luni, 26 ianuarie 2015

Arnica montana


Arnica montana este o planta perena,poate fi cultivată atât în scop decorativ sau pentru mirosul său plăcut, cât și pentru conținutul de ulei volatil și substațe active medicamentos.
Arnica montana,plantă erbacee medicinală, cu flori galbene-portocalii şi fructe achene negricioase, întâlnită în flora spontană în zonele de munte.
Florile de culoare galbenă sunt utilizate în scop medicinal şi cosmetic.
Se mai utilizează rizomul şi rădăcinile, recoltate în luna septembrie, frunzele uscate, recoltate înainte de supramaturare, în scopuri fitoterapeutice.
Seminţele se maturează înainte de semănare în case sau răsadniţe reci.
Procesul de germinare poate dura 3-4 săptămâni la temperatura de 13 grade Celsius, dar există şi germinare înceată, de doi ani.
Plantele obţinute se repică în vase individuale şi se plantează la locul definitiv în primăvara următoare.
La înmulţirea pe cale vegetativă, rizomii se recoltează de la plantaţii în vârstă de 3-4 ani. Fiecare segment de rizom trebuie să aibă minim 1-2 muguri bine dezvoltaţi.
Plantatul la loc definitiv se realizează toamna (octombrie) sau primăvara timpuriu.
Distanţa de plantare este de 60 x 30 cm.
Florile nu trebuie culese atunci cînd sînt umede,ci numai dacă sînt zvîntate.
Arnica poate fi culeasă începînd cu jumătatea lui iunie pînă la jumătatea lunii iulie, numai între ora zece dimineaţa şi cinci seara, numai pe vreme însorită, nicidecum pe ploaie.
Pentru a-şi păstra proprietăţile, florile trebuie adunate numai în saci de tifon.
O arnica are trei flori, dar numai două se pot culege, tocmai pentru a lăsa planta să îşi continue dezvoltarea. Se culeg numai florile tinere şi deschise.
Beneficii pentru organism
Extractele au proprietăţi stimulatoare pentru circulaţia sangvină, antiinflamatorii, analgezice, antiseptice, cicatrizante, antibacteriene şi antihelmintice. Se utilizează pentru tratarea hematoamelor, contuziilor şi rănilor, furunculozei, bronşitei, cistitei, accidentelor vasculare, reumatismului, acneei, a durerilor de cap, cancerului de piele, insomniilor, palpitaţiilor cardiace, nervozelor, anemiei etc.

După aspectul său, arnica se poate confunda şi cu alte specii din zona montană, dar caracterul esenţial de recunoaştere este acela că arnica este singura care are frunze tulpinale opuse şi nu alterne.

 arnica-cultivare-plantare-ingrijire-recoltare

descoperirea-romaniei-necunoscuta-noua-apreciata-in-europa-arnica


Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432

 Arnica montana  - 10 sem - 6 lei

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.