sâmbătă, 2 februarie 2013

Capere

 Caperele“Capparis spinosa“sunt plante perene de iarna.
Au flori mari de culoare alb si alb spre roz si sunt cunoscute pentru beneficiile aduse organismului.
Inmultirea caperelor se face cu ajutorul semintelor sau cu ajutorul butasilor de tulpina, iar fertilizarea, in absenta ploilor de toamna, se face cu azot.
Butaşii se prelevează vara, 7 – 10 cm din tulpina lignificată; se pun la înrădăcinat pe substrat format din turbă şi nisip.
Pentru a favoriza înrădăcinarea se pot folosi stimulatori de înrădăcinare.
Inmulţirea prin seminţe se poate în decembrie-ianuarie, în vase cu turbă şi nisip; vasele se ţin în seră iarna şi toamna şi în aer liber vara.
Semințele  necesită stratificarea rece ca să germineze.
Răsadurile vor apărea în două până la patru săptămâni.
În primăvara următoare, noile plantule se pot transplanta direct în teren.
În primul an de la plantare, plantele se mulcesc cu piatră.
Sunt necesare două-trei udări, iar după ce s-a stabilit bine planta are nevoie de un sol cu un bun drenaj şi foarte puţină apă pe timpul verii.
Tunderile de întreţinere se fac în noiembrie-decembrie, dar nu se tund până după doi ani. In momentul in care caperele au ajuns la dimensiunea unui bob de mazare se pot recolta.
 Recoltarea se face pe perioada primaverii si a verii cu ajutorul unor site speciale.
 Recoltarea scoartei radacinilor se face in perioada in care planta este in repaus vegetativ, mai precis in septembrie, octombrie sau martie, dupa care se usuca la soare si se pastreaza in saci de hartie sau bumbac. Bobocii floriferi se recolteaza in zilele insorite din lunile aprilie-iulie si se utilizeaza in stare proaspata.
De retinut faptul ca nu se comercializeaza uscate, ci murate in otet si ulei.
Specialistii spun ca asa termenul de valabilitate va fi mai mare (de peste un an).
Dupa ce ati desfacut borcanul cu capere, acesta se va pastra in frigider, dar nu mai mult de doua saptamani.

In medicina, aceste plante sunt folosite pentru tratarea infectiilor gastrointestinale, diareei, gutei, afectiunilor renale, tusei, anemiei, lipsa poftei de mancare, inflamatiilor, reumatismului si cuperozei.
 In plus, aceste plante sunt bogate in quercitina si rutin, substante cu proprietati antioxidante foarte puternice. In ceea ce priveste gustul boabelor de capere, acesta este picant (din cauza murarii), putin astringent si pregnant.
Fata de boabele de capere, frunzele au gust asemanator, singura diferenta fiind ca este mai accentuat.
Este demonstrat ca aceste plante sunt bogate in antioxidanti puternici si au proprietati antiinflamatoare, analgezice, antihelmitice, antihemoroidale, depurative, expectorante, tonic amare si stimuleaza functiile hepatice.

Caperele se folosesc în sosurile cu roşii sau cu vin şi merg foarte bine cu peştele, pastele şi carnea de pui.
Ele se armonizează bine şi cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru.
Se combină de asemenea bine cu măslinele murate.
 În Italia şi Spania sunt folosite în mod obişnuit în salate, sosuri de paste, pizza, sosuri de roşii, vin, mâncăruri cu carne (peşte, pui şi vită).
Sunt şi unul din ingredientele de bază din sosul tartar.
Se folosesc şi alături de peşte rece afumat (somon, anşoa, hering).
Multe sosuri tradiţionale îşi datorează gustul special câtorva bobiţe tocate de capere.

