joi

Hasmațuchi




Hasmațuchi -Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.,
asmațuchi,asmățui, hașmaciucă,
este o plantă erbacee, plăcut mirositoare,cu flori albe, uneori gălbui, dispuse în umbele mici.
Hasmațuchi  este o plantă bianuală și face parte din familia Apiaceae, fiind înrudita cu pătrunjelul și cu morcovul.
Hasmațuchi are însușirea de a diminua viscozitatea sângelui.
Este folosit în anumite zone din Moldova la unele preparate culinare, atât în stare proaspătă (la salate) precum și uscată (ciorbe etc.), având un gust acrișor-amărui specific. În Ardeal se numește cherval frunzele ei proaspete servesc la asezonarea ciorbelor.
Frunzele proapete de hasmăţui sunt bogate în vitamine C, provitamina A şi vitaminele B şi se culeg prin tăiere.
Tăierea periodică este recomandată astfel încât planta să nu crească prea mare, moment în care frunzele devin amare.
La fel ca şi pătrunjelul, are nevoie de îngrijire atentă, fiind sensibil la paraziţi şi favorizând solurile bine afânate şi udate.
Se poate semăna oricând, începând din martie până în iunie.
Plantele rasar la doua săptămâni după semănat.
Hasmațuchi creşte fără probleme şi în ghiveci.
Inainte de insamantare,semintele de plante aromate se pun la inmuiat in apa calduta cateva ore,astfel vor germina mai repede.

Hasmatuchi, consumat primavra, ajuta organismul sa se refaca dupa o iarna plina de excese alimentare.
Are proprietati tonice, depurative, diuretice si intareste organismul, curatindu-l.
Stimuleaza apetitul si digestia.
Hasmatuchi intra in componenta unor solutii care calmeaza ochii iritati, precum si la prepararea lotiunilor de fata, datorata proprietatii sale de a netezi ridurile.

ierburiuitate-patrunjel-frantuzesc-hasmatui

Plante-medicinale-asmatuiul

Condimente-hasmatuchi

Ce-proprietati-are-hasmatuchi

Hasmațuchi -Anthriscus cerefolium  - 0,01 gr - 2 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock, 
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.
 

3 comentarii:

  1. O planta binecunoscuta in Moldova cel putin aici in nord ii spune atmatuchi si se foloseste in special la ciorbe. O zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca multe verdeturi sunt mai cunoscute in alte parti,anul asta o sa ajunga si la mine in gradina.
      Numai bine!

      Ștergere
  2. Frunzele puternic aromate, cu gust dulce între anason și pătrunjel, sunt foarte bogate în vitamina C, grupul vitaminic B - B1, B2 -, provitamina A, cantități mari de caroten, ulei eteric, estrogen, minerale - fier, magneziu -, celuloză, uleiuri grase, se pot consuma proaspete în salate, în sosuri, ca și condiment, în diferite preparate gătite pe bază de carne, unde se introduce la sfârșitul preparării.Se poate conserva verde în congelator, prin congelare își păstrează mai bine aroma, sau se poate conserva prin uscare, și se păstrează în săculeți de pânză sau în cutii metalice etanș închise, însă uscat își pierde din aroma și din calități.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.