pietre la rinichi)
Cistita
Retentie de urina
Stari de greata, dispepsie, diskinezie biliara
Anorexie 
Sindromul colonului iritabil, adjuvant in colita 
Colici intestinale, spasme digestive
Indigestie, dispepsie
Circulatie periferica deficitara
Ciclu menstrual dureros

Mai multe:
Medicina-naturii-leusteanul

Leustean - 0,01 gr -2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

luni

Ruta de gradina -Varnat

RUTA DE GRADINA - RUTA GRAVEOLENS
   Varnant 
Ruta este o tufa perena, cu inaltime de 0,6 – 0,9 m si diametru aproximativ egal.
Tulpinile devin lemnoase in apropierea bazei, dar raman ierboase la varf.
Frunzele, lungi de 7 – 12 cm, sunt penate, despartite in segmente oblongi.
Sunt carnoase si de obicei acoperite cu un puf prafos.
Cand sunt zdrobite frunzele emana un miros puternic, iute, destul de neplacut.
Manunchiurile de flori mici, galbene, apar la mijlocul verii si se situeaza mult deasupra frunzisului, deseori acoperind intreaga planta.
Fiecare floare are aproximativ 1,3 cm in diametru si este compusa din patru petale concave.
  Mirosul rutei este puternic, aromatic si dulce; nu poate fi comparat cu nici un alt condiment.
Gustul este destul de amar, mai ales dupa uscare.
Fructele de ruta (bace) au gust similar, dar mai puternic si mai iute.
 Ruta de gradina se consuma proaspata. Frunzele de ruta se pot pastra la rece, unde rezista timp de cateva zile.
Fructele se pastreaza uscate, fiindca rezista mai mult timp si nu isi pierd calitatile organo-leptice.

Mai multe detalii:

Condimente/ruta-de-gradina


Remedii-naturiste/Virnant-Ruta-graveolens


Ruta de gradina -Varnat  -  10 sem  - 2 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com 


Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,

plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

duminică

Telina de frunze

Ţelină de frunze 
Soi: GREEN PASCAL
Planta legumicola anuala utilizata pentru petiolurile aromate. 

Se foloseste pentru condimentarea mancarurilor, atat in stare proaspata cat si deshidratata. 
Perioada de semanat pentru spatii protejate: ianuarie-februarie 
Perioada de semanat pentru camp deschis: martie-mai 
Periada de transplantare: aprilie-iunie 
Schema de plantare: 30 x 20 cm 
Perioada de recoltare: iunie-octombrie

In medicina chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient pentru intinerirea corpului si a mintii ca frunzele de telina
Ele dau vioiciune, calmeaza „focul interior” care mistuie resursele vitale, dau vigoare trupului si, nu in ultimul rand, retrezesc virilitatea si erotismul.
 Aceeasi parere o aveau si medicii greci si romani, care puneau frunze proaspete de telina in vin, pentru marirea puterii fizice si a capacitatii de procreare.  

Frunzele-de-telina-si-sanatatea 


Telina de frunze -  0,1 gr - 2 lei


Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.