marți

Crizantema comestibila-Shungiku


Crizantema comestibila-Shungiku, Glebionis coronaria,anterior numit Chrysanthemum coronarium este o specie de planta cu flori din familia Aster, Asteraceae .
Este originara din Marea Mediterană și Asia de Est ,sinonime Chrysanthemum Greens, Garland Chrysanthemum, Chop Suey Greens, Crown Daisy, Kikuna, Mirabeles and Shungiku.
Crizantema comestibila-Shungiku este o minunata planta anuala,cu o inaltime de 40-60 cm ,cultivata ca planta ornamentala,medicinala si o verdeata gustoasa in salate si mancaruri.
Flori galbene aromate infloresc de primavara pana toamna tarziu.
Florile boboci ,ori deschise complect pot fi folosite pentru a face un ceai din plante benefice.  
Ceaiul de crizantema are o culoare frumoasă galbenă,cu un gust foarte plăcut aromat.  
Florile pot fi folosite proaspete sau uscate,in salate,patiserie.
Frunzele tinere sunt aromate si gustoase folosite in salate,supe,in retete asiatice,se pot culege continuu.
Frunzele mature pot fi amare. 
Crizantema comestibila-Shungiku pentru recolta de frunze se insamanteaza esalonat la interval de 2-3 saptamani,din martie pana la sfarsitul lunii iulie.
Semintele se acopera cu putin pamant;distanta intre randuri de 20 cm,au nevoie de lumina pentru a germina,vor germina in 10-18 zile la o temperatura de 15-20 gr C.
Pentru a crea mediul umed si cald se introduce ghivecelul/tavita intr-o punga,care se aeriseste zilnic.
Rasadurile  suficient dezvoltate se repica la o distanta de 5-6 cm in jardiniere,ghivece pentru a obtine frunze tinere,iar la 20-30 cm in gradina pentru plante mature.
Se ciupesc varfurile cand planta are 6 cm inaltime pentru a incuraja cresterea stufoasa.
Crizantema comestibila-Shungiku prefera sol cu un drenaj bun,apă moderat,intr-o zona cu mult soare,
de preferat sa fie plantata prin gradina,printre alte plante si legume,pomi fructiferi.
Aceasta planta poate fi folosita ca planta companion pe langa legume,impotriva omizilor si alte insecte daunatoare,resping nematodele si atrag diverse insecte benefice.
Crizantema comestibila-Shungiku se autoinsamanteaza,daca se lasa sa faca seminte.
Se uda si fertilizeaza in mod regulat.

Planta este bogata in minerale si vitamine cu concentrații de potasiu la 610 mg / 100 g și caroten la 3,4 g / 100 g, în porțiuni comestibile. In plus, planta conține diferite antioxidanți (în tulpină, frunze, rădăcină și țesuturi) care au potențialele beneficii pe termen lung pentru sănătatea umană, deși s-au observat, de asemenea toxice (dioxina) proprietăți. Extrase din C. coronarium var. spatiosum s-au dovedit a inhiba creșterea de Lactobacillus casei, o bacterie intestinală umană benefic.

http://en.wikipedia.org/wiki/Glebionis_coronaria

Crizantema comestibila detalii

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Bionatplus,Humusil,Atonik,12-24 ore.
detalii
Bionat-plus
Humusil pentru agricultura ecologica
horticultorul-atonik
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis 

 


Crizantema comestibila-Shungiku -   100 sem -   4 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 14 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.  

6 comentarii:

  1. Anonim07:54

    Sint amator sa cumpar mai multe feluri de seminte in valoare peste 100 ron incluse intr o taxa de transport .multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim07:54

    Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara,
    Am citit despre ceaiul de crizantema; trebuie preparat din acest soi comestibil, sau si din cele din gradina noastra?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,din ce am citit pe net ar fi vorba de Crizanteme /Tufanicile / Dendranthema grandiflorum.
      Numai bine!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.