joi, 24 decembrie 2015

Abrina-Abrus precatorius


Abrina-Abrus precatorius este o planta perena cataratoare,originara din Indonezia care face parte din familia Fabaceae sau Fabace.
 Datorita aspectului ei interesant cu frunzele lungi, inguste si penate, alternativ in perechi, mici si ovale, de culoare verde si florile roz sau albastru-violet in forma de ciorchini de dimensiuni mari este cunoscuta si sub numele de ochiul-crabului sau mazare-coronita.
Creste mai ales in zonele tropicale si subtropicale si tinde sa fie invaziva.
Abrina-Abrus precatorius are tulpina lunga de pana la 10 m si semintele otravitoare, mici, cu diametrul de 0,6-0,7 cm, grele si rotunjite la capete.
Acestea daca sunt inghitite crude si intregi nu au nici un efect toxic, ajung in tractul gastro-intestinal si apoi sunt eliminate.
Datorita culorilor lor frumoase, stralucitoare, ce variaza de la rosu-inchis sau caramiziu la negru spre unul din capete, semintele au fost folosite cu multi ani in urma la confectionarea bijuteriilor populare, a margelelor pentru realizarea unor frumoase coliere, a instrumentelor speciale de percutie dar si ca moneda de schimb.
In China semintele acestei plante simbolizeaza iubirea.
Ele erau numite si ,,margele de rugaciune” mai ales in anumite religii, deoarece din ele se confectionau rozarii si alte margele speciale folosite in timpul rugaciunii.
In India erau utilizate ca greutati la cantarirea aurului.

Originar din India, Abrus precatorius este adaptabil la majoritatea solurilor, dar prefera un climat tropical cu ploi multe și o poziție însorită.
Abrina-Abrus precatorius se inmulteste prin seminte care se pun la inmuiat 24 ore in apa calda,semintele umflate se pun in compost umed,se acopera cu pamant de doua ori grosimea lor,se mentine substratul umed.
Ar trebui să germineze în termen de câteva săptămâni cu pretratare sau neregulat fără.
Semintele care nu s-au umflat se pun din nou la inmuiat.

Boabele cu seminte contin o proteina toxica numita abrina care se aseamana cu un venin de sarpe.
Sub forma de margele ele nu sunt toxice deoarece au coaja foarte tare, ceea ce reprezinta o bariera intre toxina din interiorul semintei si pielea omului, chiar daca aceasta este transpirata.
Doar daca coaja semintelor este strivita sau crapata se poate elibera toxina si astfel sa provoace intoxicatii.
Semințele de Abrus precatorius sunt foarte apreciate în bijuteriile populare pentru culorile lor strălucitoare.
O treime din boabă, care conține hilumul (cicatricea de atașare), este neagră, pe când restul este roșu intens, sugerând o buburuză.
A face bijuterii cu aceste semințe este periculos deoarece au fost cazuri de moarte în somn prin înghițirea unor semințe foarte mici.
Abrina-Abrus precatorius in China este considerat de mult timp drept un simbol al iubirii.

Ca planta medicinala are aplicatii in medicina traditionala.
Ea este folosita in tratamentul conjunctivitei dar si cu rol anticonceptional.
In medicina Ayurvedica abrina este numita gunja.
Radacina ei contine anumiti compusi importanti – aminoacizi, alanina, colina, metil eter, serina.
Din frunze, seminte si radacina se realizeaza unele preparate medicinale folosite in tratamentul unor boli si afectiuni.
Radacina ajuta in afectiunile biliare si tratamentul icterului.
Uleiul din semintele de abrina ajuta la cresterea parului si are efect afrodisiac este considerat un echivalent al medicamentului Viagra, iar pasta din seminte ajuta in calmarea durerilor de spate si de articulatii.
Pasta din radacina ajuta in ameliorarea durerilor abdominale.
Intotdeauna cand se utilizeaza aceasta planta trebuie respectata doza recomandata de medic, in caz contrar daca aceasta este depasita pot aparea efecte secundare de greata, diaree si varsaturi.
Cand doza este mare se poate produce chiar otravirea deoarece semintele sunt toxice.
Cel mai indicat este ca planta sa fie folosita sub supraveghere medicala deoarece semintele ei pot da disfunctii uterine sau pot functiona ca un anticonceptional daca este utilizata intr-o anumita cantitate.

abrina-abrus-precatorius-planta-folosita-la-confectionarea-de-bijuterii-si-rozarii

Abrus_precatorius

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432 
  

 Abrina-Abrus precatorius - 5 sem - 8 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.  

Un comentariu:

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.