duminică

Iarbă mare-Inula helenium


Iarbă mare-Inula helenium,este o planta perena care creste in regiunile din sud-estul Europei si vestul Asiei. Face parte din familia Ateraceae si este cunoscuta si sub denumirea de lacrimile-Elenei, oman, ochiul-boului. Numele plantei provine de la fiica lui Zeus – Elena – care se spune ca tinea aceasta planta in mana in momentul rapirii sale.
Aceasta planta creste in anumite locuri salbatic si la noi in tara, mai ales pe langa paraie, fanete umede si in zone deluroase cu paduri.
Iarbă mare-Inula helenium este o planta rezistenta, in pamant are un rizom scurt, de forma cilindrica, carnos, cu grosimea de 2-6 cm, cu diferite cicatrice inelare pe suprafata lui.
Radacinile sale sunt lungi de cca. 30 cm, uneori si mai mult, iar grosimea de 2 cm.
Iarbă mare-Inula helenium este o plantă robustă, cu tulpina dreaptă, înaltă până la 1,5 m, cu flori galbene, grupate în capitule mari.
Crește în zona de deal și munte, la altitudini joase, la marginea pădurilor, de-a lungul pâraielor sau prin fânețe.
Frunzele sunt mari, albicioase dedesupt (datorită perilor) și verzi pe partea superioară.
Înflorește începând din luna mai și până în septembrie.
Iarba mare nu se cultiva, dar ea nu trebuie sa lipseasca din gradinita din fata casei.
Pentru realizarea plantelor necesare se va produce rasad in pahare de plastic sau toamna se scot cateva radacini care se vor planta la 50-60 cm intre rinduri si 25 cm pe rind. in acest mod se va realiza necesarul propriu de radacini cit si flori foarte frumoase pentru impodobirea casei.
Rizomul si radacinile plantei au miros foarte placut, aromatic-amar, usor balsamic, camforat.
De la iarba-mare se recolteaza rizomul si radacinile care au macar 2-3 ani.

În scopuri medicinale se utilizează părțile subterane (rizomul), recoltate începând cu sfârșitul lunii septembrie, până în noiembrie atunci când planta are cel mai mare conținut de substanțe active.
Rizomii si radacinile se scot cu atentie din pamant, se indeparteaza partile aeriene, se spala cu apa, apoi se rup radacinile seci, cioturoase, subtiri si lemnoase.
Radacinile prea groase se taie in rondele mici si se pun la uscat in strat subtire la temperaturi de 35ºC.
Din 4 kg radacina proaspata se obtine 1 kg radacina uscata.
Alaturi de inulina, planta are si un continut de uleiuri volatile, fridelina, alantolactone, helenina, substante fitoncide si altele.
Modifică secrețiile bronhice și are acțiuni antibiotice (în special asupra bacilului Koch)- antihelmintic și diuretic- coleretic și colagog- antiinflamator (în congestii hepatice, colecistite, litiaze biliare și renale, artrite

Intern: în reumatism, gută, dizchinezii biliare, bronșită, tuse convulsivă, calculoză, helmintiază,calculoză (biliară şi renal). Este un bun diuretic, favorizează eliminarea apei din organism, dar şi a azotaţilor şi clorurilor. De asemenea, are proprietăţi antiinflamatorii în congestii hepatice, în colecistite, în artrite etc.

Extern: sub formă de cataplasme în ulcerații purulente și mâncărimi.

Iarba-Mare-Inula-helenium-fam-Asteraceae-Compositae.

plante-medicinale-iarba-mare-inula-helenium

 Iarbă mare-Inula helenium   - 10 sem - 4 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.