duminică

Spilcuta-Tanacetum parthenium

 Spilcuta-Tanacetum parthenium
Spilcuta-Tanacetum parthenium Aureum
Spilcuța (Tanacetum parthenium; sin. Chrysantheim parthenium (L.) Pers.Pyrethrum parthenium Sm.) este o plantă medicinală care poate fi găsită în multe grădini vechi și crescută uneori pentru ornament.
Planta crește ca un arbust de până la 50 cm înălțime, având frunzele cu aromă de citrice.
Florile seamănă cu margaretele. Se răspândește foarte repede, acoperind o zonă întinsă în câțiva ani.
Spilcuta sau floarea fetei (Tanacetum parthenium) este o planta perena aparținând familia Asteraceae raspandita în grădini și pe marginea drumurilor.
Numele popular in spatiu anglo-saxon este de feverfew si provine de la cuvantul latin febrifugia care ii indica proprietatea de a scadea febra.
Spilcuța (Tanacetum parthenium),cunoscută și ca iarba fetei sau iarba moale,este unul dintre cele mai vechi remedii naturale folosite atat pentru durerile si crampele menstruale, cat si pentru diversele tipuri de inflamatii.
Pe langa aceasta, spilcuta este un analgezic natural care combate eficient migrenele si durerile de cap cronice deoarece relaxeaza vasele de sange si imbunatateste circulatia sangelui catre creier.
Aceasta poate fi consumată ca atare, mestecând 1-2 frunze sau prin prepararea unui ceai.
Specia a fost cunoscuta sub numele de "aspirina medievala", dar si ca remediul secolului al XVIII-lea fiind folosita pentru a ameliora tulburarile asociate artritei, astmului, constipațiilor, dermatitelor, starilor febrile, durerilor de cap, stărilor inflamatorii și migrenei.

Pentru gradinaritul organic:
Spilcuta - iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium) -pesticidAcest pesticid este piretrum-ul natural – un insecticid ce poate fi extras din margareta colorata (Pirethrum Daisy – Tanaceum coccineum).
Aceasta planta este o planta companion obisnuita in gradinile organice.
De asemenea, se foloseste si planta cunoscuta sub numele de spilcuta, iarba fetei sau musetel salbatic (Tanacetum parthenium) – cunoscuta atat pentru intrebuintarile medicale cat si pentru calitatile de repelent pentru insecte.
Atat margaretele colorate cat si spilcutele atrag deasemenea insecte folositoare, cum ar fi sirfidele, care se hranesc cu afide si cu alte insecte daunatoare.
Aveti nevoie de: 1 parte flori de margarete colorate, 2 parti flori de spilcute, ulei mineral sau kerosen, 2 picaturi de ulei de susan.
Preparare: Taiati marunt florile, acoperiti-le cu kerosen sau ulei mineral si lasati-le la macerat peste noapte intr-un loc intunecos.
Scurgeti lichidul, apoi diluati o parte de lichid in sase parti de apa si adaugati uleiul de susan, apoi spreiati. Puteti mari eficacitatea acestui spray adaugand ingrediente aditionale care sa il faca sa adere mai bine pe suprafetele pe care este aplicat, fie prin folosirea fulgilor de sapun (10 g pentru fiecare litru de spray, fie prin folosrea uleiului de nuca de cocos – 5 ml pentru fiecare litru de spray).
leacuri-din-gradina-pentru-prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor

O planta companion a trandafirului este Spilcuta sau iarba fetei.
Aceasta planta perena este inrudita cu floarea-soarelui si face flori galbene, asemanatoare margaretelor. Planta infloreste din iulie pana in octombrie.
Florile au o aroma puternica, iar aceasta din urma este neplacuta pentru afide.
Pe langa rolul sau protector, spilcuta este si o planta frumoasa, care poate contribui in plan estetic, intr-un rasad cu trandafiri.
Spilcuta-Tanacetum parthenium se inmulteste prin seminte,ori prin butasi,despartirea tufei.
Semintele se pun la insamantat in martie-aprilie,despartirea tufei in martie-mai,butasirea ca la muscate,ori alte plante.
Mai multe detalii:
Spilcuta- cultivare-proprietati
plante-ideale-pentru-o-gradina-de-trandafir
spilcuta-lupta-cu-migrenele

Spilcuta-Tanacetum parthenium  - 25 sem - 2 lei


Spilcuta-Tanacetum parthenium Aureum - peren

Planta la ghiveci 9x9 - 12 lei /buc - Nu este in stoc

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.