Cultivare capere-capparis-spinosa

Ca sa ai rezultate bune de germinare poti inmuia semintele in apa in care ai adaugat putin stimulator de germinare Biohumussol , Atonik , Alga Special , apa oxigenata.
ori alte retete
Retete bio,insecticide,fungicide pentru o gradina de vis
Vezi detalii cu apa oxigenata:
• Apa oxigenată nu dăunează plantelor, dimpotrivă, aşa cum ne ajută pe noi, le este de folos şi vegetalelor, ca medicament şi dezinfectant, fertilizator sau îngrăşămînt. Ajută seminţele să germineze mai repede, iar plantele rezultate vor fi mult mai sănătoase. Într-un borcan cu 500 de mililitri de apă distilată adăugaţi peroxid 8% apă şi amestecaţi bine. Puneţi seminţele şi lăsaţi-le la căldură 3-4 ore. Peroxidul de hidrogen poate fi folosit şi pentru a vindeca plantele bolnave. Frunzele plantelor de grădină sau de apartament stropite cu aceeaşi soluţie va alunga dăunătorii, lucru extrem de util mai ales în grădinile de legume. Pentru că este naturală, apa oxigenată nu va dăuna plantelor. Ca îngrăşămînt, înainte de plantarea răsadului, se toarnă o cană cu apă în care aţi pus o lingură de peroxid. Planta va creşte sănătoasă şi nu va fi afectată de dăunători. Un alt beneficiu al apei oxigenate este că previne efectele negative ale excesului de apă. Mai exact, peroxidul de hidrogen nu lasă rădăcinile udate în exces să putrezească, întrucît îi furnizează plantei un nivel ridicat de oxigen. Peroxidul mai poate fi adăugat şi în apa cu care udaţi grădina. Acesta acţionează asemenea clorului, însă nu este toxică.
http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=sanatate&s_id=142432

Capere - 5 sem - 3 lei    

Comenzile se fac prin email :
rmonilife86@gmail.com

Expedierea se face prin Posta Romana,
comanda minima 40 lei,
plata ramburs plus taxe postale 12 lei

Semintele sunt ambalate in pungute ziplock,
etichetate cu denumirea semintelor.
expediate intr-un plic antisoc.

3 comentarii:

  1. Ramitta, draga mea, ai reusit sa creezi un blog grozav! Bine echilibrat, cu detalii extrem de folositoare, in asa fel, incat, omu' cand vrea sa achizitioneze ceva sa stie ce ia. Bravas, fata draga! Jos palariul!
    Acum: un fapt foarte interesant, pe care l-am aflat acum niste ani buni, este acela ca semintele tinere de tropaeolum (caltunasi)sunt un adevarat ilocuitor al caperelor. Deja sunt ani buni, decand, imi fac "capere" murate. Si crude au un gust grozav! Aroma aminteste de cea de gulie, dar gustul este picant, mmm,minunat! Am reusit sa "pacalesc" o fosta sefa snoaba a sotului meu, servind la masa, drept "anexa" la o friptura de vita, "capere" sotate. A fost in extaz! :) :) :) :)
    Si eu!
    cu mare drag
    Svetlana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult,pentru aprecieri!
      Multe ti le datorez tie,ai vazut ca am pus pe blog mat.tale despre insamantare si urmeaza sa mai pun cateva mat.utile de pe hobbygradina.
      Tot adunasem diverse mat.despre gradinarit,asa ca m-am gandit sa iasa ceva util si pentru mine si pentru cei care cumpara de la mine seminte.
      In legatura cu caperele,inca nu le-am experimentat,nu stiu de ele decat din auzite.
      De la coltunasi stiam decat de flori si frunze ca se papa,daca zici ca si semintele sunt grozave am sa experimentez.
      Anul asta am o gramada de plante noi de experimentat,dar experimentul care inca trebuie sa il studiez mai bine este cel cu insamantarea fara substrat vegetal,as vrea in special pentru semintele mici.
      Sa auzim numai de bine!

      Ștergere
    2. Da, Mihule, am observat si, crede-ma, m-ai facut un om fericit, nu atat pentru ca tu consideri demne de luat in seama aceste materiale, cat, mai ales, ca si-au atins adevaratul scop pentru care au fost create. Iti multumesc pentru faptul ca ai apreciat efortul meu sa impartasesc cat mai multora invatamintele culese de peste tot.
      Ca si tine, si eu sunt un impatimit al experimentarilor, asa ca iti urez spor si sa-ti reuseasca tot ce iti propui!
      cu mult drag,
      Svetlana

      Ștergere

Multumesc pentru vizita,comentariile sunt binevenite.